Fotballstjernen tok full oppvask i sosiale medier. Nå raser debatten i Tyskland.

– Det produserer millioner av tapere, skriver tysk avis etter Mesut Özils beskjed.

Mesut Özil er ferdig som tysk landslagsspiller. Han sier han ikke er interessert i å fortsette så lenge han føler han blir utsatt for rasisme.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg vil ikke spille for det tyske landslaget så lenge jeg har følelsen av å bli utsatt for rasisme og blir vist manglende respekt.

Det skrev den tyske fotballstjernen Mesut Özil (29) i en omfattende melding på Twitter søndag kveld. Meldingen var tydelig: Han er ikke interessert i å spille med flagget på brystet med mindre tingenes tilstand endrer seg.

Meldingen kom en snau måned etter at den regjerende verdensmesteren ble sendt på hodet ut av VM i gruppespillet, etter tap for Mexico og Sør-Korea. Özil, som en av lagets fremste spillere, måtte tåle mye kritikk for sin innsats.

Nå er han lei. Ikke av å spille fotball, men av måten han er blitt behandlet på. Og han er lei av at mye av kritikken handler om bakgrunnen hans, ikke bare om hvordan han presterer som fotballspiller.

Han går blant annet til angrep på Tysklands fotballpresident Reinhard Grindel, og langer ut mot den manglende beskyttelsen han har fått.

Blir angrepet av fotballtopp

– I øynene hans (Grindel), og blant supporterne hans, er jeg tysk når vi vinner, men jeg er en innvandrer når vi taper, skriver Özil, som har tyrkiske røtter.

Özils innlegg har satt fyr på debatten i Tyskland. I mediene slås det stort opp, og Arsenal-spilleren har fått blandede tilbakemeldinger. Bayern Münchens mektige president, Uli Hoeness, benyttet anledningen til å lange ut mot Özil.

– Sist gang han vant en takling var før VM i 2014. Og nå gjemmer han seg og sine elendige prestasjoner bak dette bildet, sier han ifølge Sky Sports. Hoeness sikter naturligvis til poseringen med Erdogan.

Bråket og kritikken av midtbanespilleren eskalerte for alvor da han i midten av mai poserte på et bilde med Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan. Og i etterkant av dette mener Özil altså at han har fått null støtte fra det tyske fotballforbundet.

Ilkay Gündogan, Mezut Özil, Recep Tayyip Erdogan og Everton-spiller Cenk Tosun. – For meg, å ta dette bildet, handlet ikke om politikk. Det handlet om å vise respekt for den øverste ledelsen i hjemlandet til familien min, sier Özil selv om bildet.

Mandag svarte fotballforbundet for seg i en pressemelding.

– Bildene med den tyrkiske presidenten Erdogan har reist spørsmål for mange i Tyskland. At DFB har bidratt i debatten, tar vi selvkritikk for. Vi beklager at Mesut Özil ikke føler seg godt nok beskyttet mot rasistiske uttalelser, uttalte de og fortsatte:

– Men det er viktig at Mesut Özil, som Ilkay Gündogan før ham, svarer om bildene, uavhengig av de sportslige resultatene i fotball-VM i Russland. I DFB vinner og taper vi sammen som et lag.

Özil har 92 landskamper for Tyskland og var en av nøkkelspillerne da landet sikret VM-gull i Brasil for fire år siden. At han nå gir seg på landslaget, kan ha enorm symbolsk betydning, mener flere.

– Flere millioner tapere

29-åringen har tidligere vunnet pris for å være et prakteksempel på integrering. Han blir sett på som et symbol og et forbilde for yngre med minoritetsbakgrunn. Få land i verden har flere innvandrere enn Tyskland. Ifølge avisen Der Spiegel har over 30 prosent av innbyggerne under 20 år flerkulturell bakgrunn.

I tyske medier tror de at dette kan gi et feil signal til yngre med minoritetsbakgrunn. At det kan gjøre at de føler seg mindre velkomne. Andre peker også på at Özil må ta noe av skylden selv, siden han ikke uttalte seg om bildene før nå, over to måneder senere.

Mesut Özil var en viktig brikke på det tyske laget som vant VM i 2014.

– At Mesut Özil trekker seg, og enda mer hans begrunnelse, er et fatalt tegn for tysk fotball og det tyske samfunnet, skriver Martin Schneider i den tyske avisen Süddeutsche Zeitung.

– Det er en avgang som produserer millioner av tapere. Nemlig alle som, på eller utenfor fotballbanen, vil arbeide med hverandre og ikke mot hverandre, er dommen fra Michael Eder i Frankfurter Allgemeine.

Overfor Aftenposten utdyper Christian Helms, Spiegel Onlines sportsredaktør, hvordan han tror Özils situasjon vil påvirke Tyskland som nasjon:

– Personlig synes jeg at dette er et nytt, tragisk eksempel på splittelsen i det tyske samfunnet. Høyrevridde politikere letter etter syndebukker, og på en trist måte finner de det. Det beste utfallet som kan skje, er at dette er starten på en stor og ærlig diskusjon om rasisme i hverdagen, sier Helms.

Hendelsen får naturligvis også internasjonal oppmerksomhet.

– Den mest teknisk begavede spilleren i sin generasjon føler han ikke lenger kan spille for landslaget på grunn av rasisme. La den grusomme setningen synke inn, skriver ESPNs Tyskland-skribent Raphael Honigstein.

Kai Schwind, medieviter ved Oslo-høyskolen Westerdals, er tysk og har fulgt Özil-saken.

– Å kalle det uheldig er et understatement. Han har vært en symbolsk figur for integrering, sier han om situasjonen.

– Jeg synes egentlig at det er litt klønete å trekke paralleller mellom idrett og politikk, men akkurat i dette tilfellet viser det nok at det er ting som ikke er helt på plass. At man kanskje hadde trodd at man hadde kommet lenger i integreringsspørsmålet, og at det nå viser en splittelse som man nå har i samfunnet, sier Schwind.

Fjørtoft: – En trist dag for fotballen

Tyske Özil er ikke den første som har følt seg urettferdig behandlet på grunn av bakgrunnen sin.

Før VM skrev Manchester United-spiss Romelu Lukaku et åpenhjertig innlegg hos The Players Tribune. Der tok han blant annet opp dette temaet.

– Når ting går bra, har jeg lest i avisene at de kaller meg Romelu Lukaku, den belgiske spissen. Når det ikke går så bra, ble jeg kalt Romelu Lukaku, den belgiske spissen med bakgrunn fra Kongo, skrev han.

Jan Åge Fjørtoft har flere års fortid fra Tyskland, både som spiller og fotballekspert. Han mener søndag var «en trist dag for tysk fotball og fotballen generelt».

– Jeg er en som står opp hver eneste dag og tror at fotball kan forandre verden. Özil er et symbol for hvordan man kan bruke en garderobe til nettopp det. Han har bakgrunn fra Tyrkia, men er født og oppvokst i Tyskland. Det er mange i Europa som har det på akkurat samme måte, sier Fjørtoft.

Jan Åge Fjørtoft mener det er trist at Mesut Özil nå gir seg på landslaget. Her fra et Pride-seminar.

Han synes det er vanskelig å uttale seg om hvordan tyske medier har behandlet Özil, men sier de til tider har vært noe ensidige. Men han er klar og tydelig på at dette gir et svært dårlig signal.

– Det er en veldig dårlig nyhet for alle de fantastiske ungene som nå er i Norge, Tyskland, Belgia og overalt, som er i samme situasjon som Özil. Han har vært et forbilde som har klart dette.

Hevder han ikke blir akseptert

Innlegget til Özil handler i stor grad om behandlingen fra det tyske fotballforbundet, men Özils opplevelse av at han ikke blir sett på som fullt og helt tysk er også en rød tråd.

– Selv om jeg betaler skatt i Tyskland, gir donasjoner til skoler i Tyskland og vinner VM med Tyskland i 2014, er jeg likevel ikke akseptert i samfunnet, skriver Özil.

Han bruker tidligere landslagsspillere som eksempel på hvordan han mener han forskjellsbehandles:

– Er det kriterier for å være fullt tysk som jeg ikke møter? Min venn Lukas Podolski og Miroslav Klose blir aldri omtalt som tysk-polske, så hvorfor er jeg tysk-tyrkisk?

Og akkurat den delen av Özils melding biter Kai Schwind seg merke i.

– Det er interessant å se hva Özil skriver, om at de med polsk bakgrunn, det har aldri vært et tema. Hvorfor er det han og Gundogan som alltid må forsvare seg selv? Det er forskjeller der, som på en måte representerer forholdene i samfunnet.

Publisert: