De nye verdensborgerne

KOMMENTAR: Denne helgen var det Casper Ruud (21), enda en norsk ungdom som får det til i en verdensidrett. Det begynner å bli mange av dem.

Casper Ruud ble første nordmann til å vinne en ATP-turnering i tennis i helgen. Han går inn i rekken av unge, norske utøvere som gjør det bra i store verdensidretter.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Etter tennisseieren i Argentina søndag rykket Ruud opp hele 11 plasser til 34.-plass på ATP-rankingen. Det begynner å ligne noe i en verdensidrett som tennis.

Og han er ikke alene om dette i norsk idrett.

Flott, naturligvis. Men det har en bivirkning: De typisk «norske» idrettene får ikke brystkassen til å svulme på samme måte som før når Norge har vunnet.

I en helg der vi kunne se tre norske langrennskvinner først i Östersund, mens sju norske menn kjempet for å kue en enslig russisk mann, var vi fristet å ønske utlendingene lykke til.

Les også

Så mye tjener Casper Ruud på tennisbragden

Vi forstår at dette ikke er bra for denne sporten. Og aller mest er Norge en langrennsnasjon.

Casper Ruud med trofeet fra ATP-turneringen i Argentina.

Men det er nettopp i disse tider, da den norske dominansen i langrenn er større og konkurransen smalere enn noensinne, at vi finner norske lyspunkter i de store idrettene.

HAALAND SPILLER MOT PSG: - Jeg er nesten sikker på at han scorer

De er unge, og de er gode

Visst er Norge en idrettsnasjon. Ikke bare målt i resultater i forhold til folketallet, men ut fra de nakne prestasjoner.

Casper Ruud ble den første nordmann som har vunnet en ATP-turnering i tennis. Da er vi i kategorien verdensidretter. Og da kan vi av farten bare henge på Viktor Hovland (22) og Kristoffer Ventura (24) i golf, Ingebrigtsen-brødrene og Karsten Warholm (23) i friidrett og Henrik Christiansen (23) i svømming, alle unge utøvere som har sprengt seg inn i verdenstoppen i idretter der alle nasjoner gjerne vil lykkes.

Viktor Hovland i golf.
Jakob Ingebrigtsen i friidrett.
Henrik Christiansen i svømming.

Også i fotball har vi nå fått enkeltutøvere som det skrives titler om, ikke bare i Norge. Vi har ikke bare Ada Hegerberg (24) på det ypperste nivået, vi har fått opp Martin Ødegaard (21) og Erling Braut Haaland (19) som eksempler på at norsk suksess er mulig i de store ligaene. Det kommer samtidig som Sander Sagosen (24) har markert seg som verdens beste i håndball, en idrett som ikke er like bred, men likevel stor i forhold til de idrettene der Norge har pleid å være best.

Ada Hegerberg i fotball.
Martin Ødegaard i fotball.
Erling Braut Haaland i fotball.

Samtidig putrer og koker det av talent blant våre unge alpinister, mens Henrik Kristoffersen (25) (fortsatt en ungdom) kjemper om sammenlagtseieren i verdenscupen (27-åringen Aleksander Aamodt Kilde leder). Og sjakk da, Magnus Carlsen (29) er fortsatt best av alle de millioner som sitter og grubler over brettene kloden rundt. I sjakksammenheng er han fortsatt relativt ung, han også.

Vi kunne nevnt flere.

Les også

Russisk rival bryter. Det gir Therese Johaug en kjempefordel.

Ikke nødvendigvis bedre

Skriver vi dette for å redusere glansen av norske resultater i nordiske skidisipliner, skiskyting, skøyter og andre idretter som nordmenn alltid har likt?

Casper Ruud er nå på 34.-plass på ATP-rankingen i tennis. Pappa Christian hadde 39. plass som best.

Nei, heller for å illustrere hvordan unge norske utøvere trenger seg inn og opp i de største idrettene, litt i strid med norsk idrettstradisjon.

Det betyr naturligvis ikke at våre gamle favorittidretter holder et svakt nivå, for all del, så enkelt er det ikke å sammenligne idrettsprestasjoner. At Therese Johaug er en eksepsjonell god idrettsutøver, trenger vi ikke diskutere en gang.

Men når vi snakker idrettene der Norge dominerer sterkest, begynner vi å lure på om det kan bli for mye av det gode. Får den norske patriotismen, slik den spilles ut i NRKs sendinger, for mye smak av sjåvinisme?

Det er her de nye, unge norske stjernene oppmuntrer oss. De er blant de gode i de virkelig store idrettene. Der kan i hvert fall ikke nivået diskuteres.

Vi skal fortsatt kose oss når vi ser norsk dominans i de klassiske vinteridrettene. God idrett er alltid en nytelse.

Men vi i kan se det slik: Den idrettsglade nasjonen Norge har fått enda mer å glede seg over – ved siden av de idrettene vi alltid har regnet som ekstra norske.

Publisert: