Romforsker tror fiskemåltid kan ha gitt positiv dopingprøve for svensk bryter

En romforsker hjelper den svenske bryteren Jenny Fransson (32) i kampen mot dopinganklagene. En teori er at stjernen fikk i seg et forbudt stoff gjennom fisk.

Jenny Fransson tok OL-bronse i Rio.
  • NTB-TT
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

OL-medaljevinner Fransson avla tidligere i år en dopingprøve som viste spor av det forbudte stoffet metyltestosteron. Hun hevder sin uskyld.

Nå har professoren Mats Larsson kastet seg inn i kampen for å hjelpe idrettsprofilen.

– Jeg er helt overbevist om at hun er uskyldig, sier han i et intervju med avisen Expressen.

Jenny Fransson tok i 2016 bronsemedalje i OL da hun slo Dorothy Erzsebet Yeats fra Canada i 69-kilosklassen.

Ikke pålitelige

Larsson er professor i molekylfysikk og har blant annet forsket på molekyldannelse i verdensrommet. Han sier han selv har jobbet med teknikker som minner om dem man bruker i dopinganalyse. Derfor har han utviklet en spesiell interesse for feltet.

Larsson hevder at testmetodene som benyttes ikke er hundre prosent pålitelige. Når det gjelder Jenny Franssons positive prøve har han to teorier.

– I løpet av de siste dagene har jeg gått gjennom laboratorierapporten, og der føler jeg meg ganske overbevist om art laboratoriet på den ene metabolitten ikke har oppfylt Wadas krav, sier professoren.

Wada er Det internasjonale antidopingbyrået.

Jenny Fransson smiler med OL-medaljen rundt halsen.

Spiste fisk

Larssons andre teori, som han skal legge frem for dopingnemnda i Sverige, er at bryteren har fått i seg det forbudte stoffet gjennom å spise fisk.

– Jeg har en venn og kollega i Ukraina, en kvinnelig kjemiker, som har begynt å se på ulike kilder til steroider. Og hun har funnet kinesiske artikler som viser at det forekommer syntetiske steroider i fisk og i vann, blant annet. Vi undersøker saken nå, sier Larsson.

Han tror samtidig det blir vanskelig å få Fransson frikjent fra anklagene.

Fransson var allerede tatt ut til sommerlekene i Japan. Veteranen tok OL-bronse under OL i Rio i 2016, og i fjor høst ble det sølv under VM i Kasakhstan.

(©NTB)

Publisert: