Mourinho tilbake på Stamford Bridge: - Det stikker ganske dypt at han havnet akkurat i United

Søndag er det duket for storoppgjør. Det er også første gangen Mourinho besøker Stamford Bridge etter at han ble United-manager.

José Mourinho er tidenes mestvinnende Chelsea-manager. Han har åtte titler med klubben.
 • Espen Hansen
  Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Søndag kommer José Mourinho «hjem» igjen. Denne gang som hærfører for et lag Chelsea-supporterne ser på som en sine fremste rivaler.

Nå er han en fiende, men vil likevel få en hjertelig velkomst.

«Chelsea er ikke bare klubben min, det er min lidenskap».

Slik ble José Mourinho ønsket velkommen tilbake til Chelsea i 2013.

Ordene tilhører mannen som søndag leder Manchester United ut på Stamford Bridge. Han skrev det i kampprogrammet foran den første kampen i sin andre periode som Chelsea-manager i 2013. «Hvordan ville du føle det hvis Mr. Abramovitsj (Chelsea-eieren red. anm.) spurte deg om å være manager og trener får vårt førstelag? Hvordan ville du føle deg som Chelsea-supporter? Stolt? Spent? Motivert? Klar? Det er akkurat slik jeg følte det. Det var derfor jeg introduserte meg som «the Happy One»…. Jeg er hjemme igjen», var Mourinhos egne ord om sitt forhold til London-klubben.

 • United slapp inn mål — da klappet Sir Alex Ferguson

Sparket to ganger

Etter at han i desember i fjor fikk sparken i Chelsea for andre gang, var det uvanlig stille rundt ham i flere måneder. Så dukket han opp - hos en av de verste rivalene.

— Ingen er glade i Manchester United. Slik har det vært helt siden laget begynte å dominere på 1990-tallet. Derfor stikker det ganske dypt at Mourinho havnet akkurat der, sier Sondre Lyshaugen, som er pressekontakt i den norske supporterklubben til Chelsea.

Likevel tror Lyshaugen at Mourinho vil få en varm velkomst i dag:

— Ingen kan ta fra ham det han har gjort for klubben. Dessuten blir gamle helter alltid tatt godt imot på Stamford Bridge. Som da Frank Lampard kom tilbake som Manchester City-spiller i 2014. Den eneste som virkelig ikke klarte å glede seg ordentlig over at klubbhelten Lampard igjen var å se på Chelseas bane var nettopp José Mourinho. Han sa det slik:

— I det øyeblikket han gikk til en direkte rival var kjærlighetshistorien (mellom oss) over.

— Hehe. Han har jo sagt så mye rart. Han vil sikkert klare å snakke seg ut av den også, humrer Lyshaugen.

Vant åtte titler

José Mourinho er Chelseas mestvinnende manager gjennom historien. Fordelt på to perioder var han ansatt i 2134 dager som sjef for et lag som for alvor fikk fart på poengfangsten etter at russeren Roman Abramovich begynte å sprøyte penger inn i klubben. I Mourinhos første sesong (2004-05) vant Chelsea den øverste engelske ligaen for første gang på 50 år og satte en poengrekord som fremdeles står. Totalt har portugiseren ledet London-laget til åtte titler. Chelsea-statistikken mot Manchester United under Mourinho er knusende: seks seire, seks uavgjort og kun ett tap.

Mourinho har hatt en utpreget evne til å gjøre seg til uvenn med mange motstandere. Hans forhold til Arsenal-sjef Arsène Wenger har til tider vært helt ekstremt. Men den legendariske United-sjefen Sir Alex Ferguson og Mourinho delte gjerne en flaske god vin etter kampene.

Den egentlige drømmejobben?

— Mourinho er en alfahann som alltid har vært klar over sin plass i flokken. Han hadde stor respekt for Sir Alex og la seg aldri ut med ham som bl.a. Rafa Benitez gjorde i Liverpool. Det har jo vært spekulert at han i mange år har ønsket seg United-jobben, at det også var drømmejobben da han kom tilbake til Chelsea i 2013, sier TV 2-kommentator og «leksikon» i engelsk fotball Kasper Wikestad.

Også han er sikker på at Mourinho vil få en hjertelig velkomst på «The Bridge».

I 2010 kom Mourinho til Chelsea som Inter-sjef. Enden på den visen var at det italienske laget slo ut Chelsea av Champions League, men Mourinho ble likevel hyllet av Chelsea-fansen. Men følelsene overfor Inter er ikke de samme for Chelsea-fansen som for Manchester United.

José Mourinho kom til Stamford Bridge i 2010 som sjef for Inter. Da var Carlo Ancelotti Chelsea-manager. Spilleren de ser på er Jurij Zjirkov.

Like før han ble sparket for andre gang, snakket Mourinho om et forræderi blant noen av hans spillere. I første kamp etter at han ble sparket vant Chelsea 2-0 over Sunderland, men det de fleste husker fra den kampen var at spillerne, som ble mistenkt for mytteriet, ble buet ut av fansen. På tribunene hang bannere der Mourinho var helten, spillerne skurker.

— Tok «alle mot oss» for langt

— Det var noen av spillerne som ikke ga Mourinho eller Chelsea det de fortjente den gang. Formen til en som Eden Hazard før og etter Mourinho-sparkingen tyder på det. Det stikker nok dypt i Mourinho som alltid har beskyttet sine spillere. Men hans «alle mot oss»-filosofi ble på den tiden dratt så langt at ingen tilslutt trodde på den, sier Wikestad.

Dagens Chelsea-manager Antonio Conte var tidligere i uken ute og kommenterte Mourinhos retur:

— Han har vært her lenge og har vunnet mye for klubben. Det er viktig å gi ham en ordentlig velkomst.

Nå er Manchester United presset og har bare vunnet én av de fem siste ligakampene.

Lagenes oppladning til kampen er svært forskjellig. I siste kamp, for åtte dager siden, vant Chelsea 3-0 over Leicester. Mourinhos menn kommer til sin tredje kamp på seks dager. Ifølge avisen The Times prøvde Mourinho allerede i juli å få forandret tidspunkt for kampen på grunn av det tette programmet.

— I denne kampen har absolutt alle noe å bevise, fastslår Kasper Wikestad.

TV2 Sport Premium søndag kl. 17

Les også

 1. Barcelona-stjerne vurderte å legge opp

 2. Mourinho om Liverpool-kampen: - Keeperen vår hadde ferie i 90 minutter

 3. Hvorfor ble Liverpool-Manchester United så fryktelig kjedelig? Her er muligens svaret.

Publisert:
 1. Engelsk fotball

Mest lest akkurat nå

 1. Har ventet i fem måneder, får ikke åpne ferdig sushi-restaurant

 2. Norsk kollaps – svenskene knuste EM-drømmen

 3. Politiet orket ikke å sjekke alle filene

 4. Viking-talent klar for ny klubb

 5. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 6. Det er ikkje meininga ein skal bli rørt over at staten lar friske barn få bevega seg fritt