Liverpool snudde etter sjokkstart – klar for finale nummer 10: – Det var en enorm pause

(Villarreal – Liverpool 2–3, sammenlagt 2–5) De er klubben som «aldri» taper semifinaler i den gjeveste europacupen, men halvveis i returen så vesle Villarreal ut til å gjøre kål på både statistikker, fotballfornuft og Liverpool. Helt til manager Jürgen Klopp (54) tok ordet i pausen.

Publisert: Publisert:

– Han snakket og skrek, lyder beskrivelsen til stjernespiller Mohamed Salah, gitt til BT Sports, om hva som skjedde i garderoben på intime El Madrigal på de 15 minuttene halvveis i andre Champions League-semifinale – og på stillingen 2–0 til sensasjonen Villarreal.

Det betød at spanjolene hadde innhentet Liverpools forsprang fra oppgjøret på Anfield, og ikke bare dét: De hadde fått det vanligvis fryktinngytende Liverpool ut av rytme, de traff ikke på pasningene (helt nede i 66 prosent nøyaktighet) og Villarreals midtstopperpar Raúl Albiol og Pau Torres så råsterke ut langs bakken og i luften.

Normalen var tilbake i løpet av 12 minutter og 48 sekunder. Fra 62. til 74. minutt hadde Fabinho (28), innbytter Luis Diaz (25) og Sadio Mané (30) satt hvert sitt bak en etterhvert overspilt Gerónimo Rulli i Villarreal-målet.

Ved å snu returoppgjøret fra 0–2 til 3–2 og solide 5–2 sammenlagt er Liverpool dermed klare for sin tiende finale i Serievinnercupen/Champions League. Den tredje på de fem siste sesongene.

Slik pleier det å være når de røde fra Merseyside først værer en finale: Bare to ganger (1965 og 2008) er deres nå totalt 12 semifinaler endt med tap etter dobbeltoppgjør.

Dermed lever trofédrømmen om en historisk kvadruppel: Pokalen for ligacupen står i skapet, Premier League-tittelen er fortsatt innenfor rekkevidde, FA-cupfinalen spilles snart – og Champions League-finalen er sikret. Og det skjedde altså etter «regrupperingen» i garderoben etter en 1. omgang der propellene på «Den gule ubåten» hadde blåst på Liverpool bakoversveis.

– Problemet ved pause var at vi visste hva som var galt, men vi hadde ikke én situasjon å vise som var riktig gjort. Det var en enorm pause, beskriver Jürgen Klopp overfor BT Sports.

– Manageren sa til oss i pausen at vi skulle spille «the Liverpool way». Vi måtte vise hvor mye vi ønsket å nå finalen. Vi dominerte i andre omgang, sier lagkaptein Virgil van Dijk.

– Vi ser ikke ut til å gjøre det lett for oss selv i disse Champions League-semifinalene, melder Trent Alexander-Arnold til samme kanal – og sikter til kampen mot Barcelona for tre år siden, der backen selv ble avgjørende med et legendarisk cornertrekk.

Villarreal flyttet fantasien et godt stykke i løpet av de første 45 minuttene på intime El Madrigal. De er nummer syv i Spania akkurat nå, samme som sluttplasseringen de fikk forrige sesong.

Men finaletriumfen over Ole Gunnar Solskjærs Manchester United ga inngangsbillett til Champions League, og den har de tatt godt vare på. Med en liten bunke med gamle, relativt mediokre Premier League-kjenninger på laget.

For eksempel Etienne Capoue. 33-åringen med fortid i Tottenham og Watford så det de færreste andre så da han tok imot innlegget på bakre stolpe etter bare tre minutter. Han spilte på tvers til lagkamerat Boulaye Dia, som plasserte inn 1–0 og vekket hjemmefansen.

Capoue fortsatte å servere. Rett før pause snurret han rundt med Andy Robertson og løftet en ny ball inn i 16-meteren, denne gangen en luftig variant på bakre. Der kom den tidligere Arsenal-spilleren Francis Coquelin svevende.

Franskmannen har mistet over halve sesongen med skade, men har neppe sett friskere ut enn på lenge enn det han gjorde da han gjorde en smurf av Trent Alexander-Arnold i luftudellen og stanget inn 2–0.

Kort tid etter fikk Liverpool-spillerne avbrekket de lengtet etter. Klopp supplerte med suksessigneringen Luis Diaz, og da lagene kom ut til 2. omgang begynte Liverpool å spise seg inn i semifinalen, de maktet å kombinere med ball på Villarreals halvdel – og etter hvert kom også scoringene.

– Jeg sa til guttene i pausen at «ja, de har momentum, men de eier det ikke. Vi er nødt til å tvinge oss selv inn i kampen», avslører Klopp, som er manageren for tidenes første klubb som når finalen i ligacupen, FA-cupen og Champions League i samme sesong.

Først ble Fabinho vippet fri av en lang og lett Mohamed Salah-tå, og midtbanedefensiven tok rollen som angrepsvåpen. Innenfor 16-meteren speidet han først etter lagkamerater, men skjønte på samme tid at han var i posisjon til å avslutte selv. Brassen satte den mellom bena på Rulli og startet samtidig snuoperasjonen.

Det fortsatte med at Trent Alexander-Arnold testet sin nest beste innleggsfot og skrudde ballen over Villarreal-forsvaret med venstrebenet. Luis Diaz styrte inn utligningen med hodet og til slutt kapret Sadio Mané ballen i duell med motstanderkeeper Rulli midt på Villarreals halvdel.

Senegaleseren rundet deretter Juan Foyth og trillet Liverpools tredje i nettet. Samtidig sikret han Liverpool-seier nummer 43 (alle turneringer) denne sesongen. Seks kamper gjenstår – tre trofeer er i spill.

– Vi måtte regruppere i pausen. Vi tok tak i kampen og gjorde det vi behøvde. Det var tøft i starten av første omgang. Vi forventet det, men klarte ikke å kontrollere det. Vi gjorde jobben og nå skal vi til Paris, sier Alexander-Arnold og sikter til finalen på Stade de France i den franske hovedstaden lørdag 28. mai, der enten Manchester City eller Real Madrid blir motstander.

Publisert: