LeBron tok rekorden Jordan aldri klarte: Skrev baskethistorie i L.A.

OSLO/USA (VG) (LA Lakers – OKC Thunder 130–133) LeBron James (38) er nå den mestscorende NBA-spilleren gjennom tidene.

TIDENES BESTE? «Team LeBron» har fått nok et argument i diskusjonen om hvem som er tidenes beste basketspiller. Nå har LeBron James tatt rekorden Michael Jordan aldri klarte å røre.
  • Mattis Holt, VG
    Sportsjournalist og programleder med ansvar for dekningen av amerikansk sport. Send tips og innspill til mattis.holt@vg.no.
Publisert: Publisert:

– Faen altså, tusen takk folkens, sa LeBron James til en fullsatt arena da rekorden var et faktum.

Selv de ellers så strenge amerikanske TV-kanalene ville ikke sensurere et eneste av James’ historiske ord etter bragden.

På TV-skjermen var det to grafikker: Resultatet mellom Thunder og Lakers – og en nedtelling på hvor mange poeng LeBron James trengte for å slå den legendariske rekorden til Kareem Abdul-Jabbar (75) som har stått siden 1984.

75-åringen var selv på plass i Crypto.com Arena tirsdag kveld lokal tid, og før kampen øvde LeBron på det ikoniske «sky hook»-skuddet som NBA-legenden var kjent for – og nettopp det skuddet Abdul-Jabbar brukte for å ta rekorden for 38 år siden.

Abdul-Jabbar scoret 38,387 grunnseriepoeng for Los Angeles Lakers og Milwaukee Bucks på 70- og 80-tallet.

– Da jeg leste om NBA-historien som liten trodde jeg aldri at denne rekorden kunne røres. Det er en stor ære for meg, sier James til TNT etter kampen.

Men de som trodde James ville gå hundre prosent rekorden fikk se en passiv superstjerne som valgte å sentre i stedet for å avslutte angrepene selv i åpningen.

Stemningen i Crypto.com Arena var dog helt upåklagelig da James satte sine første tre poeng for kvelden med et perfekt skudd fra venstre.

Derfra og ut var det ingen tvil om at LeBron var på rekordjakt.

38-åringen scoret fra alle kanter, og til pause hadde han halvert grafikken øverst til høyre på skjermen. Med tre strake trepoengere var telleren nede på åtte allerede halvveis i tredje periode.

LeBron knyttet neven, og fikk med seg hele arenaen på jubelbrølet.

Med 10 sekunder igjen av tredje periode var det gjort. Hele arenaen sto oppreist da det gjensto to fattige poeng, og 38-åringen skrev historie med et vanskelig «step back»-skudd.

Kampen ble stoppet i flere minutter, og en tydelig rørt LeBron James ble hyllet på storskjermen.

Abdul-Jabbar ble invitert ut på parketten for å overlevere en symbolsk basketball til NBAs nye mestscorende spiller. Han måtte holde tårene tilbake.

– Å gjøre dette foran en legende som Kareem er utrolig for meg. Gi han en stående applaus, sa James til publikum.

At det ble Lakers-tap til slutt virket ikke så viktig.

– Det er så surrealistisk. Det var aldri et mål for meg å gjøre dette. Jeg har bare forsøkt å være den beste spilleren som mulig, sier James til TNT.

Han har ikke tenkt til å stoppe på 38.388.

– Jeg kan spille flere år, det vet jeg. Det handler bare om det mentale. Jeg vil konkurrere om flere titler, sier han.

Han ble presset av tidligere Lakers-spiller Shaq O’Neill i TNTs studio på hvem som nå er tidenes beste NBA-spiller.

– Jeg vil at du skal si det, sa Shaq.

– Ok da, jeg vil si meg, svarte LeBron.

TO LEGENDER: Kareem Abdul-Jabbar er ikke lenger på toppen av listen. Nå er det LeBron James som har den «umulige» rekorden.

Rekordjakten til James har selvfølgelig fått enorm oppmerksomhet i «statistikkgale» USA, og billettene til de to siste hjemmekampene til Los Angeles Lakers har det vært enorm interesse for.

Billetter til møtet med Oklahoma City Thunder kostet svimlende 75.000 dollar (nærmere 780.000 kroner). De samme billettene til oppgjøret mot Milwaukee Bucks natt til fredag norsk tid ble priset til utrolige 242.000 dollar – altså 2,5 millioner norske kroner ifølge AP.

Det koster gryn å få med seg NBA-historie live.

5. april 1984 tok Kareem Abdul-Jabbar rekorden fra Wilt Chamberlain.

Åtte måneder senere, 30. desember 1984, ble LeBron født i Akron, Ohio og moren Gloria Marie var bare 16 år da hun fikk eneansvaret for å oppdra sønnen, som også ble hennes eneste barn.

Faren Anthony McClelland var kriminell og hadde flere fengselsdommer på samvittigheten. Han var ikke en del av LeBrons oppvekst.

Det kunne gått galt med LeBron også, for veien til en kriminell bane var kort i det nådeløse nabolaget der han vokste opp i. Det hjalp heller ikke at han tidlig begynte å skulke skolen regelmessig.

BUDSKAP: LeBron James varmet opp med en «Black History»-tskjorte. Februar er Black History Month i USA.

Flyttet hjem til treneren

Ifølge en ESPN The Magazine-artikkel var han borte fra skolen 82 av 160 dager da Gloria besluttet at det måtte en forandring til for at ikke niåringen skulle skli helt ut. Selv slet hun med å finne fast jobb, og de flyttet mye rundt i det belastede nabolaget rundt jernbanen i Akron.

Det positive var at sønnen allerede hadde rukket å markere seg som et idrettstalent. For å få orden på ham besluttet mamma Gloria at LeBron like godt flyttet hjem til Frankie Walker og hans kone Pam i ukedagene. Frankie var trener for det amerikanske fotballaget LeBron spilte, sammen med blant andre sønnen Frankie Jr.

Det var Frank Walker som fikk LeBron til å satse på basket, og i etterpåklokskapens lys var det en over middels god vurdering. Noen år senere flyttet LeBron tilbake til sin mor, men fortsatte å ha tett kontakt med Walker-familien.

DRAFTET: LeBron James hoppet over college og ble draftet til Cleveland Cavaliers i 2003.

Stort fotballtalent

– De fikk meg opp hver dag og på skolen. Det var dager der jeg ikke ville på skolen. Det å være del av en familie – et «mor og far»-miljø. Jeg hadde en bror og to søstre ... Det var en utrolig erfaring for meg i ung alder. Det åpnet øynene mine og bidro til at jeg er den jeg er i dag, og hvorfor jeg opptrer slik jeg gjør i dag, har James sagt om påvirkningen Walker-familien hadde på oppveksten.

På high school i St. Vincent-St. Mary spilte han både amerikansk fotball og basketball. Mange mener James kunne spilt i NFL som «wide receiver», men da han måtte velge idrett ble det basket.

Det var for øvrig på St. Vincent-St. Mary at han traff sin fremtidige kone Savannah, og paret har tre barn sammen.

LeBron James var superstjerne lenge før han endte opp i NBA, og medietrykket var enormt før han var med i NBA-draften i 2003. Der ble han plukket opp av Cleveland Cavaliers, som holdt til bare en drøy times kjøretur unna barndomsbyen Akron.

Der ble han umiddelbart en suksess og spilte frem til 2010 da Miami Heat vant kampen om å signere superstjernen. Han returnerte til Cavaliers i 2014, og fire år senere ble Los Angeles Lakers foreløpig siste stopp.

Nå har han slått den «umulige» rekorden til Kareem Abdul-Jabbar som tidenes poengsanker i NBA-grunnspillet.

Det hadde han kanskje ikke fått sjansen til dersom mamma Gloria ikke hadde valgt å ta imot hjelpen fra familien Walker på begynnelsen av 90-tallet.

Vil du lese mer om NBA? I VGs store basket-magasin får du 100 sider om stjernene, lagene og de gode historiene. Kun i salg i vår nettbutikk.

Publisert: