Derfor tror noen av Norges aviskommentatorer at England vinner VM

Kan VM i Russland bli mesterskapet der outsiderne slår til? Dette mener ekspertene.

England stoler på at Harry Kane skal gjøre gjøre jobben i Russland.
 • Silje Dyregrov
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Vi har samlet eksperttipsene til flere av Norges fremste fotballeksperter.

Fellesnevneren er at de tror Brasil vinner VM, men også England blir nevnt som et mulig gull-lag.

Bertil Valderhaug, redaktør i 100 % Sport

Jeg tror Tyskland gjør det samme som Brasil gjorde i 1958 og 1962. Tyskerne vinner to VM etter hverandre fordi de har den sterkeste og bredeste stallen. En tropp som ikke har plass til Manchester City-stjernen Leroy Sané, må nesten være gullfavoritt. Tyskerne har vinnerkultur, en herlig miks av ungt og gammelt og slagkraft på dødballer, i spill mot etablert forsvar og på kontringer. Manager Joachim Löw er en garantist for gode resultater. I fem mesterskap på rad har han ført Die Mannschaft til fem semifinaler og to finaler. Det store spørsmålet er om keeper Manuel Neuer kommer i form etter langt skadeavbrekk. På sitt beste er han verdens beste keeper.

Bertil Valderhaug, redaktør i 100 % Sport

Birger Løfaldli, kommentator i Adresseavisen

I år er det endelig Englands tur. Det engelske landslaget drar til VM uten det presset tidligere generasjoner har vært utsatt for, selv etter en meget sterk kvalifisering med ti kamper uten tap.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

England har enkel gruppe hvor både Panama og Tunisia skal være overkommelige. De har Harry Kane, blant verdens beste angrepsspillere for øyeblikket, og i tillegg rår Gareth Southgate over en spillergruppe med stor hurtighet i alle lagdeler.

Les også

Trondheim brukte Bjørgen. England hadde Beckham. Begge deler var nytteløst.

Dette er de objektive argumentene for at outsideren England kan ta VM-gull for første gang på 52 år. Så skal jeg innrømme at dette tipset også kommer fra hjertet. Siden Gazzas tårer i 1990 har jeg ventet på at England skal ta skrittet til topps. De klarte det ikke med den gylne generasjonen på 2000-tallet, men kan tiden være inne nå? Jeg tror det er mulig.

Anders Pamer, kommentator i Bergens Tidende

Jeg tror Brasil vinner. De har mye å hevne fra sist VM, da de på hjemmebane tapte 1–7 mot Tyskland i semifinalen. Denne gang har de et langt sterkere offensivt batteri, og ydmykelsen fra 2014 gjør at brasilianerne kommer til å kjempe som løver.

Anders Pamer – kommentator i Bergens Tidende.

Jeg ser heller ikke for meg at de får en veldig vanskelig ferd mot semifinalen.

Brasil er et mesterskapslag, har sett solide ut i oppkjøringskampene og har verdensklassespillere i alle lagdeler.

Men spør noen meg hvem jeg håper vinner, er svaret Argentina! Tenk om Lionel Messi endelig kunne kronet sin fantastiske karrière med et VM-gull!

Les også

Derfor blir det en drømmefinale i VM

Skal det lykkes for Neymar og Brasil i VM?

Lars Tjærnås, fotballekspert i 100 % Sport

VM i fotball vinnes av en eksklusiv liten gruppe nasjoner. Åtte ulike land har fordelt triumfene mellom seg i de 20 sluttspillene som er blitt arrangert. Det blir neppe et nytt medlem i denne «klubben» etter sommerens VM.

Den viktigste grunnen handler til at jeg tror historien gjentar seg, er noe så enkelt som kvalitet, at de tidligere vinnerne fortsatt har den største bredden i troppen, en forutsetning for å holde hele veien i et langt mesterskap. Å peke ut en av dem er imidlertid verre enn tidligere. Jeg har lest, sett og fundert. Men jeg greier ikke plukke ut den ene klare favoritten.

Skal jeg legge hodet på blokka og plukke ut EN vinner, ender jeg med Brasil.

Brasil har sett bedre og bedre ut, ikke minst bedre balansert. Gabriel Jesus har så stor fart at han åpner rom for Neymar og Coutinho. Paulinho tar de dype løpene, mens Casemiro blir balansespilleren. Offensivt er de strålende, defensivt er de ikke testet mot de aller beste på en stund. Har det bakerste leddet kvikke nok føtter mot de beste? Det oser av erfaring, men flere av de sentrale forsvarerne nærmer seg midten av 30 årene.

Les også

Lars Tjærnås spår suksess for danskene – slik vurderer han alle VM-lagene

Fotballekspert Lars Tjærnås.

Rune Robertsen, sportsleder i iTromsø

I dette mesterskapet tror jeg England går til topps. En gang må det vel lykkes for denne gjengen fra balløya som ikke har vunnet siden 1966.

Rune Robertsen, sportsredaktør iTromsø.

Åpenbart tror de fleste at lag som Tyskland, Spania eller Brasil vinner. Men det blir for kjedelig å peke på kandidater som jukser seg til seier. Da satser vi heller på at dumme, ærlige England som kan flakse seg til en finale. Kanskje vinner de også en straffesparkkonkurranse for å virkelig fjerne alle fordommer om at de ikke kan holde hodet kaldt når det gjelder? Dele Alli kan gjerne brekke foten i første kamp, men bortsett fra det er det ingen tvil om at denne sommeren kan være slutten på 52 år med engelsk smerte.

Stig Nilssen, sportsleder i Stavanger Aftenblad.

Neymar-samba helt til topps. Brasil har ikke vært i en VM-finale siden 2002, men nå lukter det Brasil av hele Russland.

Stig Nilssen, sportsleder i Stavanger Aftenblad

Anført av en friskmeldt og skadefri Neymar har Brasil et veldig spennende lag. Gode keepere, solid forsvar, en midtbane proppfull av patruljerende vakthunder og et offensivt skyts som få – om noen – kan matche. Det er topp, internasjonal klasse i alle ledd og ingen blir vel overrasket om Neymars sambadans går helt til topps i VM.

Les også

Hvilket land bør du holde med? Ta vår nye VM-valgomat!

Pål Wollebæk Jørgensen, sportsleder i Fædrelandsvennen

Brasil vinner VM. Siden tapet mot Argentina i treningskamp i fjor sommer har laget sett bunnsolid ut. Sluppet inn to mål på 11 kamper siden da.

Pål Wollebæk Jørgensen, sportsleder Fædrelandsvennen

Godt forsvar, først og fremst fordi de har en midtbane med en kombinasjon av kraft og løpsstyrke ingen i verden kan matche. Fernandinho, Casemiro og Paulinho gir frihet og spillerom for artistene fremover i banen. Trioen Coutinho, Jesus og Neymar har sprudlet i oppkjøringen. Sistnevnte kommer uthvilt og i storform inn i mesterskapet, og har alle forutsetninger for å bli VMs største profil.

Les også

Den største VM-skandalen har allerede skjedd

Martin Brøste, sportsjournalist i Romsdals Budstikke

Selvsagt vinner tyskerne igjen. Sist Tyskland ikke tok seg til semifinale i et mesterskap, var EM i Portugal 2004. Da ble de utslått allerede i gruppespillet. Etter det har de hatt en ekstrem rekke med bunnsolide mesterskapsresultater.

Rbnett-journalist Martin Brøste.

Bronse i 2006-VM, sølv i 2008-EM, bronse i 2010-VM, bronse i 2012-EM, gull i 2014-VM og bronse i 2016-EM. Det er mange grunner til at den rekka ikke skal brytes i 2018.

Rutine, kollektiv, relasjoner. En trener som har vært sjef for de regjerende verdensmesterne i snart 12 år. Laget ser, «på papiret», bedre ut enn det som vant VM for fire år siden. Derfor spår vi mer tysk jubel denne sommeren.

Helge Skuseth, sportsleder i Sunnmørsposten

Tyskland topper FIFA-rankingen for juni – og da er de vel naturlige VM-favoritter? Men tyskerne ser ikke helt topp ut nå rett før VM starter, maskineriet trenger en del oljing før det ruller knirkefritt av gårde.

Mitt tips er kanskje like forutsigbart som det å tippe Tyskland som verdensmester, men jeg går for Brasil. Landet har klart å riste av seg sjokknederlaget 1–7 mot Tyskland i eget VM for fire år siden, de slo Tyskland på tysk jord i en treningskamp i fjor, og de virker solide både fremover og bakover.

Sunnmørspostens sportsleder Helge Skuseth.

Men årets VM virker veldig åpent. Messi kommer i spissen for et argentinsk landslag som har underprestert i mange år nå, og dersom Messi kan stå frem som den briljante spilleren han er på Barcelona, kan Argentina komme langt. Det samme med Frankrike og Belgia, mens Spania begynner å virke veldig rustne. Der må det et generasjonsskifte til. England? Nei. Danmark og Sverige? Sjanseløse. Portugal? I beste fall en outsider.

Brasil har vunnet fire av sine fem VM-gull på andre kontinenter enn sitt eget, så dette kan de. Jo da, vi går for Braaaa – zil!

Publisert:
 1. Fotball-VM 2018
 2. Brasil
 3. England
 4. Tyskland

Mest lest akkurat nå

 1. To kjappe Viking-mål

 2. Oilers på tabelltopp etter seier i toppkamp

 3. Nå lyser julegrana i Stavanger og Sandnes

 4. Titusenvis uten strøm i vinterkalde Skottland og Nord-England

 5. – Hæ, er den laget av pepperkake?

 6. FHI ønsker å stoppe omikronutbrudd i Norge før jul