Så feil tok ekspertene i eliteserietipsene: – Jeg må settes på sidelinjen i karantene

Eliteserien 2019 er over. Flere av fotballekspertene tar selvkritikk for sine spådommer.

Bodø/Glimts sølv var kanskje årets største overraskelse i Eliteserien.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Molde tok seriegull. Tromsø og Ranheim rykket ned. Lillestrøm havnet på kvalikplassen. Det er fasiten på Eliteserien 2019.

Foran hver sesong setter fotballekspertene opp sine tips og spådommer. Flere av dem bommet kraftig i år.

– Altfor dårlig

VG-journalist Knut Espen Svegaarden har vært involvert i VG-lupen og tabelltips siden tidlig på 90-tallet.

Han opplyser at han så alle lag minst to ganger i kamp foran sesongen.

– Det viktigste for oss er at vi treffer på seriemesteren og hvem som rykker ned, sier Svegaarden.

Les også

Molde rundspilte Strømsgodset og sikret seriemesterskapet

Hovedstadsavisen fikk riktig med Molde som vinner av Eliteserien. Men tipset med Mjøndalen og Bodø/Glimt på nedrykk, var bom. Sistnevnte lag tok som kjent sølv.

– Jeg så at Bodø/Glimt var ganske gode i vinter. Men jeg trodde ikke at laget skulle henge sammen over 30 kamper etter at de hadde mistet en nøkkelspiller i hvert ledd. Der undervurderte jeg ungdomsgjengen som slo til samtidig, sier Sveegarden.

Heller ikke Viking på kvalifiseringsplass slo helt til. Stavangerklubben var en av årets overraskelser og endte på 5.-plass på tabellen.

– Vi var usikre på Viking. I ettertid ser det jo bare dumt ut. Det er helbom. Norge er kanskje det vanskeligste landet å tippe i, for det svinger så voldsomt. Men det er ingen unnskyldning – det er altfor dårlig, sier Knut Espen Svegaarden.

Knut Espen Svegaarden har vært involvert i VG-lupen og tabelltips siden tidlig på 90-tallet.

Heller ikke Sarpsborg på bronseplass er et tips han er særlig godt fornøyd med. Svegaarden oppsummerer årets VG-tips på denne måten:

– Det spørs om jeg må gi fra meg denne jobben nå. Det kan være at jeg rett og slett må settes på sidelinjen i karantene, sier han og ler.

Les også

Rosenborg klare for Europa etter å ha sendt Ranheim ned

– Må ta lærdom

Reporter og journalist i Eurosport, Susanne Jørstad Wergeland, kom med en egen spådom til Aftenposten før fotballsesongen ble sparket i gang.

Helt nederst på tabellen trodde hun at Viking havnet. I dag tar hun kraftig selvkritikk.

– Jeg fulgte åpenbart ikke godt nok med på hva de holdt på med. Det eneste jeg så av laget før sesongen var i en kamp på Marbella. På det tidspunktet så ikke laget bra ut, sier Wergeland.

Susanne Jørstad Wergeland tar selvkritikk på å ha tippet Viking nederst på tabellen.

Hun medgir at det er et litt tynt grunnlag å basere nedrykkstipset på.

– Jeg får ta lærdom av det. All ære til Bjarne Berntsen og gjengen i Viking. Det har vært kjempeartig å følge dem i år. Det er bra for norsk fotball at entusiasmen er tilbake i Stavanger, sier Wergeland.

Les også

Viking-trenerens gulloppskrift

Nest nederst plasserte hun Tromsø, som viste seg å være helt riktig, mens Stabæk ble satt på kvalikplassen.

Eurosports «offisielle» tabelltips ble laget av fotballekspert Tor Ole Skullerud og kommentator Kenneth Fredheim. Duoen hadde også Viking helt nederst.

På topp tre tippet Susanne Wergeland Molde, Rosenborg og Brann. Det ble en solid bom på bergenslaget.

– Brann så kjempebra ut før sesongen. De burde vært bedre. Så det tipset tar jeg ikke noe selvkritikk på, sier hun og ler.

Les også

Nordlie skal redde Lillestrøm fra nedrykk

Mathisen: – RBK skuffet meg mest

TV 2s fotballekspert, Jesper Mathisen, hadde Rosenborg som seriemester.

Videre fulgte Molde og Brann på de neste plassene.

– De som skuffet meg mest må nok være Rosenborg. Det at de kom på tredjeplass sier litt om hva vi forventer. Men måten de har fremstått på er veldig skuffende. I tillegg røk de tidlig i cupen og har hatt et fryktelig gruppespill i Europa League. Vi må huske at dette er mer eller mindre den samme gjengen som har vunnet serien de siste årene, sier Mathisen.

Han nevner også Brann, Sarpsborg og Vålerenga som skuffelser i årets sesong.

Jesper Mathisen bommet med flere av tipsene sine.

Både Ranheim og Mjøndalen ble tippet på nedrykk, mens Viking ble stående på kvalikplassen.

– Viking forsterket seg ikke før sesongen, og jeg trodde jo at de skulle få det tungt. De har gjort det bra i cup og serie, og er et lag å bli glad i, sier Mathisen.

– Hva tenker du om Bodø/Glimt, du tippet laget på 11.-plass?

– Bodø/Glimt er årets store overraskelse. Jeg trodde de også skulle få en tung sesong på nedre halvdel, men Kjetil Knutsen og resten av gjengen har virkelig tryllet. De har omtrent gjort alt rett, og er et eksempel på hvordan en klubb bør jobbe med unge spillere.

Les også

For tre år siden fikk han sparken av Åsane. Nå er han kåret til landets beste trener.

Her er andre tabelltips

De aller fleste sportsavdelingene i landets aviser har tabelltips. Under ser du noen flere foran 2019-sesongen.

Aftenposten: 1) Molde, 2) Rosenborg, 3) Brann, 4) Sarpsborg 08, 5) Vålerenga, 6) Odd, 7) Haugesund, 8) Kristiansund, 9) Lillestrøm, 10) Bodø/Glimt, 11) Tromsø, 12) Strømsgodset, 13) Stabæk, 14) Ranheim, 15) Viking, 16) Mjøndalen.

Adresseavisen: 1) Rosenborg, 2) Molde, 3) Brann, 4) Sarpsborg 08, 5) Vålerenga, 6) Ranheim, 7) Odd, 8) Kristiansund, 9) Haugesund, 10) Lillestrøm, 11) Strømsgodset, 12) Stabæk, 13) Bodø/Glimt, 14) Tromsø, 15) Viking, 16) Mjøndalen.

Dagbladet: 1) Molde, 2) Brann, 3) Rosenborg, 4) Vålerenga, 5) Sarpsborg,
6) Odd, 7) Lillestrøm, 8) Haugesund, 9) Kristiansund, 10) Bodø/Glimt, 11) Ranheim, 12) Strømsgodset, 13) Mjøndalen, 14) Stabæk, 15) Tromsø, 16) Viking.

Nettavisen: 1) Rosenborg, 2) Molde, 3) Brann, 4) Sarpsborg 08, 5) Vålerenga, 6) Kristiansund, 7) Haugesund, 8) Odd, 9) Strømsgodset, 10) Lillestrøm, 11) Tromsø, 12) Ranheim, 13) Stabæk, 14) Viking, 15) Bodø/Glimt, 16) Mjøndalen.

Stavanger Aftenblad: 1) Molde, 2) Rosenborg, 3) Brann, 4) Sarpsborg 08, 5) Vålerenga, 6) Kristiansund, 7) Odd, 8) Lillestrøm, 9) Strømsgodset, 10) Haugesund, 11) Bodø/Glimt, 12) Ranheim, 13) Viking, 14) Tromsø, 15) Mjøndalen, 16) Stabæk.

Bergens Tidende: 1) Rosenborg, 2) Sarpsborg 08, 3) Molde, 4) Brann, 5) Vålerenga, 6) Kristiansund, 7) Odd, 8) Lillestrøm, 9) Haugesund, 10) Strømsgodset, 11) Stabæk, 12) Ranheim, 13) Bodø/Glimt, 14) Tromsø, 15) Mjøndalen, 16) Viking.

Aftenposten best

Vi har regnet hvem som var best på de tabelltipsene vi hentet inn. Man får ett minuspoeng for hver feil plassering på lagene.

Slik endte det:

 • Aftenposten: – 62
 • Eurosport: – 64
 • Dagbladet: – 64
 • TV 2: – 64
 • Stavanger Aftenblad: – 66
 • Bergens Tidende: – 68
 • VG: – 70
 • Nettavisen: – 70
 • Adressa: – 72
Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk