De hadde akkurat knust byrivalen, men utenfor stadion sto Barcelona-supportere i kø for å kreve endringer

Lange køer for å fjerne presidenten viser uroen rundt Barcelona.

Lionel Messi var i festhumør under lørdagens byderby mot Espanyol. Her feirer han en av sine tre scoringer sammen med Jordi Alba.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Barcelona hadde akkurat sablet ned byrival Espanyol, men de lange køene utenfor Camp Nou var ikke en form for markering av triumfen.

I stedet var det et symbol på uroen rundt klubben.

Akkurat nå foregår det en maktkamp, der presidentens fremtid står på spill. De kommende ukene vil avgjøre om Josep María Bartomeu får fortsette å styre en av verdens største fotballklubber.

Mot slutten av kampen mot Espanyol lørdag ropte deler av Barcelona-supporterne på hans avgang.

Fikk 3000 signaturer

Barcelona har fått en strålende start på La Liga-sesongen. Tre kamper har gitt ni scoringer og like mange poeng.

Lørdag knuste de byrival Espanyol. Messi scoret hat trick da Barcelona vant hele 5–0.

Til tross for festfotballen, dannet det seg etter kampen lange køer utenfor Camp Nou. Køene besto av Barcelona-supportere som ville skrive under på et mistillitsforslag mot Bartomeu.

Også før kampen var køene lange.

En spansk journalist filmet en av køene etter kampen:

Køene er et resultat av et mistillitsforslag fremmet av den tidligere presidentkandidaten Agustí Benedito.

Ifølge Benedito, hadde han fått rundt 3000 signaturer lørdag kveld. Han trenger totalt 16.570 signaturer hvis mistillitsforslaget skal føre frem. Og det antallet må han oppnå innen to uker. Derfor vil han og folkene rundt ham gjøre det de kan for å få så mange signaturer som mulig i forbindelse med tirsdagens Champions League-kamp mot Juventus.

Neymar ble starten på bråket

Bråket rundt Barcelona startet da ryktene om Neymars fremtid begynte å svirre for fullt. Til slutt ble utkjøpsklausulen på over 2 milliarder kroner utløst, og den brasilianske stjernen gikk til franske Paris Saint-Germain.

Overgangen fikk kritikken mot ledelsen til å blusse opp. Og at Paulinho ble hentet fra kinesisk fotball for nesten 400 millioner kroner, fikk mange til å riste på hodet.

Til slutt fikk Barcelona tak i supertalentet Ousmane Dembélé som Neymar-erstatter, men de måtte gi tapt i jakten på Liverpools Philippe Coutinho.

Da Barcelona røk på en kjempesmell i den spanske Supercupen mot erkerival Real Madrid, begynte temperaturen virkelig å stige. I tillegg har Messi fortsatt ikke forlenget kontrakten som går ut neste sommer, selv om Barcelona hevder at det er enighet og ingen grunn til bekymring.

Rundt klubben begynte snakket om krise, og mange har pekt på ledelsen. Selv om Barcelona har fått en strålende start på La Liga-sesongen, forsøker Agustí Benedito å utnytte uroen som har preget klubben.

– Jeg er overbevist om at Messi, som alle andre spillere, ser hvor alvorlig den institusjonelle situasjonen rundt klubben er, sa Bendito til ESPN forrige uke.

Han ser med bekymring på at Messi fortsatt ikke har forlenget kontrakten.

Barcelona-president Josep María Bartomeu har vært under press.

Medlemmene bestemmer

Barcelona er en medlemsstyrt klubb. Det betyr at det er klubbens medlemmer som gjennom avstemninger bestemmer hvem som skal være klubbpresident.

Bartomeu ble valgt i kjølvannet av Barcelonas trippelseier i 2015 (La Liga, Champions League og Copa del Rey), og mandatet varer frem til 2021. Kun to ting kan endre på det: Det ene er at han trekker seg, noe han ikke har antydet at han vil. Og det andre er et vellykket mistillitsforslag.

Benedito trenger altså 16.570 signaturer. Det utgjør 15 prosent av den stemmeberettigede delen av Barcelona-medlemmene (de som har vært medlem i minst ett år og er over 18 år).

Hvis han får nok signaturer innen tidsfristen, vil det bli en avstemning blant klubbens medlemmer. Der må 66,6 prosent av dem som stemmer være imot dagens ledelse for at det skal bli et nytt presidentvalg.

Agustí Benedito (til høyre) krever endringer. Her er han sammen med de andre presidentkandidatene før valget i 2010: Jaume Ferrer (fra venstre), Marc Ingla og Sandro Rosell.

Det er en lang vei frem, men Benedito er tydelig på at endringer må til. Han peker spesielt på to grunner:

  • At Barcelona-ledelsen betalte en straffeskatt til spanske myndigheter etter å ha blitt beskyldt for å ha dekket til den reelle overgangssummen for Neymar. Klubben og Bartomeu må fortsatt møte i retten for å svare for korrupsjonsanklager i forbindelse med saken.
  • At tidligere president Sandro Rosell sitter varetektsfengslet siktet for å ha hatt en rolle i en stor korrupsjonssak. Benedito mener at korrupsjonssaken rammer Barcelona via Rosell, og han mener at Bartomeu er nært knyttet til presidentforgjengeren.

Barcelonas visepresident Jordi Cardoner mener at mistillitsforslaget kommer på galt tidspunkt.

– Slikt passer bedre på slutten av en sesong når en ordentlig evaluering kan gjøres, har han uttalt.

Barcelona har ikke ønsket å komme med noen offisielle uttalelser utover dette.

  • Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Kjetil Rekdal tar et kraftig oppgjør med utviklingen i norsk fotball:
Publisert: