Hele sesongen ryker for Henrik Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen (26) må kaste inn håndkleet nærmest før sesongen er i gang. Tirsdag opererer han sin trøblete hamstring i Finland.

Henrik Ingebrigtsen må legge seg under kniven. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

  • Svein Hagen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det er EM i terrengløp i desember som er det neste store målet for meg nå. Jeg gleder meg til å gå på neste sesong uten skavanker, sier Henrik Ingebrigtsen til Aftenbladet.

En skade i hamstringen sørger for at årets sesong er over nesten før den hadde kommet skikkelig i gang. 26-åringen slet med den samme skaden i hele fjor, men trodde han hadde løst problemet gjennom vinteren. I sesongåpningen i Eugene for to uker siden fikk han imidlertid føling med den vonde hamstringen igjen. Dermed var operasjon eneste utvei for Ingebrigtsen.

– Jeg var egentlig innstilt på å løpe Bislett Games. Men det har skjedd radikale endringer den siste uken. Nå håper jeg at ting blir bedre etter operasjonen. Jeg skal tilbake i verdenstoppen, sier Henrik Ingebrigtsen.

Problemer også i fjor

26-åringen ble operert i sin verkende tå rett etter OL i Rio i fjor høst. Allerede da insisterte pappa og trener Gjert Ingebrigtsen at han også samtidig måtte gjøre et inngrep i sin vonde hamstringmuskel. Men all ekspertise sa nei, og Henrik selv var liten lysten til å gjøre det. Nå er det ingen vei utenom. Etter en meget god treningsperiode i vinter og vår, fikk han føling med skaden allerede tidlig i mai da han stilte opp i sitt første utendørsløp denne sesongen.

– Gjert har rett hver eneste gang. Han var ikke fornøyd med at de mente at det hele kunne trenes opp og bli helt frisk igjen i høst, og da jeg fikk problemer nok en gang, har han vært beinhard med meg, sier han.

Gjennom høsten og vinteren har han lagt ned en solid dose med trening. Alt så da også ut til å gå på skinner fram mot sesongåpningen for noen uker side.

Verdensberømt kirurg

– Jeg hadde hatt en fantastisk treningsperiode i høyden i Flaggstaff. Så dro vi ned i lavlandet og jeg løp en 800 meter i Portland. Selv om jeg var tung og stinn av trening, gikk det rimelig greit, men jeg kjente litt føling på baksiden av låret og tenkte det nok skyltes mye trening, forklarer han.

Under stevnet i Eugene for to uker siden forverret problemene seg såpass at Team Ingebrigtsen til slutt landet på operasjon som eneste utvei. Trener og pappa Gjert Ingebrigtsen tok selv initiativ for å få sønnen til Finland så fort som mulig. Legen som opererer Henrik Ingebrigtsen skal være spesialist på denne typen skader.

Henrik Ingebrigtsen blir operert av den finske kirurgen Sakari Orava, som også opererte David Beckham i mars 2010. Foto: Vesa Moilanen, Lehtikuva/NTB Scanpix

– Det har vært veldig hektisk noen dager nå for å få på plass denne operasjonen så raskt som mulig med den legen, som heter Sakari Orava. Han har blant annet operert David Beckham tidligere. I tillegg har Henrik med seg forbundslege Ove Talsnes, som opererte tåen i høst som en støttekontakt under denne operasjonen, forklarer Gjert Ingebrigtsen.

Først nedtrykt, så optimist

Henrik Ingebrigtsen selv var ganske nedtrykt rett etter beskjeden om en ny operasjon. Samtidig er han optimistisk med tanke på å komme kjapt tilbake igjen.

– Jeg har hatt et par avrivninger bak i låret i de siste sesongene. Og det er en del arrvev og litt ødelagte fibre som nå skal skrapes vekk. Det betyr at det i utgangspunktet er 12 uker til jeg kan løpe igjen etter dette inngrepet, forklarer han.

– Muskulaturen er heldigvis veldig sterk og god, samtidig som jeg har hatt treningstider jeg aldri har hatt før. Det betyr at jeg når jeg legger meg under kniven, så er jeg i superform. Dermed vil ikke veien tilbake bli så tung, understreker Henrik Ingebrigtsen.

Han understreker at han nok kunne løpt Bislett Games, men at sesongens store mål, VM i London i august, hadde blitt for tøft.

– Det hadde blitt som i Rio; et godt forsøk, så en håpløs semifinale. Jeg kan ikke fortsette sånn. Derfor var operasjon eneste utvei, understreker Sandnes-løperen.

PS: Både Jakob og Filip Ingebrigtsen løper torsdagens Bislett Games som planlagt.

Publisert:
  1. Gjert Ingebrigtsen
  2. Henrik Ingebrigtsen

Mest lest akkurat nå

  1. Koronasmittet person død ved SUS. 33 nye har fått påvist smitte

  2. Drømme­forhold i fjellet i helgen: – Denne snøen skulle vi hatt i påsken

  3. Moren hans var angiver for nazistene: – Hun kom med noen korte kommentarer om noe hun hadde vært med på

  4. Kortene legges på bordet etter årevis med rus­problemer

  5. Soppen vokste ut av huset, og sam­boeren sa stopp. Men det var bare begynnelsen

  6. Gutt falt i snøhule på Gilja