OL-hockey i Bergen og ski i Trondheim? Kretslederne støtter Heibergs visjon.

Gerhard Heiberg ønsker seg et nytt norsk vinter-OL med base i Lillehammer – og innlagte øvelser i Oslo, Bergen og Trondheim.

Hvis Gerhard Heiberg får det som han vil, arrangeres det OL-hockey i Bergen i 2026.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I TV-programmet Torp på NRK onsdag tok Heiberg sterkt til orde for at Norge bør søke om å få arrangere OL i 2026 eller 2030. Den tidligere OL-sjefen i Lillehammer har i en årrekke hatt sentrale verv i IOC (Den internasjonale olympiske komité), og nå mener han at det er viktig for IOC og idretten at Vest-Europa arrangerer OL igjen.

En rekke land har trukket seg fra å arrangere OL, blant annet på grunn av skyhøye kostnader, men nå mener Heiberg at IOC kommer til å betale mye for at for eksempel Norge skal arrangere vinterlekene igjen.

På NRK tok Heiberg til orde for et OL med base i Lillehammer, der Oslo, Bergen og Trondheim arrangerer enkeltøvelser.

– Bergen kan for eksempel arrangere ishockey eller curling, mener Heiberg.

Gerhard Heiberg var leder for Lillehammer-OL. Nå tar han til orde for et nytt OL på norsk jord, i 2026 eller 2030.

Hordaland er positiv

Helge Johnsen er styreleder i Hordaland idrettskrets. Han deler Heibergs syn om at nytt vinter-OL i Norge er en god idé.

– Ja, jeg er positiv til det. Med OL får vi nye anlegg som gir økt aktivitet, sier Johnsen.

Han peker på at flere idrettsråd har luftet tanken om et fremtidig OL i Bergen, Voss og Stavanger. Men uten at saken har vært diskutert inngående i kretsen, tror Johnsen at det vil være mest aktuelt med et OL der større deler av landet tas i bruk.

Les også

Går videre med OL-planene på Vestlandet

– Skal det bli et nytt OL i Norge må politikerne være på banen fra dag én. Ellers skjer fort det samme som med Oslo-søknaden. Jeg tror på å få med større deler av landet: Er de største byene med, drypper det på flere, sier Johnsen.

– Hvilke OL-øvelser ser du for deg kan arrangeres i bergensområdet?

– Vi kan arrangere hallidretter som ishockey, skøyter og kunstløp. Haller er noe vi virkelig trenger i byer som Bergen og Stavanger, sier Johnsen.

Også støtte i Trøndelag, men…

Terje Roel er styreleder i Sør-Trøndelag idrettskrets. Han så intervjuet med Heiberg.

– Det er ingen dum tanke sett med trønderske øyne. Men det er bare å glemme 2026, det er for tidlig!, sier Roel.

Mens Bergen, Voss og Stavanger har «lekt» med tanken om å arrangere OL, har også Trøndelag et prosjekt de har holdt på med en stund.

– Vi i Trøndelag kunne aller helst ha tenkt oss et OL som ble arrangert i Midt-Norden fra Sundsvall til Trondheim. Man kunne hatt ishockey i Sundsvall, skiskyting i Östersund, alpint i Åre og nordiske grener samt hallidretter i Trondheim. Vi søker om å få arrangere 2023-VM i nordiske grener, og får vi VM vil vi ha oppgraderte anlegg med tanke på OL, sier Roel.

Les også

Norge vraker den svenske OL-planen

– Men det er kanskje mer realistisk med et norsk OL spredt over flere storbyer?

– Kanskje. Samtidig ville et svensk-norsk samarbeid ha gjort at to land sto bak, og risikoen ville blitt mindre, sier Roel.

Oslo-topp roser Heiberg

Leder i Oslo Idrettskrets Sveinung Oftedal har ikke hørt om Heibergs forslag tidligere. Han forteller at Oslo-idretten ikke har et formelt syn på saken ennå.

– Men Norge som nasjon og Oslo som by må hele tiden tenke at vi må ha store idrettsarrangement. Vi har jo arrangert VM på ski og VM i skiskyting, sier Oftedal.

Han roser samtidig Gerhard Heiberg.

– Det er bra at Heiberg ikke er redd for å tenke kreativt. Er sånt arrangement må hele nasjonen stå bak. Det må være samlende, ikke splittende, sier Oftedal.

Heiberg med kostnad-løfte

Gerhard Heiberg påpekte på NRK at det for tiden er stor skepsis til IOC i Norge, men at IOC nå kan bidra med så mye som 10 milliarder kroner.

1994-OL i Lillehammer kostet rundt 7,5 milliarder kroner, mens et Oslo-OL i 2022 var beregnet til 25–30 milliarder.

– I et fremtidig OL i Norge vil vi få kostnadene kraftig ned, mener Gerhard Heiberg.

Publisert: