Norske «Handshake for Peace» skal prege Putins VM

Sepp Blatter bekrefter.

Her håndhilser Sepp Blatter og Vladimir Putin på scenen i Moskva.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I juni ble det kjent at Nobels fredssenter ønsker å avslutte «Handshake for Peace»-samarbeidet med FIFA.

Årsaken var de negative hendelsene rundt den internasjonale organisasjonen de siste månedene.

Nå sier imidlertid Sepp Blatter at «Handshake for Peace»-ordningen vil bli sentral i Russland-VM i 2018 likevel.

Blatter kom med uttalelsen fra scenen i Moskva der trekningen til VM-kvalifiseringen finner sted lørdag. FIFA-presidenten holdt en tale for de fremmøtte, sammen med Russlands president Vladimir Putin.

Før talene håndhilste Blatter og Putin på scenen.

Les også

FIFA: - Vi er skuffet

NFF-toppens idé

«Handshake for Peace»-prosjektet er opprinnelig hjertebarnet til generalsekretær Kjetil Siem i NFF. Han fikk ideen da han jobbet i Sør-Afrika i forkant av fotball-VM 2010. Konseptet består av at kapteinene og dommerne hilser på hverandre før og etter kampen.

I mai 2012 offentliggjorde FIFA at også de ville benytte seg av prosjektet i alle turneringer de arrangerer.

På sosiale medier spekuleres det fra flere hold om hvorvidt FIFAs videreføring av konseptet er et overtramp mot Nobels Fredssenter.

Kjetil Siem (til høyre) tar en "handshake for peace" med Sepp Blatter under et NFF-besøk hos FIFA-presidenten i 2012. I midten Jan Åge Fjørtoft.

Informasjonssjef Ingvill Bryn Rambøl i Nobels Fredssenter forteller at Nobels Fredssenter allerede var inneforstått med at prosjektet ville fortsatte — vel å merke uten deres involvering.- Dette er helt i tråd med styrevedtaket. Vi ønsker selvfølgelig at FIFA og NFF skal fortsette dette prosjektet, selv om vi har trukket oss ut, sier Rambøl.

I juni uttalte styreleder i Nobels Fredssenter Olav Njøstad at de ikke ønsker å «skyte ned Handshake for Peace».

— Styret er opptatt av at «Handshake for Peace» er et prisverdig tiltak, et tiltak som i seg selv er forenlig med fredssenterets verdier. Vi har ikke noe ønske om å skyte ned «Handshake for Peace», vi er bare opptatt av å trekke oss ut av det samarbeidet på en ryddig måte, sa han til Josimar.

Les pressmeldingen om Nobels Fredssenters styrevedtak fra juni her.

Kritikk på Twitter

Uansett vakte Blatters uttalelser lørdag oppsikt.

— Blatter sier at «Handshake for Peace» blir en viktig del av kampgjennomføringen i VM - bortsett fra at Nobels Fredssenter har kuttet båndene til FIFA, skriver AP-journalist Rob Harris i en Twitter-melding.

— Tenk dere at det finnes møter der de finner på dette tullet, skriver den irske journalisten Kieran Cunningham i en Twitter-melding.

Den norske frilansjournalisten Lars Sivertsen, som skriver for store medier i både Norge og utlandet, valgte en ironisk tone i sin Twitter-melding.

— Gode nyheter, alle sammen! Fred i vår tid!

At Russland skal arrangere VM i 2018 anses i mange kretser som kontroversielt i seg selv. Årsaken er at Russland for øyeblikket er i en væpnet konflikt i Ukraina, etter at russerne annekterte Krim-halvøya i starten av 2014.

Publisert: