To giganter som har trøbbel

PSG mot Liverpool kunne vært finalen i årets Champions League. Nå handler det om kampen for å komme seg videre til cupspillet. For begge lag.

Jordan Henderson jager Neymar i det første oppgjøret mellom de to europeiske gigantene. To lag som har langt større ambisjoner i Champions League enn å nå gruppespillet. Nå står begge lagene i fare for å ryke ut.
  • Lars Tjærnås
    fotballekspert
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Paris Saint- Germain, eller PSG, er klubben som på mange måter satt en ny standard økonomisk etter at de ble overtatt av søkkrike eiere fra Qatar i 2011. Siden den gang har de brukt 1,17 milliarder dollar (nærmere ti milliarder norske kroner) på å hente spillere. De står bak verdens to dyreste overganger da de hentet Neymar og Kylian Mbappé fra Monaco for tilsammen 3,2 milliarder kroner.

Årsaken er enkel: De vil bli best. Å bli best er å vinne den turneringen som beviser det – Champions League. Den franske ligaen vinner de uansett om de hadde spilt med gummistøvler under kampene.

Så langt har de ikke vært virkelig nær å klare det. De to siste sesongene har de blitt slått ut i åttendedelsfinalen, riktignok mot svært gode lag. Men eierne teller kun «hard valuta» – seier eller nederlag.

Derfor er det en total sportslig fiasko om de ender med å bli utslått i gruppespillet. Kan det skje?

Definitivt!

Taper de mot Liverpool, og Napoli slår Røde Stjerne, er de allerede ute før siste runde i desember. En trenger neppe stor fantasi for å finne ut hvem flasketuten i så fall vil peke på.

Tuchels skjebne

Thomas Tuchel ble hentet til klubben i sommer. Tyskeren har kontrakt til 2020. Utslått kan 2020 i verste fall heller handle om klokkeslettet for sparking etter neste styremøte. Det kan tyskeren uansett ikke tenke på. Hans jobb er å få bedre balanse i laget.

Mot Liverpool på Anfield var de ualminnelig dristige. De etterlot seg store rom etter balltap. Alle tre spissene ble nærmest totalt fritatt for defensiv jobbing, og strategien fremsto i ettertid som mer naiv enn djerv. Derfor handler kampen like mye om å finne et effektivt motspill mot Liverpool som å true dem med eget spill.

Liverpool vant første kamp mot Paris Saint-Germain på hjemmebane i Liverpool med 3–2.

Hadde Liverpools sesongåpning vært en bok, ville manus fortalt om seier borte mot Røde Stjerne i Beograd. Tapet der gjør at Jurgen Klopps lag nå trolig må ha poeng i begge sine siste kamper og vinne minst en av dem. Da er det dårlige nyheter at motstanderne heter PSG og Napoli.

Denne sesongen har sett annerledes ut enn den forrige for de helrøde. I fjor på denne tiden var det flere spørsmål rundt det defensive spillet. Var de dyktige nok på defensiv dødball? Hadde de fysikk nok til å stå imot innlegg? Var keeperen stabil nok? Var strukturen i bakre ledd solid nok?

Angrep til besvær

Et år senere er alle disse spørsmålene besvart med samme svar – et ja. Denne høsten har i stedet handlet om å få virkelig fart på angrepsspillet. Mohamed Salah skjemte bort alle i fjor, og trengte litt tid før han kom i gang i høst. At angrepsspillet har vært litt mindre spektakulært, handler likevel vel så mye om at Klopp har løst Tuchels utfordring, finne balansen i spillet.

Klopp har nesten uten unntak jaget neste scoring med alle lag han har trent, uansett stilling i kampen. Mye tyder på at han litt oftere tillater å kontrollere kampene på en ledelse fremfor å jakte neste nålestikk mot motstanderen. De spiller med bitte litt mindre risiko i flere kamper. Det vil si atg de sender fra litt færre spillere foran ball. I motsetning til Tuchel og PSG blir ingen fritatt for knallhard defensiv jobb de første sekundene etter balltap.

Alle må jobbe

Liverpool lever bedre med et uavgjort resultat enn PSG i denne kampen. Om den ikke var interessant nok fra før gjør akkurat det den til noe ekstraordinært. Tuchel tvinges til kanskje det største taktiske dilemma en trener kan oppleve. Han må ta stor risiko kombinert med sunn fornuft. Hvis Mbappé og Neymar rister av seg skader og spiller, må de også gjøre en jobb i alle faser av spillet. Midtbanen som Tuchel velger, må bestå også av spillere som ofte får tak i ballen, ikke bare av dem som sjelden mister den når den først er vunnet.

Klopps dilemma oppstår først hvis de havner bak. Selvsagt ønsker han å vinne. Like selvsagt skal de ta sjanser offensivt når mulighetene dukker opp. Men det viktigste kan bli å vente til PSG åpner seg og "velge sine slag".

Det er klart for et av høstens største høydepunkt i årets utgave av Champions League.

Paris Saint-Germain-Liverpool på Viasat Sport 1 kl. 21.00

Publisert: