Tysk magasin hevder nye dokumenter beviser løgnen om FIFA-presidenten

Nye avsløringer ryster FIFA.

Gianni Infantino var under FIFA-etterforskning, ifølge tysk storavis.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det tyske magasinet Der Spiegel hevder å ha dokumentasjon som viser at FIFA har løyet om at president Gianni Infantino ikke var under etterforskning.

Opplysningene kommer en uke etter at FIFA sendte ut en pressemelding. Budskapet i meldingen var at Infantino ikke hadde vært under etterforskning, og budskapet ble bekreftet av María Claudia Rojas, den nye lederen av FIFAs etiske komité.

– Ms María Claudia Rojas, lederen av den etterforskende delen av den etiske komiteen, har i dag bekreftet at alle sakene er blitt overført til henne og at det hverken er noen innledende eller formell etterforskning av FIFA-presidenten, het det i pressemeldingen.

Stusset over FIFA-melding

Flere stusset over meldingen. For det første ble det stilt spørsmål ved at en melding fra en uavhengig komité ble sendt ut sentralt fra FIFA. Og for det andre hadde Der Spiegel, The Guardian og Josimar alle meldt at Infantino ble etterforsket for innblanding i presidentvalget i det afrikanske fotballvalget tidligere i år.

Der ble relativt ukjente Ahmad Ahmad valgt foran president-veteranen Issa Hayatou, som ikke støttet Infantino foran valget av FIFA-president året før. Josimar har skrevet om Infantinos rolle i valget av Ahmad.

Ifølge The Guardian var den etiske komiteen i en innledende fase også i en annen etterforskning av Infantino.

Etikkledere ble fjernet

I mai, rett før FIFA-kongressen i Bahrain, fikk Cornel Borbély og Hans-Joachim Eckert beskjed om at de ikke fikk fortsette som ledere av henholdsvis det etterforskende og dømmende kammeret av FIFAs etiske komité.

Begge reagerte sterkt på måten de ble fjernet på. Borbély tordnet at «hundrevis av saker vil bli forsinket» og kritiserte mangelen på en overgangsperiode.

Den tyske fotballpresidenten og medlem av FIFA-rådet, Reinhard Grindel fortalte at lederskiftene skjedde på Infantinos initiativ. Den offisielle forklaringen var at FIFA ønsket en større spredning av nasjonaliteter i nøkkelposisjoner.

FIFA mener at det er «grunnløse spekulasjoner» at det lå andre motiver bak beslutningen.

Les også

Russland har allerede punget ut 215 milliarder kroner. Men nå vil eksperter flytte VM etter skandaleoppslag.

Hadde ikke tilgang til alt materiale

I pressemeldingen forrige uke hevdet de også at den nye etikk-lederen María Claudia Rojas avviste at det fantes etterforskninger av Infantino. Ifølge FIFA gjorde hun dette etter å ha fått tilgang til dokumentene tilknyttet den etiske komiteen i FIFAs hovedkvarter.

Det er imidlertid blitt stilt spørsmål ved om alt etterforskningsmateriale var en del av arkivene Rojas hadde fått tilgang til.

Ifølge Der Spiegel hadde Borbély lagret en del av etterforskningsmaterialet eksternt. Og ifølge avisen, viser et dokument at Rojas 12. juni sendte en forespørsel til Borbély om å få tilgang til også dette materialet. 15. juni skal Borbély ha svart at de kunne møtes og bedt om forslag til dato.

Ifølge Der Spiegel beviser disse meldingene at Rojas visste at hun foreløpig ikke hadde tilgang til samtlige av den etiske komiteens aktive etterforskninger.

23. juni sendte FIFA likevel ut pressemeldingen om at det ikke var noen aktive etterforskninger av Infantino, men da hadde Rojas og Borbély fortsatt ikke møttes.

Der Spiegel varsler at de vil komme med ytterligere opplysninger om det de omtaler som en «farse».

Publisert: