Langrenns­treneren har testet posi­tivt på korona – alle løpere i karan­tene

Langrennslandslagets herretrener Eirik Myhr Nossum (35) har fått påvist coronasmitte. Det sender alle norske landslagsløpere i karantene. Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo stiller ikke på den internasjonale pressekonferansen klokken 12.

POSITIV TEST: Herretrener Eirik Myhr Nossum reiste til Ruka sammen med landslaget fra Gardemoen i går, nå har han testet positivt for corona.
  • Øyvind Herrebrøden, VG
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Noen timer etter at denne saken ble publisert, ble det klar at kontrollprøven som ble gjort av landslagstrener Eirik Myhr Nossum var negativ og det er ikke påvist covid-19. Det meldte Norges Skiforbund i en pressemelding i tolvtiden torsdag.

Nossums positive test ble tatt da landslaget ankom Finland, opplyser Norges Skiforbund i en pressemelding.

Der kommer det frem at ingen andre tilknyttet langrennslandslaget har testet positivt.

– Vi venter på svar på kontrollprøve, og svaret på denne prøven kommer trolig i løpet av formiddagen. Nossum har ingen symptomer, sier landslagslege Øystein Andersen.

Det internasjonale skiforbundet sendte klokken 11.22 en melding om at Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo ikke stiller på den internasjonale pressekonferansen i forkant av verdenscupåpningen i Ruka klokken 12 fredag.

Langrennsløperne dro til Ruka i et chartret fly fra Gardermoen via Værnes til Finland onsdag morgen. Verdenscupen starter med en minitour fredag.

Sveriges landslagssjef Anders Byström var ute med svenskene til skitesting da han fikk høre om den positive coronatesten til Nossum.

– Det er akkurat det her man er redd for foran konkurransene. Man sitter med hjertet i halsen. Hva skjer om vi får noe i vår tropp? For Norge blir det her katastrofe, sier Bystrøm til Expressen.

Før svaret på kontrollprøven kommer kan ingen av løperne teste løypene i Finland foran verdenscupstarten fredag, siden de er i karantene, forteller kommunikasjonsansvarlig Gro Eide som er i Ruka.

Pierre Mignerey, konkurransesjef i Det internasjonale skiforbundet (FIS), er forberedt på at verdenscuphelgen blir gjennomført uten nordmenn.

– Ja, det er en mulighet, sier han til Aftonbladet.

Andersen har besluttet å utvide nærkontaktomfanget utover pålegget fra finske myndigheter. Dette betyr at karantene gjelder for alle utøvere og støtteapparat med unntak av tre i støtteapparatet som ankom i bil.

– Vårt fokus er å få best mulig oversikt over situasjonen og mulige konsekvenser av den positive prøven. Vi følger alle gjeldende retningslinjer etter det som har skjedd, og vi forholder oss til finske myndigheter, sier landslagslege Øystein Andersen.

Les også

NRK-ekspertene: – Glem «nødlandslag» til Ruka

De svenske langrennsløperne var ute og trente i skiløypene i Ruka torsdag formiddag. Sprintkometen Linn Svahn var en av dem.

– Jeg fikk høre at Norge har noen positive i laget, mer har jeg ikke hørt. Jeg lider virkelig med dem om det stemmer, sier Svahn til Aftonbladet.

– Hva tenker du om Norge ikke får konkurrere denne helgen?

– For sportens skyld og konkurransens skyld så vil jeg at Norge skal stille opp med fullt trykk, så jeg håper det blir konkurranser med de norske, svarer Svahn.

– Åj, det var spennende, og en forklaring på hvorfor de norske ikke har vært på stadion, sier den svenske løperen Moa Lundgren.

Ingen landslagsløpere eller trenere ble coronatestet før de ankom Beitostølen og nasjonal langrennsåpning sist helg.

– Vi er nødt til å holde avstand og være ærlig med symptomer. Personlig hygiene. Det er det vi får gjort. Så må vi teste, og forholde oss til de svarene som kommer, sa landslagslege Andersen til VG sist helg.

Les også

Landslagslegen: Ingen landslagsløpere coronatestet før åpningsrennet

De norske utøverne i hopp og kombinert er ikke berørt og følger planlagt program i Ruka.

Langrennsløperne fortalte det var en vekker at smitten hadde spredd seg i fotballandslaget.

Erik Valnes ble nummer to bak Klæbo på sprinten. Han fortalte at det var ekstremt viktig å ha en plan dersom en i laget blir smittet.

– Blir det et tilfelle så må man ta de forholdsreglene så det blir spredd til så få som mulig. Man får det idrettsmessig litt tettere på seg når man ser fotballandslaget. Det er en vekker, det kan skje. Vi har et godt system og jeg stoler på at det funker, sa Valnes sist helg.

Les også

  1. Joshua King er coronasmittet: – I går var det ganske ille

Publisert:
  1. Vintersport
  2. Eirik Myhr Nossum

Mest lest akkurat nå

  1. – Unødig mange tar PCR-test

  2. 950 nye smittede på Nord-Jæren

  3. – Vi kjøpte dette som dødsbo i 2013. Da var det et ordentlig oppussingsobjekt.

  4. Han er ny kommunikasjons­direktør i SR-Bank

  5. Taliban kommer til Oslo søndag

  6. Unge menn uten førerkort krasjet inn i gjerde på Jåttå