Norske jentelag invitert til Nord-Korea: – Vi har lyst til å dra

Invitasjonen blir møtt med både skepsis og entusiasme.

POPULÆRE: De nordkoreanske spillerne ble populære på Ekebergsletta. Her overrekker Christine Aas fra Bjerke IL et brev til laget.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Vi er invitert til Nord-Korea, og det er stas, sier Hege Røsholm.

Hun er trener for Lambertseter J14 som tok seg til finalen i Norway Cup. Der møtte de jentene fra Pyongyang International Football School i Nord-Korea. De asiatiske gjestene vant J14-finalen 2-0, og sto igjen med fenomenale 43–0 i målforskjell.

Det vakte oppsikt at laget fra Nord-Korea i det hele tatt kom til Norway Cup. Dette var første gang et lag fra diktaturet var i Oslo i forbindelse med verdens største fotballturnering for barn og ungdom.

Under Norway Cup herjet det nordkoreanske laget med forbausede nordmenn. Les mer om opplevelsen her:

Les også

– Aldri opplevd noe lignende

Skepsis

At de nordkoreanske jentene var så flinke til å spille fotball fikk også mange til å sperre opp øynene. Og dét gjorde også Hege Røsholm da hun sjekket e-posten søndag.

Der lå det nemlig en invitasjon til jentelaget fra Lambertseter om å komme på en ukeslang tur til den nordkoreanske hovedstaden i påsken 2018. Nikolai Johnsen i reiseselskapet Tongil Tours står bak invitasjonen. Reiseselskapet har ennå ikke besvart våre henvendelser.

Tilbudet har gått ut til Lambertseter og de andre lagene som møtte de nordkoreanske jentene i Norway Cup. Lille Tøyen FK, Røa IL og Osterøy IL bekrefter at de har fått samme innbydelse.

– Vi har ikke diskutert dette så grundig hos oss, men reaksjonene så langt tyder på en del skepsis, sier Osterøy-trener Vidar Rosnes.

SPESIELT MØTE: Lambertseter J14 tok seg til finalen i Norway Cup, der det ble tap mot det nordkoreanske laget. Etter kampen feiret lagene sammen, og nå kan det bli Nord-Korea-tur på Lambertseter-jentene.

I Lambertseter er man mer entusiastiske.

– Det er spennende, for det er ikke så mange tusen turister som slippes inn i Nord-Korea pr. år. Vi er blitt invitert for å se hvordan de trener, spille kamp mot dem og å få sett landet, forteller Røsholm.

– Vi har lyst til å dra. Foreldre, trenere og jentene er informert, og dette hadde vært en unik mulighet. Så er det selvsagt en masse spørsmål rundt dette. Det er spennende helt til vi begynner å tenke på alt det skumle, sier Lambertseter-treneren.

UD peker på helsetilbudet

Vidar Rosnes i Osterøy begrunner sin skepsis ved å peke på både pris og den politiske uroen i landet.

Utenriksdepartementet har på sine hjemmesider ført opp reiseråd for 48 forskjellige land. Dette er land UD råder nordmenn fra å besøke. Nord-Korea er imidlertid ikke ett av disse landene.

UD har uansett en side om generell reiseinformasjon for nordmenn som planlegger en tur til Nord-Korea. Der står det følgende:

«Nord-Korea er en sosialistisk republikk hvor staten kontrollerer alle deler ved samfunnet. Reise til landet skjer gjennom organiserte turer, og man bør være oppmerksom på at det medisinske helsetilbudet ikke er etter vestlig standard».

SLAPP IKKE INN ETT MÅL: Det var første gang et lag fra Nord-Korea var med i Norway Cup. J14-jentene fra Pyongyang International Football School var totalt overlegne i alle kampene sine, og kunne juble for seier.

Trusler om krig

Nord-Korea regnes som et av verdens mest isolerte land, styrt med jernhånd av Kim Jong-un. En rekke atomprøvesprengninger og trusler har ført til at forholdet mellom spesielt Nord-Korea og USA er på frysepunktet. USAs president Donald Trump har truet med en storstilt militær aksjon.

– Vi kjenner selvsagt godt til den spente stemningen mellom USA og Nord-Korea. Det er synd hvis det skal velte en slik mulighet, sier Røsholm.

Treneren instruerer de nordkoreanske jentene under finalepausen i Norway Cup.

Hun forteller at foreldrene har reagert positivt, men at det selvsagt er en rekke spørsmål som må avklares. Det blir en kostnad beregnet til rundt 10.000 kroner pr. person, og da trengs sponsorer. Og ikke minst: Man må være trygge på at organiseringen er god og at det er trygt å reise inn i Nord-Korea.

– Vi har bedt om et møte med dem som arrangerer turen, og vil også ta kontakt med norske myndigheter for å få råd. Er dette mulig å få til, så bør vi gjøre det, sier treneren.

Én av de nordkoreanske spillerne ofret ekstra mye for å spille Norway Cup-finalen. Les historien her:

Les også

Fredag kunne hun ikke gå. Men lørdag sikret Hong Song-ok nordkoreansk Norway Cup-gull.

– Ikke regimet vi skal støtte

– Hva tenker du om at fotballen kan være en brobygger på denne måten?

– Jeg synes det er flott at idrett kan føre mennesker sammen, på tvers av kultur og regimer, sier hun.

Da Norway Cup-finalen var over måtte jentene fra Lambertseter frem å motta premie for annenplass.

– Noen vil reagere på at dere så mye som vurderer å reise til Nord-Korea, all den tid Amnesty og andre påpeker alle menneskerettighetsbruddene i landet. Hva vil du si til det?

– Det er ikke regimet vi eventuelt skal reise ned og støtte, men å se hvordan nordkoreanske barn kan ha det. Vi vet godt at det går et skille mellom det de ønsker å vise frem, og hva som er virkeligheten. En slik tur hadde vært veldig spennende og lærerik, ikke minst for jentene, sier Røsholm i Lambertseter.

Tongil Tours spesialiserer seg på akademiske turer til Nord-Korea. I invitasjonen til klubbene skriver selskapet at de har sjekket opp med sine kontakter i Nord-Korea, som sier at Pyongyang International Football School er interesserte i å få besøk fra Norge.

«Vi mener denne typen utveksling er en god måte å skape vennskap og forståelse, og på lang sikt kan bidra til å minske politiske konflikter», skriver Nikolai Johnsen i invitasjonen.

PS: Nordmannen Jørn Andersen er landslagssjef for Nord-Koreas herrelag.

Publisert: