Landslagsutøverens uvanlige grep for å bli kvitt skadeproblemene: Spiser pulverisert grisehud

Hver eneste dag spiser landslagsroer Kjetil Borch gelatin tilsvarende én liter gelé. Det har han gjort siden nyttår.

Gelé som del av måltidet for landslagsroer Kjetil Borch, som aller helst foretrekker gelatinpulveret i te.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Det lukter pyton når det er i pulverform, for det er jo pulverisert grisehud, ler singelroeren.

Han ble meniskskadet i desember, og et godt råd fra Olympiatoppen var nettopp å spise gelatin for at han skulle komme raskere tilbake til idretten igjen.

Fredag skal han ro forsøk og kvartfinale under verdenscupåpningen i serbiske Beograd.

Han har siden kneet ble ødelagt spist gelatin tilsvarende 160 liter.

Normalt foretrekker han å ta pulveret i teen sammen med sukker og sitron, for å lure seg selv til å få det ned. Produktet skal helst tas sammen med C-vitamin.

– I begynnelsen prøvde jeg å blande det ut i kald blåbærsirup. Det nyttet ikke, fordi det klumpet seg og smakte forferdelig.

Vestfoldingen forteller om den ufyselige lyden han hørte fra kneet da han tok styrkeøvelse på bom før jul. Det viste seg at menisken hadde gått rett vest, fått seg en skikkelig skade og vrengt seg. En operasjon, seks uker på krykker og dermed tap av muskelmasse var unngåelig.

Bronsegutten fra OL i Rio, den gangen i samme båt som Olaf Tufte, visste at det bare var fem måneder til sesongstart.

Han hadde dårlig tid.

Les også

Olaf Tufte ror igjen: – Jeg er dratt ut av sabbatsåret

Roser Olympiatoppens team

Opptreningen startet fort, og Borch fikk et tverrfaglig team rundt seg fra Olympiatoppen. Klinisk ernæringsfysiolog Anu Koivisto, som har jobbet på der siden 2006, var én av dem.

Hun fortalte i det første møtet om Olympiatoppens syv kostråd i forbindelse med rehabilitering fra en slik skade og satt opp en kostplan for roeren.

I tillegg til et tilpasset inntak av mat, for å få nok energi og tilstrekkelig proteininntak jevnt fordelt gjennom hele dagen, fikk han også råd om å spise gelatin og kreatin.

– Jeg fikk 300 bokser fra produsenten, forteller Borch.

Hver inneholder 80 gram, og holder til fire dagers forbruk.

Tilhelingen skal foregå raskere

Internasjonal forskning tyder på at gelatin bidrar til raskere tilheling av bånd, brusk og ledd. Kreatin derimot er et tiltak for å begrense den raske muskelnedbrytingen som følge av manglende belastning rundt skaden.

– Det viktigste i tilhelingsprosessen er imidlertid trening og fysioterapi ved siden av riktig mat til riktige tidspunkter, sier Koivisto.

Den tidligere landslagssvømmeren, opprinnelig fra Finland, har vært tett på mange skadede utøvere i årenes løp, for å få dem raskest mulig tilbake til idretten igjen.

Les også

Weng sliter fortsatt etter smellen: – Ting har tatt veldig lang tid

Må måles og veies

På Norges idrettshøgskole foretok hun denne uken en dexa-måling av Borch. Det gjøres for å finne ut om forsøket på å opprettholde muskelmassen i det skadede benet har vært en suksess.

Anu Koivisto ser etter at Kjetil Borch ligger riktig på måleapparatet på NIH.
Les også

Bronsegutten tok friår for å jobbe som journalist. Det håper han skal gi gull i neste OL.

Måtte bare gi alt

De siste måneden har roeren fra Horten roklubb og landslaget fulgt programmet for opptrening.

– I to måneder bodde jeg på Olympiatoppen. På det «verste» var jeg ikke i friluft på fire dager, sier Borch.

Han er sjeleglad for å kunne sette seg alene i båten, uten at han er skadeplaget. Makker Olaf Tufte, som egentlig har et friår, skal delta i dobbeltfirer, fordi Nils Jakob Hoff må konsentrere seg om studiene.

Samtale om målingene etter at det er skjedd. Anu Koivisto forklarer hva som man kan finne.

Er veldig obs underveis

Koivisto synes det er interessant å følge Borch og andre i samme situasjon.

– Med en slik type skade får ikke utøveren trent som vanlig og brukt musklene rundt skaden som vanlig. Dermed svekkes muskelmassen og det går veldig fort. Vi ser det allerede etter fem dager, opplyser hun.

Og når muskelmassen minker, mister utøverne også mye av styrken. Det tar dermed lengre tid å komme tilbake.

Borch hadde ingen muskler å miste. Målet hans var å være klar til sesongstarten, som her hjemme skjedde på Årungen for tre uker siden. Borch vant konkurransen i tungvekt.

Nå gjelder det

Kjetil Borch er spent på hva som venter i Beograd. Han har nesten alltid rodd i dobbeltsculler, bortsett fra ett eneste løp i verdenscupen i 2013.

– Jeg er blitt mye råere i hodet enn jeg var før. Kroppen min blir bare verktøyet, hodet setter standarden. Du kan være så stor og sterk du bare vil, har du ikke hodet med deg, så faller du igjennom, forteller 28-åringen. Han legger til:

– Dette har vært den største testen jeg har hatt i min periode. Jeg har spist så mye gelé og gelatin i te at jeg er helt «shaky».

Publisert: