Wales til EM-semifinale etter råsterk snuoperasjon

Hal Robson-Kanu ble en av heltene for lille Wales mot Belgia.

SNUDDE: Hal Robson-Kanu jubler etter å ha snudd til 2-1 for Wales mot Belgia.
 • Roar Lyngøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

WALES — BELGIA 3-1

Belgia tok oppskriftsmessig ledelsen, men mål av Ashley Williams, Hal Robson-Kanu og innbytter Sam Vokes gjorde at Wales overraskende vant kvartfinalen 3-1. Nå venter Portugal i EMs første semifinale onsdag. Skulle Wales ta seg til finalen vil det være litt av en sensasjon.

— Vi er ikke her bare for å delta, men for å konkurrere. Og vi har noe å komme med, sier Wales' landslagssjef Chris Coleman.

— Vi kan være et sterkt offensivt lag, og det viste vi i dag, sier en stolt Wales-sjef.

Joe Allen visste ikke hva han skulle si etter kampen- – Jeg har ikke ord. Jeg trodde aldri vi skulle komme i en slik situasjon. Både for tilhengerne her og alle hjemme, dette er et øyeblikk som betyr veldig mye for alle, sa han.

– Det sier noe om karakterstyrken i laget. Vi ga bort et mål med en feilpasning, og man bør aldri gi et lag som Belgia et forsprang, men da vi utlignet trodde vi alle at vi kunne vinne. Det skal noe spesielt til for å stoppe dette laget, sa han.

Trippelsjanse og drømmemål

Belgia var klar favoritt før avspark i Lille. Og det var tydelig at belgierne ville ha et tidlig ledermål, for de gikk ut i hundre. Knappe seks minutter var spilt da Belgia fikk en utrolig trippelsjanse. Men både keeper og forsvarsspillere sto i veien.

Wales har superstjernen Gareth Bale, og han holdt på å kontre inn 1-0 etter ni minutter. Men skuddet gikk i nettveggen.

I stedet tok Belgia en fortjent ledelse etter 13 minutter. Radja Nainggolan fikk drømmetreff fra 25 meter, og ballen føk i vinkelen til høyre for Wales-keeper Wayne Hennessey.

1-0: Radja Nainggolan banket inn belgisk ledelse.

Wales slo tilbake

Men kampbildet snudde totalt. Wales var utrolig nær 1-1 etter 25 minutter. Neil Taylor fikk ballen inne i feltet, og avslutningen var god. Men Belgias keeper Thibaut Courtois leverte en strålende reaksjonsredning.

Utligning skulle det bli etter halvtimen spilt. Ashley Williams fikk stå umarkert på en corner, og kapteinen headet inn 1-1. Nå var det Wales som hadde ballen mest, og med litt flaks kunne de ha tatt ledelsen. Men ved pause sto det 1-1 etter en svært underholdende omgang. Kampen hadde vært en stor opptur etter den traurige kvartfinalen mellom Portugal og Polen kvelden før.

1-1: Kaptein Ashley Williams headet inn utligningen.

Vendte bort tre mann

2. omgang startet som den første med stort belgisk press. Både Romelu Lukaku og Eden Hazard var centimetere fra å sende Belgia opp i ny ledelse.

I stedet snudde Wales kampen til 2-1 etter 55 minutter ved Hal Robson-Kanu. Han fikk ballen inne i feltet, vendte bort tre belgiere på særdeles elegant vis og banket ballen i nettet.

Innbytter Marouane Fellaini holdt på å heade inn utligningen etter 73 minutter, men ballen gikk utenfor. Belgia presset på, men i stedet headet innbytter Sam Vokes inn 3-1 fem minutter før slutt.

Laget som er rangert som nummer to på FIFA-rankingen er ute av EM, mens Wales-eventyret bare fortsetter.

Witsel: – Vi er knust

Belgias midtbanespiller Axel Witsel var langt nede etter at Belgia ble feid ut av EM-sluttspillet fredag kveld.

– Det er en stor skuffelse for oss. Vi er knust. Vi ville vise noe annet enn vi greide å gjøre, og dessverre må vi reise hjem, sa han.

– Vi spilte godt de første 20-25 minuttene. Vi tok ledelsen og kunne ha doblet den, men så utlignet de på dødball, og vi slet fram til pause. Wales hadde ballen mye, og med Bale og Ramsey dominerte de på midtbanen. Men målene kunne vært unngått.

Thomas Vermaelens utelukkelse og Jan Vertonghens skade gjorde at Belgia måtte bytte ut halve sin allerede skadereduserte bakre firer.

– Det er to veldig viktige spillere, men vi var tvunget til å greie oss uten dem, og vi greide det ikke. Det er en stor skuffelse, sa Witsel.

– Vi ønsket å nå langt i EM, men dessverre greide vi det ikke.

Stor kveld for Wales-spissene

Hal Robson-Kanu og Sam Vokes kjemper om spissplassen i EM-laget til Wales. Fredag scoret de hver sin gang.

– Det er helt fantastisk. Belgia er et lag i verdensklasse, men vi spilte god fotball og holdt oss til planen også da vi kom under. Vi visste vi ville få belønningen, og det gjorde vi, sa Robson-Kanu, som fikk starte etter at Vokes gjorde det i de to foregående kampene.

Ti minutter ut i annen omgang sendte han Wales i ledelsen 2-1 med en flott scoring. Med en frekk vending kvittet han seg med både Thomas Meunier og Marouane Fellaini, og avslutningen var ustoppelig.

– Jeg fikk ballen i føttene. Jeg greide å vende og sette ballen i mål, sa Robson-Kanu.

– Vi var outsidere, men vi kjenner vår egen kvalitet. Man må tro på seg selv og på lagkameratene.

Vokes kom inn for Robson-Kanu og scoret han og. Han punkterte kampen da han møtte et innlegg fra Chris Gunter, slo Toby Alderwereild i lufta og stusset utakbart i mål.

– Det var en stor følelse, men gutta jobbet fantastisk, og det var det som avgjorde kampen. Det var stort slik de kom tilbake etter å ha ligget under, sa Vokes.

I semifinalen mot Portugal må Wales greie seg uten Aaron Ramsey og Ben Davies, som fikk gult kort fredag.

– Det er tøft for gutta. De har vært briljante, men jeg håper vi tar oss videre slik at vi ser dem igjen i finalen, sa Vokes.

Robson-Kanu og Vokes la begge inn bud på startplass i semifinalen i Lyon.

– Vi har gode spillere i hele troppen, sa Robson-Kanu.

PS : Et lite skår i gleden for Wales: Både Aaron Ramsey og Ben Davies må stå over semifinalen etter at begge pådro seg gult kort i kampen.

Les også

 1. Han kom som tynn og veik - her ble han en av verdens beste

 2. Tjærnås vurderer kvartfinalene: Så stor er muligheten for et nytt Island-sjokk.

 3. Avdøde Gary Speed får æren for Wales-suksessen

 4. Ryan Giggs blir TV-ekspert

Publisert:
 1. Fotball-EM

Mest lest akkurat nå

 1. Ruskeværet torsdag var bare en liten forsmak på det som kommer i helgen

 2. Slutt på testing i skole og barnehage på Nord-Jæren

 3. Bodde i hver sin etasje i boligblokk i Stavanger

 4. Kjørte på elsparkesyklist i fotgjengerfelt – får beholde førerkortet

 5. Gjesdal-ordføreren har fått ny kreftbeskjed: – Et hardt slag i mellomgulvet

 6. Ombo uten strøm i fire timer