Nå møtes alle topplagene: - Det er en unik anledning

Slik vurderer ekspertene rotteracet om Premier League-gull

MED GULL I SIKTE: Jamie Vardy og Leicester knuste Manchester City forrige helg. Søndag venter en ny toppkamp, mot Arsenal, i en svært åpen gullstrid i Premier League. Tottenham ligger på 2. plass og møter Manchester City på Etihad.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det blir et rotterace om gull i Premier League denne sesongen. Og søndag spilles to kamper som kan bli definerende for gullstriden.

Først møter Arsenal på 3.-plass ligaleder Leicester. Dernest tar Manchester City på 4.-plass imot Tottenham på 2.-plass. Bare seks poeng skiller fra Leicester og ned til Manchester City.

— Denne helgen blir veldig avgjørende. Jeg kan ikke huske at vi har sett de fire lagene øverst på tabellen møte hverandre samme dag, det er en unik anledning. Det handler om poengene, men ikke minst om psykologien i dette. Det er veldig mye på spill, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Les også

Slik ble Leicester best i England: - Et eventyr av en historie

Kan Leicesters eventyrferd ende med ligatittelen? Kan Manchester Citys stjernegalleri samle seg til en skikkelig sluttspurt? Kan Tottenham ta steget helt opp? Eller er det endelig Arsenals tur til å vinne igjen?

Aftenposten har bedt noen av landets fremste fotballeksperter vurdere de fire lagene som kjemper om gull.

Øyvind Alsaker, TV 2-kommentator

TV 2s fotballkommentator, Øyvind Alsaker.

Leicester Dette taler for gull: Leicester har et rolig kampprogram med få kamper og ett fokus. De leder ligaen. De har vist at de kan håndtere tøffe kamper, senest mot Manchester City sist. Og de har ingenting å frykte.

Dette taler mot gull: De slåss mot overmakten, det er tre lag med større og bedre stall. Det er fortsatt en tredjedel igjen av sesongen. Kan Jamie Vardy og Riyad Mahrez holde seg skadefrie og levere på dette nivået ut sesongen? Nå er alt moro, men jo nærmere vi kommer målstreken, desto vanskeligere blir det å smile så bredt under oppvarmingen.

Tottenham

Dette taler for gull: De virker ekstremt godt drillet. De har kombinasjonen av soliditet og kreativitet. Det er ingen som tar de helt på alvor, men de har ikke tapt borte siden sesongens første kamp. De er veldig vanskelige å slå, og de har matchvinnere i begge ender.

Dette taler mot gull: Det er litt som med Leicester: Hva hvis Harry Kane og Christian Eriksen ryker på en skade? Spesielt står det og faller litt med Kane. De har bare én ren spiss. Man sitter litt med følelsen av at de akkurat ikke er gode nok. De mangler den dimensjonen Sergio Agüero gir City og som Alexis Sanchez gir Arsenal.

Arsenal

Dette taler for gull: De har en veldig god stall der ting begynner å ordne seg. Francis Coquelin er tilbake, Sanchez er tilbake, Santi Cazorla er en måned unna. Det er mulig å se for seg en tidlig Champions League-exit (møter Barcelona i åttendelsfinalen), noe so vil være tungt, men som også kan være til hjelp i ligaen.

Dette taler mot gull: Det er det at det er i år de skal gjøre det, det er det alle har snakket om hele sesongen. Det kan tale imot, Arsenal har et stempel på seg for å svikte når det gjelder. Chelsea og Manchester United ligger nede, og ingen av de andre favorittene har funnet stabiliteten. Det har lugget litt i år, men de er der oppe ennå. De har tøffe kamper igjen, mens Leicester har et overkommelig program. De er avhengige av å slå Leicester på søndag.

Manchester City

Dette taler for gull: De har et veldig sterkt lag, når alle er friske har de det beste laget.

Dette taler mot gull: Skader. Vincent Kompany, Yaya Touré, Joe Hart, David Silva og Agüero er en sentrallinje ingen i Premier League matcher, men de spiller nesten aldri sammen. De ser ikke bra ut og fikk grisebank av Leicester i en symbolsk viktig kamp. Mye kreativitet er borte med skader, og det er for lenge mellom Tourés storkamper.

Tipset

Det kan bli hva som helst. Det er umulig å rasjonalisere seg frem til en seriemester. Erfaringen jeg har gjør meg skeptisk til Leicester som ligavinner, jeg får det ikke til å gå opp. Men hvis de slår Arsenal er det åtte poeng ned. Jeg har tenkt at Arsenal har en mulighet her. De har fått slutt på trofétørken og fått på plass Petr Cech som keeper. Jeg holder de som en knapp favoritt i et helt åpent bilde.

Les også

Samuelsen hylles i England: - Han fikk Premier League-spillere til å ligne nybegynnere

Lars Tjærnås, ekspert for Aftenposten og 100% Sport

Fotballekspert Lars Tjærnås

Leicester Dette taler for gull: De har ingenting å tape. Det gjør at de kan spille med lave skuldre og masse energi. De har et enklere program enn resten fordi de slipper Europa-kamper, og de har et lag der nøkkelspillere er i form.

Dette taler mot gull: De har strengt tatt ikke et mannskap til å vinne. De må fortsatt overgå seg selv.

Tottenham

Dette taler for gull: De virker utrolig godt trent og vil stå distansen. De har fått orden på det defensive, og de har kvittet seg med uromomenter slik at troppen er i perfekt harmoni. De har lite å tape og kan slå nedenfra.

Dette taler mot gull: De må trolig ofre Europaligaen. Jeg tror kamper torsdag og søndag blir for tøft over tid. De er sårbare for skader bak på banen.

Arsenal

Dette taler for gull: Det er det laget med høyest tempo, de har flest spillere som er gode én mot én offensivt og de har en matchvinner helt bakerst.

Dette taler mot gull: Jeg er fortsatt usikker på om bakre ledd er godt nok når de spiller så modig offensivt som de gjør.

Manchester City

Dette taler for gull: De har fortsatt den bredeste troppen og de har flest matchvinnere. De har stor rutine og er vant til å vinne.

Dette taler mot gull: De må få nøkkelspillere skadefri, spesielt Kompany. Jeg mistenker at de setter suksess i Champions League øverst, og at de vil bruke mye energi på det.

Tipset

Gulltips er vanvittig tøft. Jeg tror fortsatt at en av de store favorittene, Arsenal eller Manchester City, tar det, og jeg sier Arsenal. Men taper begge i helgen tror jeg ikke lenger det samme. Såpass avgjørende blir helgens runde.

Slik tippet Tjærnås tabellen før sesongen:

Les også

Premier League-tipset: Derfor forsvarer Chelsea ligatittelen

Simen Stamsø Møller, TV 2-ekspert

Simen Stamsø Møller, TV 2-ekspert.

Leicester Dette taler for gull: De har knapt vist noen svakhetstegn som kollektiv. De har tro på det de driver med og masse energi. De har få skader, og de har toppscoreren i Premier League. Det med energien og troen, og at de gjør ting med mål og mening, imponerer meg mest.

Dette taler mot gull: De har ikke vært i denne posisjonen før. Jeg mener det kan tale både for og mot, men i utgangspunktet er erfaring fra tittelkamper og kamper med mye på spill gull verdt når det drar seg til. Det har ikke disse gutta.

Tottenham

Dette taler for gull: De har vært den jevneste eksponenten av god fotball i år. De har fordel av at de har en veldig solid sentrallinje og konkurranse om de andre plassene. Da blir det ingen åpenbare svakheter i laget. Kane gjør alltid jobben, og Dele Alli svever på en bølge. De har et solid fundament. Jeg er blitt positivt overrasket over jevnheten.

Dette taler mot gull: Belastningen, og at de er for avhengige av Harry Kane. Blir han skadet, er ikke det noe særlig. Jeg ser for meg at Arsenal ryker ut av Europa. Tottenham kan gå ganske langt, og det kan bli et problem for dem.

Arsenal

Dette taler for gull: Den største fordelen er at jeg mener de er aller best når det kommer til det relasjonelle. Dette er spillere som har spilt sammen lenge og som kjenner hverandre godt. Samtidig synes jeg de har det beste laget spiller for spiller. Og de har fått en keeper som er blant de beste i ligaen. Det kommer godt med når det kommer mange store kamper.

Dette taler mot gull: I kamper der de stanger og stanger, virker det som at det går innpå dem. I stedet for å gjøre ting på instinkt, har de en del skjøre spillere. Vi har ennå til gode å se at Mesut Özil, Sanhcez og Olivier Giroud presterer på topp samtidig. Utfordringen er at alle tar ansvar samtidig.

Manchester City

Dette taler for gull: Fordelen til City er ulempen til Leicester. Mange av spillerne har vært med på å vinne ligaen to ganger. De har vært med på å vinne når det har tettet seg til som verst i toppen. De har erfaring i å bli pushet helt til målstreken. Og de har nok den beste spilleren i ligaen i Agüero, han er en trollmann.

Dette taler mot gull: De er for avhengige av Agüero, de har skader på nøkkelspillere og de er dårlige i forsvar, Om Kompany kan fikse dét problemet, er jeg usikker på. Han har ikke mye kamptrening. De har en haug med gode spillere, men spillere som Touré mangler den energien Leicester oser av.

Tipset

Arsenal har vært tipset mitt hele veien, men fenomenet Leicester er noe av det råeste jeg har sett. Det er umulig å avskrive dem. Leicester ser sterkest ut nå, men Arsenal har det beste laget. Jeg tipper det blir et av dem. Skulle Leicester slå Arsenal, blir det vanskelig å ta igjen forspranget.

Les også

Liverpool beklager til supporterne etter massive reaksjoner

Tottengam og Arsenal kjemper om gull. Her er Dele Alli og Mathieu Flamini i duell da lagene møttes i november.

Slik ser gullkampen ut nå:

Leicester25 kamper53 poeng
Tottenham25 kamper48 poeng
Arsenal25 kamper48 poeng
Manchester City25 kamper47 poeng

Slik er gullkandidatenes kampprogram:

Leicester

14.02.2016 26. runde: Arsenal — Leicester

27.02.2016 27. runde:Leicester - Norwich

01.03.2016 28. runde: Leicester - West Bromwich

05.03.2016 29. runde: Watford - Leicester

14.03.2016 30. runde: Leicester - Newcastle

19.03.2016 31. runde: Crystal Palace - Leicester

02.04.2016 32. runde: Leicester - Southampton

09.04.2016 33. runde: Sunderland - Leicester

16.04.2016 34. runde: Leicester - West Ham

23.04.2016 35. runde: Leicester - Swansea

30.04.2016 36. runde: Man. United - Leicester

07.05.2016 37. runde: Leicester - Everton

15.05.2016 38. runde: Chelsea - Leicester

Tottenham

14.02.2016 26. runde: Premier League, Man. City - Tottenham

18.02.2016 16-delsfinaler, 1. kamp: Fiorentina - Tottenham

21.02.2016 5. runde FA Cup: Tottenham - Crystal Palace

25.02.2016 16-delsfinaler, 2. kamp Tottenham - Fiorentina

28.02.2016 27. runde: Tottenham - Swansea

02.03.2016 28. runde: West Ham - Tottenham

05.03.2016 29. runde: Tottenham - Arsenal

12.03.2016 30. runde: Aston Villa - Tottenham

19.03.2016 31. runde: Tottenham - Bournemouth

02.04.2016 32. runde: Liverpool - Tottenham

09.04.2016 33. runde: Tottenham - Man. United

16.04.2016 34. runde: Stoke - Tottenham

23.04.2016 35. runde: Tottenham - West Bromwich

30.04.2016 36. runde: Chelsea - Tottenham

07.05.2016 37. runde: Tottenham - Southampton

15.05.2016 38. runde: Newcastle - Tottenham

Arsenal

14.02.2016 26. runde: Arsenal - Leicester

20.02.2016 5. runde FA Cup: Arsenal - Hull T

23.02.2016 8-delsfinale Champions League, 1. kamp: Arsenal - Barcelona

28.02.2016 27. runde: Man. United - Arsenal

02.03.2016 28. runde: Arsenal - Swansea

05.03.2016 29. runde: Tottenham - Arsenal

12.03.2016 30. runde: Arsenal - West Bromwich

16.03.2016 8-delsfinale Champions League, 2. kamp: Barcelona - Arsenal

19.03.2016 31. runde: Everton - Arsenal

02.04.2016 32. runde: Arsenal - Watford

09.04.2016 33. runde: West Ham - Arsenal

16.04.2016 34. runde: Arsenal - Crystal Palace

23.04.2016 35. runde: Sunderland - Arsenal

30.04.2016 36. runde: Arsenal - Norwich

07.05.2016 37. runde: Man. City - Arsenal

15.05.2016 38. runde: Arsenal - Aston Villa

Manchester City

14.02.2016 26. runde: Man. City - Tottenham

21.02.2016 5. runde FA Cup: Chelsea - Man. City

24.02.2016 8-delsfinale Champions League, 1. kamp: Dynamo Kiev - Man. City

Utsatt: 27. runde, Newcastle - Man. City

28.02.2016 Finale Capital One Cup: Liverpool - Man. City

02.03.2016 28. runde: Liverpool - Man. City

05.03.2016 29. runde: Man. City - Aston Villa

12.03.2016 30. runde: Norwich - Man. City

15.03.2016 8-delsfinale Champions League, 2. kamp: Man. City - Dynamo Kiev

20.03.2016 31. runde: Man. City - Man. United

02.04.2016 32. runde:Bournemouth - Man. City

09.04.2016 33. runde: Man. City - West Bromwich

16.04.2016 34. runde: Chelsea - Man. City

23.04.2016 35. runde: Man. City - Stoke

30.04.2016 36. runde: Southampton - Man. City

07.05.2016 37. runde: Man. City - Arsenal

15.05.2016 38. runde: Swansea - Man. City

Les også

- Mourinho enig med Manchester United om managerjobben

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen:

Publisert: