- Fredrikstad skyldte oss penger

<p>Estlands mektige fotballpresident ser ikke noe galt i Piiroja-overføringene, og hevder de var resultatet av et norsk investoroppkjøp.</p>

Pohlak
 • Marius Vik
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

– Det er ikke noe galt med de pengene som er overført, det er slik som er vanlig både i Estland og Europa.

Estlands Mr Fotball, Aivar Pohlak, gafler i seg estisk suppe, titter opp. Selv er han like fargerik som suppen. Den tykke saueskinnsfrakken, hans varemerke, henger på nabostolen, og er aldri langt unna. Det er ikke meningene hans heller. En times møte med en av Europas mektigste fotballedere er få forunt, flere norske pressefolk har de siste dagene måttet reise hjem med uforrettet sak.

– Vanlige avtaler

Aftenposten får som eneste norske medium muligheten til å møte den ukonvensjonelle fotballpresidenten. Han har et klart budskap.

– Hvis noe galt er gjort, skal det rettes opp, selvsagt skal Raio (Piiroja) og vi betale skatt hvis det blir beslutningen. Vi har likevel handlet i god tro, og denne type avtaler er veldig utbredt, forklarer Pohlak.

Og går åtte år tilbake i tid.

– Kjetil Rekdal (daværende Vålerenga-trener) likte ikke Piirojas stil. Derfor kom Raio tilbake til Flora i 2003, men jeg ville gjerne at han skulle få muligheten til å spille i utlandet, jeg så noe spesielt i stilen hans selv om ikke andre hadde troen.

– Vi fikk tips om at Fredrikstad trengte en stopper, og han endte der. FFK så fortapt ut da han kom, men i de åtte første kampene han spilte tapte de ikke, og de berget plassen. Og overgangen kostet dem bare halvannen million!

Etterlyste videresalgspenger

Pohlak hadde fått rett i sine antakelser, Raio Piiroja kunne bli en verdifull mann. Derfor hadde også Flora sikret seg en videresalgsklausul på Piiroja. Da FFK Piiroja-rettighetene ble solgt til et norsk investeringsselskap, reagerte estlenderne.

– Det er her det årlige millionbeløpet stammer fra. Vi hørte at han ble solgt for 14 millioner til fotballinvestorene, og vi skulle ha rundt 25 prosent av overgangspengene. Siden vi da forsto at Raio Piiroja aldri ville bli solgt til en utenlandsk klubb for noe betydelig beløp, ønsket vi pengene fra det salget i stedet.

Ifølge Pohlak gikk agentselskapet Sport & Net Grupp, gjennom landets eneste FIFA-agent Tarmo Lehiste, inn og forhandlet med Fredrikstad.

– Vi følte at Fredrikstad skyldte oss penger. Tarmo forhandlet da denne avtalen med FFK hvor de ble enige om at det kunne kompenseres gjennom speideroppdrag i Estland, og Fredrikstad fikk fire-fem tilbud på spillere som senere gikk inn på landslaget, mens de fikk rapporter på 10 spillere. Pengene til agentselskapet ble skutt inn i klubben, som eier agentselskapet, og delt med Raio, slik avtalen var.

– Dette er altså ingen fordekt lønn, men var en avtale vi hadde. Fikk vi mer penger for ham, skulle han ha om lag halvparten. At alt gikk inn på Raios konto i Estland, slik norske myndigheter har hevdet, er helt feil.

Les også

 1. Denne mannen styrer fotballen i hele Estland

 2. Morgan Andersen vil anmelde politiet for maktovergrep

 3. Siem trygg på VIFs Flora Tallinn-avtaler

Publisert:
 1. Eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Vi strøm­kunder betaler for sosiale reformer SV fikk gjennom i budsjettet. Vil vi det, eller vil vi ha lavere strøm­priser?

 2. 106 nye er smittet i Stavanger – 4 inn­lagt på SUS

 3. Ryfast skaper vekst, men det spøker for bom­penge­inntektene

 4. Helse­ministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munn­bind­påbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etter­følgelse

 5. Usikker tilstand på Folken-bygget

 6. Ber om tips etter trafikkuhell i Hillevåg