IOC-medlem til Aftenposten: – Bevisene mot Russland er ganske klare

Richard McLaren, mannen som beviste at Russland drev med organisert doping, mener landet jobber mot seg selv.

Aleksandr Legkov var delaktig i institusjonell doping, mener IOC.
  • Halvor Ekeland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

EINDHOVEN: – Jeg har ikke lest hele rapporten, men jeg har lest om den. Jeg er ikke overrasket, sier Richard Pound til Aftenposten.

Han refererer til rapporten IOC kom med på mandag. Rapporten som kommer med bevis på at Aleksandr Legkov ikke bare visste om organisert doping i Russland. Han deltok aktivt.

Pound er absolutt ingen hvem som helst. Han var den første presidenten av det internasjonale dopingbyrået (WADA), han har tidligere vært visepresident i den internasjonale olympiske komité. I dag er han IOC-medlem.

Les også

BAKGRUNN: Nye detaljer offentliggjort: IOC hevder at Legkov selv var involvert i dopingjuks

– Dette er dopingsaker

Aftenposten var blant mediene som fikk snakke med Pound på den internasjonale konferansen Play the Game i Eindhoven, tirsdag.

Noe av debatten rundt Legkov-saken har gått på at den russiske utøveren aldri har testet positivt. Men i IOC sin avgjørelse, står det svart på hvitt: «At en utøver ikke har testet positivt er ikke det samme som at man er frikjent for dopingbruk».

Slik må det være, mener Pound.

– Disse sakene er i bunn og grunn dopingsaker. Vi er ikke vant til å behandle dopingsaker hvor det er blitt tuklet med testene hvor det ikke er positive tester. Men bevisene mot Russland er ganske klare, sier Pound.

Les også

Norsk ekspert om detaljene i de russiske dopingbevisene: – Det er nådeløst

Tidligere WADA-president, Richard Pound.

Russland nekter for alt

Et par små timer etter at Aftenposten snakket med IOC-toppen, satte Richard McLaren seg på scenen i den største konferansesalen på Van der Valk Hotel Eindhoven.

I 2014 sendte den tyske TV-kanalen ARD en dokumentar som viste hvor omfattende russisk doping hadde vært. I etterkant ble Richard McLaren utnevnt av det internasjonale antidopingbyrået (WADA) til å være personen som skulle bekrefte innholdet i dokumentaren.

Under sitt foredrag fortalte McLaren fra innsiden av jobbingen med rapporten til WADA.

– Det er en overliggende struktur i Russland. Det er noen store mangler. Når du setter sammen alle funnene vi har funnet, så er det ikke noe annet svar enn at dette er et institusjonelt system, sa McLaren fra talerstolen.

Pound (t.v.) og McLaren virker å være enige om at Russland må utestenges fra OL.

Han har skrevet to rapporter hvor han har satt fingeren på det omfattende dopingsystemet i Russland. Russiske myndigheter har hele tiden benektet at forholdene er slik rapporten beskriver. Derfor ønsker de heller ikke å anerkjenne rapporten.

Det er ikke nødvendigvis lurt, forteller McLaren, som mener de jobber mot seg selv.

– Jo mer de nekter, jo mer bygger de en sak om strengere straffer mot seg selv. WADA og det internasjonale friidrettsforbundet har anerkjent rapporten. Men fortsatt nekter Russland å godta den, sier McLaren.

For noen uker siden kom også IOC på banen da de utestengte flere russiske utøvere fra OL på livstid. Mandag kom den knusende begrunnelsen. Nå kommer også reaksjonene.

Les også

Ny dopingsak: Flere russiske friidrettsutøvere disket fra OL

IOC tror ikke på Legkov

I Legkovs tilfelle mener altså både IOC og McLaren at han må ha visst om og vært delaktig i å manipulere dopingprøvene han avla.

Legkov er altså utestengt fra OL på livstid. Det samme er landsmannen Jevgenij Belov. Begge har anket avgjørelsen til den internasjonale voldgiftsretten (CAS).

Russernes landslagstrener, Markus Cramer, mener utestengelsen er fullstendig urimelig.

– Vi får bare håpe at CAS gjør en grundig gjennomgang av denne saken og at de ikke dømmer noen uten å ha bevis for det, sa Cramer da vi møtte han under verdenscupåpningen i langrenn i helgen.

– Sport er globalt. Det må endringen også være. Sportens fremtid avhenger av hva vi gjør i dag, sa Richard McLaren fra talerstolen tirsdag.

Men Pound kjøper altså ikke det argumentet. Det gjør heller ikke IOC-rapporten.

Ifølge IOC-rapporten leverte for eksempel Legkov fra seg rene urinprøver sommeren 2013, kun måneder før OL. Hvorfor skulle han ellers gjort det, hvis han ikke prøvde å jukse, lurer Pound på.

– Det er ingen realistisk forklaring fra Legkov på hva som har skjedd. Derfor er jeg ikke overrasket over at IOC har sagt at de ikke tror på utøveren, forklarer canadieren.

Les også

Lorentzens iskalde forhold til sin russiske hovedkonkurrent: – Vi snakker ikke sammen

Hva hadde skjedd med Guatemala?

Spørsmålet nå er om Russland i det hele tatt får delta i vinterens OL. Noen argumenterer for at alle russiske utøvere må utestenges. Andre argumenterer for at noen russiske utøvere må utestenges.

Russerne selv mener selvsagt at det ikke er noen grunn til å utestenge dem. Det er tross alt ingen som har avlagt en positiv prøve.

– Hva hadde skjedd hvis dette gjaldt Guatemala og ikke Russland? De ville bare blitt feid vekk, sier Pound og kaster med armene.

– Russland er et av de tre store medlemslandene til IOC, sammen med USA og Kina. Det er kanskje vanskeligere å ta en slik avgjørelse om det er snakk om Kina, Russland og USA, men prinsippene er akkurat de samme, sier Pound.

Publisert:
  1. OL
  2. IOC
  3. Russland

Mest lest akkurat nå

  1. SUS ber om hjelp fra pen­sjonister og andre med helse­utdanning

  2. Innfører gult nivå på skolene i Stavanger

  3. Arrangerer digitalt julebord, hjelper likevel lokal restaurant

  4. Risa tapte anbud og mente vinneren skulle avvises

  5. Kommer snart i gang med bygging av 2,1 kilometer fire­felts­vei i Sola

  6. Viking tar historisk grep – nå får også kvinnene lønn: – Veldig sterkt signal