Berge ikke til OL: – Denne delen av toppidretten er brutal

Stig-André Berge må se OL i Tokyo fra TV-stolen. Bryteren regner med å få en sorgreaksjon når han etter hvert legger opp.

Idretten er brutal. I fem år har Stig-André Berge sett frem til OL, som ble utsatt,
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

37-åringen kom ikke lenger enn til første kamp i OL-kvalifiseringen i Sofia. Da tapte han 1–4 mot Murad Mammadov fra Aserbajdsjan. Dette var nordmannens siste sjanse til å kvalifisere seg til sommerens leker.

– Jeg ga ham et klapp på skulderen på vei til garderoben. Han var svært, svært skuffet. Nå må han få litt tid for seg selv og sortere tankene sine, sier sportssjef Erik Allum Rønstad i Norges Bryteforbund.

Da hadde han sett Mammadov ta føringen 3–0 i denne kampen i 60-kilosklassen. I 2. periode klarte Berge å få inn et poeng, men det var det hele. Bryteren fra Oslo var ikke i slag.

Sportssjefen visste at for Berge har OL i Japan vært det som har trigget ham. Det første OL etter bronsen i Rio, går imidlertid uten veteranen. 37-åringen må nå samle seg og avslutte karrieren i VM på hjemmebane i oktober.

For toppidrettssjef Tore Øvrebø var dette en spesiell beskjed å få. Berge er en av utøverne som har betydd mye i norsk idrett.

– Den delen av toppidretten er brutal og veldig absolutt. Enten er du kvalifisert eller ikke. Alle utøvere som er i den situasjon får kjenne på den følelsen. Bryteren Grace Bullen opplevde det dagen før, sier han.

Oskar Marvik, den tyngste i troppen, må også se langt etter OL. I likhet med Per Anders Kure og Morten Thoresen. Sistnevnte tapte 0–8 i kampen mot Karen Aslanyan fra Armenia, som ble stoppet etter teknisk fall.

Felix Baldauf har tatt seg videre til kvartfinalen.

Blir han landslagstrener i fremtiden?

Stor idrett i verden

Toppidrettssjefen minner om at nåløyet i bryting er ekstra smalt.

– Det er så få plasser i OL og idretten har stor utbredelse globalt. For å kunne ha en sjanse i det hele tatt må være svært dedikert i mange år og så er det likevel ikke nok til å komme med i den gjeveste turneringen som er OL.

Øvrebø vet at Berge likevel vil ta med seg mye fra karrieren, som han vil ha stor glede av.

– Han har igjen en stor konkurranse, sier Øvrebø.

VM i Oslo i oktober vil bli noe av det største arrangementet i Norge på mange år.

Både trenere og ledere er opptatt av at en karriere ikke er forgjeves selv om man ikke kommer til OL. Berge har tross alt vært med der tre ganger, men har også oppnådd mye annet.

– Det aller viktigste er at de aktive ikke bare må se fra OL til OL, for da blir skuffelsen ekstra tøff. Det er delmål på veien, som EM, OL, verdenscuper og andre store høydepunkter, kommer det fra Øvrebø.

– Vi visste at sjansene var små siden det var den siste kvalifiseringen.

Tidligere i år misset tre brytere da den første OL-muligheten kom, og to ble rammet av korona.

Nå satser Berge mot VM i Oslo.

Få billetter igjen

Noen av verdens beste brytere, som ikke allerede er OL-kvalifisert, kjemper om de siste OL-billettene i Sofia. Kun finale gir en slik olass til de to som karrer seg dit. Finalene går søndag. I hver klasse i OL er det kun 12 deltagere som får være med.

Berge sa til Aftenposten før han dro at han ventet en sorgreaksjon. Ikke minst med tanke på at karriereslutt ikke er langt unna.

– Ja, det blir en overgang. Det kommer til å bli en sorgprosess. Ingen tvil om det.

– Er du aktuell som landslagstrener?

– Det kan fort tenkes. Jeg har holdt på med det nivået her i ti år, siden debuten i EM i 2011. Sporten har gitt meg så mye og jeg vil gjerne gi noe tilbake. Jeg ønsker å gjøre hverdagen enklere for dem som kommer etter meg. Rammene rundt må bli bedre, sier 37-åringen.

Han går uansett en hektisk tid i møte. Kona Rosell venter et nytt barn i juni.

Trist OL-sorti. For nå blir det ingen OL-tur for Stig-André Berge.
Publisert: