Norsk talent gikk viralt i USA. Nå har han valgt europeisk klubb.

Harald Frey skal spille proffbasket i Spania. Men han mener det ville vært «teit» å forkaste NBA-drømmen.

Harald Frey beskriver seg selv som en allroundspiller, som er en bra skytter og god forsvarsspiller med lederegenskaper. Her kjemper om ballen mot Diogo Brito under en kamp mot Utah State.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Harald Frey (23) hadde flere interessenter etter storspill på college i USA, men velger å ta neste steg i karrieren i Spania.

Det bekreftet hans nye klubb, Oviedo, på sine nettsider. Klubben spiller på nivå to i Spania, som er Europas ledende basketballnasjon.

– Det er deilig å vite hvor jeg skal. Det har vært en lang sommer, med korona og alt det. Det har vært veldig mye usikkerhet, sier Frey til Aftenposten.

Frey sier han tok beslutningen i samråd med familien og agenten sin.

Les også

Valget sjokkerte stjernen: – Jeg kan risikere livet eller gi opp lønnen min

Her er Harald Frey sammen med familien i 2016. Fra venstre mor Hege Eika, søster Anniken og far Ståle.

Har mål om verdens største liga

Oslo-gutten er den kanskje heteste kandidaten til å bli Norges andre NBA-spiller gjennom historien. Før koronaviruset stanset sesongen, storspilte 23-åringen på laget til Montana State University.

Frey har tidvis fått stor oppmerksomhet i USA. Han gikk viralt i fjor etter å ha scoret den avgjørende trepoengeren fra midtbanen i siste sekund da Montana vant en kamp 67–66 foran 2000 tilskuere. Etter det kampavgjørende skuddet spredte emneknaggen #NorwegianCurry seg som ild i tørt gress på Twitter. Den henviser til Stephen Curry, en av NBAs aller største stjerner.

– Var det aktuelt å gå rett til NBA?

– Jeg hadde nok ikke spilt i NBA neste sesong uansett. Jeg tror fortsatt jeg har mulighet til å komme meg dit en dag. Men det er ute av mine hender nå. Jeg velger bare å fokusere på veien min og spille så bra som mulig for Oviedo neste år, sier Frey.

– Så det er fortsatt NBA du jobber mot?

– Ja. Jeg trener såpass mye basket og legger så mye i det att det er teit å begrense meg selv. NBA er selvfølgelig et mål, men det er ikke noe jeg tenker på hver dag. Jeg fokuserer mer på prosessen enn resultatet, om det en dag kommer.

Torgeir Bryn er den eneste nordmannen som har fått spilletid i NBA, verdens desidert største liga. Han fikk ti minutter fordelt på tre kamper for LA Clippers i 1989.

Les også

27 år gammel basketballspiller døde på trening

Starter i september

Etter planen reiser Frey til Spania i slutten av august. Forsesongen begynner 1. september.

Oviedo Club Balancesto, som er klubbens fulle navn, holder til i Asturias-regionen nord i Spania. I Europa er spillestilen litt annerledes enn i USA. «Mer fysisk og taktisk raskere enn i USA», beskriver Frey.

Forskjellene gjør at Spanias største klubber vegrer seg for å hente spillere rett fra college i USA, mener Frey. Det var en del av grunnen til beslutningen hans.

– Det viktigste er ikke å spille i den største klubben, men å finne en klubb som tror på meg og gir meg spilletid. Det tror jeg virkelig jeg får i dette laget.

PS! Frey er den tredje norske basketballspilleren i sommer som har fått proffkontrakt rett fra college i USA. I juli skrev Mikkel Kolstad under for den portugisiske eliteklubben CAB Madeira, mens Johannes Dolven nylig ble klar for Njardvik i den islandske toppligaen.

Publisert: