Legenden uttalte at «tennis er full av lesber». Det får stjernene til å rase

– Det er nå klart hvem hun er: En strålende tennisspiller, og en rasist og homofob.

Margaret Court under Australia Open i 2015. Arenaen hun står i, Margaret Court Arena, bytter navn om flere tennisspillere får viljen sin.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Flere tennisspillere har reagert kraftig på Margaret Courts uttalelser de siste dagene.

Court er en av de største kvinnelige tennisspillerne gjennom tidene, med sine 64 Grand Slam-titler mellom 1960 og 1975.

I 2003 fikk hun en tennisarena oppkalt etter seg i hjembyen Melbourne, men mange tar nå til orde for at arenaen ikke lenger kan forbindes med den tidligere tennisstjernen.

Les også

Forsøkte å kysse reporter på direktesendt TV – kastet ut av French Open

– Slik det står i bibelen

Grunnen er at hun de siste dagene har kommet med flere uttalelser som går imot homofili og likekjønnet ekteskap.

– Jeg tror på ekteskapet som en union mellom en man og en kvinne, slik det står i bibelen, skal Court ha uttalt, ifølge New York Times.

Bakgrunnen for uttalelsen skal ha vært at det australske flyselskapet Qantas’ sjef, Alan Joyce, uttalte at han og selskapet støttet likekjønnet ekteskap. Det skal ha fått Court, som nå er pastor i Perth i Australia, til å reagere.

Margaret Court er en av de største tennisspillerne gjennom tidene. Her under en kamp i California i 1969.

I et intervju med 20Twenty Vision Christian Radio noen dager senere, gjengitt av New York Times, skal hun ha utbrodert sine meninger ytterligere. Hun sa blant annet at tennisen er «full av lesber», og skal ha sammenlignet forsøket på å lære barn om flytende kjønnsroller med metodene til nazismen og kommunismen.

Les også

Her gråter han for sin døde far – mens motstanderen knuser racketen i raseri

Stjernene reagerer

– Det var det Hitler gjorde, og det var det kommunistene gjorde: De kom til hodet på de unge. Det er planen til vår nasjon, å trenge seg inn i hodet på barna, skal Court ha sagt.

Hun skal også ha sagt at «transseksuelle barn er djevelens verk».

Det har fått flere tennisstjerner til å reagere. I et innlegg i Sports Illustrated, slår Martina Navratilova hardt tilbake mot Court. Der kaller hun den gamle tennisstjernen for en rasist og homofob, og ber om at Margaret Court Arena i Melbourne bytter navn.

Martina Navratilova reagerer sterkt på uttalelsene til Margeret Court.

– Da stadion fikk navnet, virket det som det riktige å gjøre. Men nå er det klart hvem Court er: En strålende tennisspiller, og en rasist og homofob. Hennes sure oppstøt er ikke bare en mening. Hun jobber aktivt for at lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle ikke skal få like rettigheter som alle andre, skrev Navratilova.

Les også

Casper Ruud kranglet med dommeren. Så ble French Open-drømmen knust.

– Spillere vil føle seg ukomfortable

Den tsjekkiske tennisstjernen har også tidligere vært i ordkrig med Court. I 1990 skal Court ha kalt Navratilova et dårlig forbilde, på grunn av at hun er lesbisk.

Den nederlandske tennisspilleren Richel Hogenkamp er enig med Navratilova i at stadionet nå bør bytte navn:

– Det ville vært en god idé for Australian Open å se på mulighetene for å endre navnet. Jeg tror noen spillere ikke vil føle seg komfortable med å spille på et stadion oppkalt etter Margaret Court, sier Hogenkamp ifølge New York Times.

Ifølge BBC skal verdensener Andy Murray ha uttalt at det ville vært vanskelig å boikotte en arena under Australian Open, men at spillerne i forkant av turneringen kunne kommet fram til et felles standpunkt, som kunne gjort ting vanskelig for det australske tennisforbundet.

Andy Murray er blant spillerne som skal ha reagert på Courts uttalelser.

Men at arenaen bytter navn med det første er lite trolig. Australias statsminister ble nemlig intervjuet på radio like etter uttalelsene til Court, og sa at den gamle tennisspilleren skal ha lov til å ha sin mening:

– Uansett hva folk måtte tenke om Margaret Court sine synspunkt om homfilt ekteskap, en mening hun skal få lov til å ha, så må vi huske at hun er en av de største. Margaret Court Arena hyller tennisspilleren Margaret Court, sa Turnbull.

Tennisverdens oppmerksomhet er dog i disse dager rettet mot Frankrike. French Open spilles fram til og med 11. juni.

Publisert: