Urovekkende funn: Skismørere på amatørnivå har helsefarlige fluorverdier

Amatørsmørere har opptil 19 ganger høyere fluorverdier i blodet enn normalbefolkningen. Det viser en større kartlegging utført av Dagbladet.

En undersøkelse utført av Dagbladet viser at amatør-skismørere har helsefarlige flourverdier i blodet.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I samråd med Folkehelseinstituttet og De nasjonale forskningsetiske komiteene har avisen testet fluorinnholdet i blodet til 17 norske amatørsmørere og fem kontrollpersoner.

Resultatene viser at seks av de 17 smørerne ligger over tålegrensen for fluorstoffet PFOA på 9 nanogram per milliliter. Gjennomsnittet i normalbefolkningen ligger på 2,4 ng/ml, mens medianen er på 1,9 ng/ml.

PFOA-verdiene til de 17 smørerne varierer fra 3,8 til 36 ng/ml. Det høyeste resultatet er dermed 19 ganger høyere enn medianen i normalbefolkningen.

– Bekymringsfullt

Blant dem som ligger i øvre sjikt, er Ole-Jørgen Pettersen, som er far til tidligere skiløper Øystein «Pølsa» Pettersen.

– Min første tanke var at dette ikke er bra. Jeg ser jo at verdiene mine er vesentlig høyere enn referansegruppas. Man behøver ikke være lege for å forstå at fluor i kroppen ikke er bra, så det er klart dette er bekymringsfullt, sier Pettersen til Dagbladet.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan eksponering for PFOA påvirke kolesterolet og leverfunksjonen. Noen av deltagerne i Dagbladets undersøkelse forteller om feber, kvalme, svimmelhet og slitenhet.

Ole-Jørgen Pettersen (til venstre) er far til tidligere langrennsutøver Øystein «Pølsa» Pettersen og er blant skismørerne som har høyere fluorverdier enn normalbefolkningen. Her i samtale med helsekomitéleder James Stove Lorentzen (H) under høringen om ungdomskriminalitet i Oslo rådhus.

Fluorforbud

De deltagende smørerne har smurt med fluor i minst seks år. Testene ble utført i juni og september, noe som er opp mot fem måneder etter at deltagerne sist smurte ski.

I 2017 advarte Folkehelseinstituttet og Miljødirektoratet mot helsefarlig skismøring. Det ble fremhevet at konsentrasjonene av støv og fluorholdige stoffer i forbindelse med skismøring på amatørnivå er sammenlignbare med det som er vist å kunne gi helseplager hos profesjonelle skismørere.

I slutten av 2018 innførte Norges Skiforbund fluorforbud i klassene til og med 16 år.

I 2020 innfører EU et forbud mot å produsere og omsette, men ikke å bruke, fluorstoffet PFOA. Forbudet vil også gjelde i Norge og de øvrige EØS-landene.

(©NTB)

Publisert:
  1. Langrenn
  2. Skismøring

Mest lest akkurat nå

  1. Næringsministeren frykter brå oljenedtur: - Jeg tror ikke vi er godt nok forberedt

  2. Kraftig regnvær og kuling på vei

  3. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre

  4. Omdiskutert ordning gjør at Tage og kompisene kan sove 40 minutter ekstra hver morgen

  5. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

  6. Eldre kvinne kjørte gjennom gangsti på Stokka