Reagerer på milliongaven til Viking HK: – Det er flere klubber som trenger ekstra støtte nå

Flere klubber reagerer på at bare Viking HK fikk økonomisk gavepakke fra Stavanger kommune.

Viking HK fikk 1 million kroner av Stavanger kommune. Nå lurer andre klubber på om de også kan få økonomisk støtte.
 • Ingvild Lygren
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Forrige uke fikk Viking Håndball en gave på 1 million kroner av Stavanger kommune. Det var FNB-leder Frode Myrhol som lanserte ideen om å hjelpe Viking Håndball, som slet økonomisk før comebacket på øverste nivå.

Viking hadde ikke søkt om penger, og det er heller ikke mulig for andre klubber å søke om penger fra disposisjonsfondet hvor flertallspartiene tok pengene fra.

Les svaret fra FNB-leder Frode Myrhol nederst i saken.

– Flere trenger ekstra støtte

Herrelaget til SIF Håndball rykket opp fra 2. til 1. divisjon forrige sesong, og klubben med nærmere 600 medlemmer har gjort flere tøffe prioriteringer for å sørge for at klubben overlever økonomisk.

Leder Mette Seglem Aasen i SIF Håndball er klar på at de unner Viking pengene, og ikke ønsker å si noe som kan skape splid mellom klubbene.

– Det er veldig kjekt for Viking og guttehåndballen i regionen at Viking fikk disse pengene, men det hadde vært flott om det var mulighet for andre klubber å søke om støtte fra kommunen også. Det er flere klubber som trenger ekstra støtte nå, sier hun.

– Hva med oss?

Dette er egentlig en gladsak, men Idrettsrådet i Stavanger har mottatt flere henvendelser fra klubber som har reagert på milliongaven Viking HK fikk av kommunen.

– Flere har reagert på at det helt plutselig ble gitt et stort beløp til én klubb. Jeg tror de aller fleste unner Viking pengene og synes det er flott at en klubb får hjelp isolert sett, men vi har fått reaksjoner fra andre klubber som spør hva med oss andre som også trenger hjelp. De lurer også på om slik økonomisk hjelp bare gjelder eliten og ikke bredden, sier leder Arne Thorsen-Eie i Idrettsrådet i Stavanger da han ble kontaktet av Aftenbladet om saken.

Leder Arne Thorsen-Eie sier at flere klubber har reagert på milliongaven Viking HK fikk av kommunen.

Han sier at det har skjedd før at idrettslag har fått økonomisk hjelp, men slike bevilgninger har da startet med en søknad, en påfølgende diskusjon og et vedtak med en begrunnelse.

Noen klubber spør om dersom andre klubber rykker opp til eliten også vil få 1 million kroner i gave fra kommunen.

– Det er lett for kommunen å si at det var et engangstilfelle, men det er ikke like lett for klubbene å forstå, sier han.

Les også

Joar Gjerde gir seg som trener i Viking HK

Les også

Situasjonen forverret for Viking HK: – Det er alvorlig

– En drøm

Daglig leder Vidar Are-Ekstrøm i Stavanger Hockey ønsker Viking Håndball alt godt, men sier at det på generelt grunnlag kan være problematisk at kommunen forskjellsbehandler idrettsklubbene på denne måten.

Viruspandemien har ført til at mange klubber har tapt store inntekter de siste månedene. Stavanger Hockey mistet blant annet viktige inntekter i forbindelse med klubbens egen skolefritidsordning og sluttspillet til Oilers.

Permitteringer og andre kostnadskutt er noe av det som er blitt gjort for å komme gjennom en tøff økonomisk sommer. Det vil heller ikke være rom for å ha like mange ansatte kommende sesong, og klubben har måttet gjøre omfattende justeringer på budsjettet.

Daglig leder Vidar Are-Ekstrøm i Stavanger Hockey.

– Hva ville det betydd å få en slik gave fra kommunen?

– Det ville vært en drøm. Alle inntektene vi har mistet og inntektene vi nå har større utfordringer med å få inn i et tungt marked, er inntekter som hjelper oss direkte med driften. Dette kan være leie av istid, lønn til de ansatte, og innkjøp av nødvendig utstyr. Prosjektmidler gir ofte penger til et konkret prosjekt, men hjelper sjeldent på bunnlinjen. Gaver som går direkte til drift gjør derimot at det blir litt lettere å puste, og pengene går til det vi faktisk trenger i hverdagen, sier han.

Både SIF Håndball og Stavanger Hockey har søkt om støtte fra regjeringens krisepakke i forbindelse med viruspandemien. Begge fikk avslag.

Les også

Håndballandslaget samlet i Kristiansand: – Elsker Sørlandet og Kristiansand

Les også

To norske håndballjenter på internasjonal stjerneliste

Thorsen-Eie sier at svært mange har tapt inntekter i denne perioden, noen mer enn andre.

– Vi har bedt klubber som er i krise om å ta kontakt med oss så vil vi sammen med dem ta kontakt med kommunen som da vil vurdere hver enkelt sak, sier han og legger til at de har en god dialog med Stavanger kommune i forbindelse med dette.

FNB-leder Frode Myrhol (t.v.), ordfører Kari Nessa Nordtun og Viking Håndballs Sven Erga og styreleder Tor Henrik Knutsen avbildet da utenfor Hetlandshallen i forbindelse med gaveoverrekkelsen.

– Vesentlig at de største klubbene klarer seg

– Hvis andre klubber føler seg forbigått er det beklagelig, men håndballen og fotballen står såpass sterkt og vi mener det er viktig at barn og unge har noe å strekke seg etter. Derfor tror jeg det er vesentlig at de største klubbene klarer seg, sier FNB-leder Frode Myrhol som lanserte ideen om å hjelpe Viking Håndball.

– Viking er flaggskipet når det gjelder håndball i Stavanger, og derfor ønsket vi å hjelpe dem. Stavanger har stolte håndballtradisjoner og vi ønsker å hjelpe klubben slik at de kanskje kan klare å bli værende i toppen, sier han.

Han er veldig overrasket over at andre klubber reagerer på milliongaven, som han mener er en av tidenes gladsaker i Stavanger, hvor kommunen faktisk stiller opp for Viking håndball.

Myrhol mener at pengene kommunen bidrar med nå er med på å gi det nyopprykkede eliteserielaget en mulighet til å overleve på øverste nivå. Viking hadde lagt opp til et budsjett på 2,5 millioner kroner før koronapandemien, men måtte nedbudsjettere til 1,5 millioner kroner.

– Det var et lavere budsjett enn de hadde da de spilte i 1. divisjon og derfor mente vi at det var på sin plass at kommunen ga dem støtte, sier han.

Les også

Samtidig som kommersielle treningssentre får millioner i støtte, får idrettens tilbud ikke engang lov å søke om hjelp

– Kan andre lag som rykker opp i eliteserien også glede seg til milliongave fra kommunen?

– Det kommer an på situasjonen. Dersom andre klubber kommer i en liknende situasjon som Viking HK har stått i denne våren og sommeren, vil vi vurdere om vi skal støtte dem økonomisk også, sier Myrhol.

Han ber klubber ta kontakt dersom de har store økonomiske problemer.

– Det skjer hvert fall ingenting om klubbene ikke tar kontakt, og vi vil lytte til alle som kontakter oss, sier han.

Les også

 1. – Vi er helt avhengig av penger fra snille foreldre for å kunne leve

 2. Nye 850 millioner i krisepakke til idrett og frivillighet

 3. Dette er landslagsprofilenes råd for å unngå skader

 4. Nærbøs trenerduo sikter mot norgestoppen. De mener spesielt to ting vil gjøre laget bedre.

Publisert:
 1. Stavanger kommune
 2. Viking HK
 3. Ishockey
 4. Gaver

Mest lest akkurat nå

 1. Avhørte vitner kan ha husket feil

 2. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 3. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 4. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget