Bjerkeli Grøvdal før stjerneduellen: – Jeg har ingenting å tape

En norsk kvinne har ikke vunnet under Bislett Games siden 2000. Nå skal Karoline Bjerkeli Grøvdal (27) forsøke å overrumple verdenseliten.

En smilende Karoline Bjerkeli Grøvdal ankom møtet med de norske mediene i Oslo mandag ettermiddag. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– 18 år? Det er lenge siden. Og et tungt ansvar å ha på skuldrene, innrømmer 27-åringen.

Trine Hattestad vant spydkonkurransen på Bislett i 2000.

Etter det har ingen norsk kvinne tatt steget helt til topps i kamp med de beste i verden på nasjonalarenaen.

Bjerkeli Grøvdal har gjort comeback på 3000 meter hinder, distansen hun slo gjennom på for over 10 år siden. Romsdalingen slo sin egen norske rekord med 20 sekunder under NM i Sandnes i august i fjor, og bestemte seg for at det var distansen hun skulle satse på for å kunne vinne mesterskapsmedaljer.

Les også

Smadret 39 år gammel Grete Waitz-rekord: – Jeg følte jeg jogget de tre første rundene

Karsten Warholm og Karoline Bjerkeli Grøvdal møtte de norske journalistene i Oslo torsdag. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Møter verdensmesteren

Torsdag møter hun verdenseliten på 3000 meter hinder for aller første gang. Og det er et svært sterkt felt som stiller til start på Bislett med regjerende verdensmester Emma Coburn i spissen.

Men tiden 9.13 i Sandnes i fjor, alene i feltet og nesten uten trening på distansen, gjør at hun har håp om å følge de beste helt inn.

– Husk at det er verdenseliten jeg møter. Og det handler ikke bare om Emma Coburn, men det er seks-syv afrikanere også. Jeg skal ha respekt for dem, men jeg har absolutt ingenting å tape. Jeg skal være offensiv, jeg skal prøve.

– Hvor offensiv skal du være?

– Jeg skal ikke være dum offensiv, jeg må være offensiv på en realistisk måte. Jeg har lyst å være med så lenge som mulig, og så får jeg heller sprekke. Jeg må ta noen sjanser, jeg er forberedt på å ha det vondt i ni minutter.

Les også

Nå skal hun jakte rekordene til løpelegendene Waitz og Kristiansen

Slo Waitz-rekord

Bjerkeli Grøvdal ladet opp til Bislett Games med å slå Grete Waitz’ 39 år gamle norske rekord på 2000 meter i Florø lørdag. Etterpå sa 27-åringen at hun «jogget rundt de tre første rundene».

– Det hørtes veldig «cocky» ut å si det. Men det var lagt opp til 69-fart de tre første rundene med hare, og det føltes veldig komfortabelt. Det var et godt tegn. Det var egentlig de to siste rundene jeg dro på litt.

Hun ble juniormester på distansen i 2007, men kuttet ut 3000 meter hinder i 2009.

Nå er hun tilbake. Og Bjerkeli Grøvdal erkjenner at hun ikke har like bra teknikk og erfaring som spesialistene på for eksempel vanngravpasseringer.

– Men det er løpstreningen som også er viktigste på denne distansen. Jeg må være i fysisk god form. Og jeg er mye bedre forberedt enn i fjor. Jeg har gjort akkurat nok spesifikk hinderøkter til at jeg er forberedt. Men jeg har ikke erfaring med å løpe i konkurranse og ha folk rundt meg ved passeringer av vanngraven. Jeg er ydmyk på at jeg har litt å hente på hinderteknikk og vanngravteknikk. Jeg trenger løp for å bli komfortabel.

Duellen mellom romsdalingen og Emma Coburn er et av trekkplastrene til Bislett Games, som nå nærmer seg utsolgt. På en av plakatene som fronter stevnet melder hun:

«I e klar!».

Bjerkeli Grøvdal innrømmer at det ikke er noe i veien med selvtilliten.

– Jeg er snart 28 år og har vært med lenge. Jeg er takknemlig for at kroppen fungerer, jeg er skadefri og at jeg er i form. Samtidig er det viktig å ha det gøy, være med og prege et løp. Det gir ro at jeg er så godt forberedt. Men er jeg ikke bedre under løpet torsdag, så er jeg ikke bedre. Jeg har gjort alt jeg kunne i forberedelsene.

Publisert:
 1. Karoline Bjerkeli Grøvdal
 2. Jakob Ingebrigtsen
 3. Bislett Games
 4. Friidrett

Mest lest akkurat nå

 1. Borghild Fiskå er død

 2. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner

 3. Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad

 4. Melby: Mutert virus gjør at full stenging av skoler ikke lenger er uaktuelt – men vil unngå det

 5. Mobil- og bredbåndsnettet skal være tilbake i Sirdal

 6. Da strømmen ble borte i kraftbygda Sirdal