Norsk krise før neste års OL: Mangler 50 millioner kroner

Fattige toppidrettsutøvere og særforbund vet ikke hvordan de skal få penger for å forberede seg til OL og Paralympics neste år.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø i hyggelig prat med seilerne Marie Rønningen (t.v.) og Helene Næss. Han er bekymret for dem og andre som kommer fra idretter som sliter med å finne penger til toppsatsing.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Toppidrettssjef Tore Øvrebø er svært bekymret. Bakgrunnen er ferske tall som sier at OL-utsettelsen får store konsekvenser for utøvere som satser mot lekene i 2021. Avstanden mellom de midlene som trengs, og det særforbund og deres OL-håp kan bidra med, er på 50 millioner kroner.

OL-troppen er antatt å bli omtrent på hundre utøvere, mens 15–20 skal til Paralympics.

– Vi lever fra hånd til munn av det vi får inn av sponsorene. Vi er dessuten helt avhengig av penger fra snille foreldre for å kunne leve, sier seileren Helene Næss (29).

Sammen med makker Marie Rønningen (26) er hun medaljekandidat i 49er. For å få noen ekstra inntekter, leier Næss ut soverommet til en venninne og sover selv i stuen. Rønningen bor fortsatt hjemme. Alt for å spare penger i en tid der midlene som ble gitt inn mot et OL som ble utsatt, allerede er brukt.

Selv om det ikke ble noe OL i år, må Marie Rønningen (t.v.) og Helene Næss trene jevnt og trutt. Toppidrett er ferskvare.
Les også

Mange mener vektklassene i OL er hensynsløse: – Overrasket over at det ikke skjer flere dødsfall

Et uvanlig neste år

Normalt, når OL går etter planen, tar forbundet ned virksomheten det påfølgende året. Pengebruken er minimal. De aktive er mer hjemme og får tid til å studere og jobbe.

De to vestfoldseilerne forteller at budsjettet for å dekke OL-satsingen ligger på mellom 800.000 og én million kroner i året.

– Vanligvis har forbund og Olympiatoppen bistått med 60 prosent. Resten må vi dekke av sponsorer, egne penger og foreldre, sier Rønningen.

Tønsbergjenta skulle vært ferdig med en bachelor til høsten, men må nå utsette studiene i ett år og ta opp mer lån.

– Dessuten hadde jeg planer om å flytte hjemmefra. Nå må jeg bli.

Fattige toppidrettsutøvere

Tall hentet inn av Olympiatoppen viser at blant 104 av Norges beste sommeridrettsutøvere, har 56 av dem inntekt under EUs fattigdomsgrense, som er 221.300 kroner.

Tilsvarende tall på vinteridrettsutøvere er 49 av de 111 som svarte.

Da koronaviruset kom, stoppet all aktivitet opp. For noen utøvere i enkelte idretter betydde det også total stans av start- og premiepenger.

Tore Øvrebø leter etter måter å finansiere forberedelsene til OL og Paralympics i 2021. Det er brukt mange ressurser på forberedelsene og pengene kan ikke brukes to ganger.

Danskene fikk hjelp

Øvrebø har undersøkt hvordan nabolandet Danmark, som får en like stor OL-tropp som Norge, håndterer dette.

– Team Danmark har statlig forankring. Styreleder rapporterer til de politiske myndighetene. To store private fond og myndighetene har bidratt med ekstraordinære midler på 40 millioner danske kroner til toppidretten. Det tilsvarende 60 millioner norske kroner, sier han.

Lone Hansen, danskenes svar på Tore Øvrebø, har kommentert beløpet slik: «Det giver riktig meget ro ...»

– For oss giver det meget uro, sier Øvrebø om situasjonen i norsk toppidrett.

Les også

Norsk gullhåp tåler ikke sin egen idrett. Nå gir han opp drømmen.

Blir en oppgave for Nif

Derfor har toppidrettssjefen henvendt seg til ledelsen i Norges idrettsforbund, som har sendt brev til finanskomiteen i Stortinget. Nif har flere innspill og toppidrettens kår er blant de prioriterte punktene.

– I disse krisetider, der så mange bransjer blør, er det da riktig at toppidretten roper ut om mer penger?

– Det er legitimt å mene det. Noen sier at idrett er det mest viktige av det som ikke er viktig. Men det gir livsinnhold og glede for mange. Det statlige engasjementet i toppidretten tar utgangspunkt i stolte idrettsøyeblikk og nasjonal identitet. Det er noe med å forberede seg på å skape dem. Det er ikke fullt så stort engasjement i å bidra til investering, svarer Øvrebø.

– Men tross alt tjener mange utøvere godt, slik som langrennsløper Johannes Høsflot Klæbo gjorde ved å tegne en 25-millioners kontrakt?

– Det er en utbredt oppfattelse at utøvere er steinrike. Inntektsfordelingen i et landslag er brattere enn ovarennet i en hoppbakke. Enkelte tjener store summer, men det er forbausende få. Selv OL-vinnere i paradegrenen langrenn sliter med å selge sitt sponsormerke.

Seilerne Helene Næss (t.v.) og Marie Rønningen vet knapt hva de skal gjøre for å få budsjettet i hop. For dem er det ingen penger for å komme på pallen. De må betale opp mot 4000 kroner bare til arrangørene for å være med i verdenscup og mesterskap.

Må holde toppidretten i gang

Idrettspresident Berit Kjøll og generalsekretær Karen Kvalevåg kom raskt på banen for å informere myndighetene om toppidrettsutøvere og særforbundenes problemer.

– De siste månedene har mange toppidrettsutøvere snudd opp ned på alle sine planer. For de aller fleste, er dette deres yrke. Mange er fattige. De klarer ikke å skrape sammen nok penger til å finansiere det neste året, sier Kjøll.

Hun mener at en nasjon som bygger nasjonal identitet også via idretten, må være villig til å investere.

– På vegne av toppidrettsutøverne ber vi ikke om for mye, mener hun.

Nif har for tiden møter med partier i posisjon og opposisjon, for å legge frem fakta og si fra at ekstra støtte er helt nødvendig.

19. juni blir det klart om statsråd Abid Raja og resten av regjeringen kommer med ekstrabevilgningen.

– Vi følger situasjonen nøye, og vurderer fortløpende ulike tiltak for kultursektoren, herunder også toppidretten. Og vi har god dialog med Nif også om dette, sier Raja i en uttalelse til Aftenposten.

Han sier at forslagene til revidert nasjonalbudsjett og neste fase i krisetiltakene er oversendt Stortinget.

– De skal behandles før sommeren. Vi vet at Nif også har vært i kontakt med ulike partier på Stortinget om ulike forslag til tiltak. Vi avventer Stortingets behandling av de nevnte budsjettproposisjonene, og vil fortsette dialogen med Nif for å fortløpende vurdere ulike tiltak deretter, sier Raja.

Publisert: