Fotballegenden har kalt FIFA for «frastøtende» og «kvalmende». Fredag er han vert for VM-trekningen.

Nå må Gary Lineker svare på anklager om hykleri.

Gary Lineker har langet ut mot FIFA i en årrekke. Fredag leder han trekningsshowet i Moskva.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

«En frastøtende organisasjon».

«Ledes av en diktator».

«Kvalmende nivåer av korrupsjon».

Utsagnene har vært mange og tøffe fra Gary Lineker om Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Lineker preget europeisk fotball på 1980-tallet gjennom sine mange scoringer for Leicester, Everton, Barcelona og Tottenham. Nå er han TV-vert for det populære BBC-programmet «Match of the Day».

I og med at han har vært så kritisk til FIFA var det mange som ble overrasket da nyheten kom om at Lineker skal lede fredagens VM-trekning i Moskva. En hykler, var det mange som skrev på sosiale medier.

Les også

Dopingvarslerens dagbok kan få dramatiske konsekvenser for russisk idrett

Twitter-forklaringen

Selv skrev Lineker dette på Twitter til sine 6,8 millioner følgere:

– Jeg skal lede trekningen av et VM som jeg har fulgt med på gjennom hele mitt liv, spilt i to ganger, vunnet Gullstøvelen, og et VM som jeg skal lede for BBC for sjette gang til sommeren. Skulle ønske jeg fortsatt kunne spille i VM. Dette gjør det ikke til en politisk godkjenning fra min side.»

Lineker har riktignok tonet ned kritikken mot FIFA noen hakk etter at Gianni Infantino ble ny president etter Sepp Blatter. Men også Infantino har fått gjennomgå for å «ødelegge» VM ved å utvide mesterskapet til 48 deltagende nasjoner.

Les også

BBC-profilen tapte veddemål - stod i bokseren under sending

«Dette stinker»

Kritikken har imidlertid haglet mot Blatter og de kontroversielle VM-tildelingene til Russland i 2018 og Qatar i 2022. Lineker kalte avgjørelsen om å tildele VM til Qatar latterlig, og han mente det ikke var mulig for England å få VM i 2018 uten å bruke skitne midler.

– Jeg var ute og spiste med David Beckham dagen før VM-tildelingen i 2010. Vi prøvde å få støtte til Englands VM-søknad sammen med prins William og statsminister David Cameron. Jeg sa til Beckham: «Vi er det eneste landet som fremdeles jobber for dette. Dette stinker, alt er allerede avgjort», uttalte Lineker til magasinet GQ i 2014.

– Korrupsjonen i FIFA er kvalmende. Sepp Blatter har lenge ledet organisasjonen som en diktator, sa Lineker videre.

Maradona skal trekke

Nå er det han og den russiske sportsjournalisten Maria Komandnaja som skal lede VM-trekningen.

– Linekers ærlige og åpne synspunkter og hans gode kjennskap til fotball beriker fotballjournalistikken, sa FIFAs visegeneralsekretær Zvonimir Boban da Linekers lederrolle ble kunngjort.

Diego Maradona er en av flere som skal foreta selve trekningen. De andre er Gordon Banks, Laurent Blanc, Cafu, Fabio Cannavaro, Diego Forlán (han som Sandefjord takket nei til) og Carles Puyol.

Publisert: