Han endte 99 år med lidelse, og kunne ikke gjort det på mer vågalt vis

Alexis Sánchez ble den store helten i Copa América-finalen.

Her scorer Alexis Sánchez det utsøkte avgjørende målet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

COPA AMÉRICA, FINALE: CHILE-ARGENTINA 0-0 (4-1 etter straffesparkkonkurranse)

Argentina hadde ikke vunnet Copa América på 22 år. Chile hadde ikke vunnet turneringen siden oppstarten i 1916, altså på 99 år.

Her tar Alexis Sánchez av seg trøyen i ren glede etter den avgjørende scoringen.

Og i nattens finale ble det ikke avgjort hvem som fikk ende trofétørken før etter et nervedrama fra straffemerket, etter at lagene hadde kriget frem et 0-0-resultat etter 120 minutter.Til slutt var det Chile som kunne juble. Lionel Messi var den eneste argentineren som ikke sviktet fra straffemerket, og dermed fikk Arsenal-stjernen muligheten til å avgjøre.

Da det var ventet at Sánchez ville klinke til ballen, som i en brutal slutt på 99 år med fotballidelse, valgte han heller å sende en slapp lobb midt i mål, som lurte Argentina-keeper Sergio Romero trill rundt.

Dermed fortsetter Lionel Messi å vente på sin store triumf med det argentinske landslaget. Han vant riktig nok OL i 2008, men nå har han to år på rad tapt store finaler med sitt elskede fedreland.

Se hvem som scoret og hvem som bommet nederst i saken.

Sampaolis to bud

Det er uvisst hva Chiles energiske trener Jorge Sampaoli sa til sine disipler før oppgjøret, men det var tydelig at to ting inngikk i kampplanen:

1. Løp som gale.

2. Vær tøff med Lionel Messi.

Lionel Messi fikk røff behandling av Chile i Copa América-finalen. Her har han akkurat blitt stemplet i brystet av Gary Medel.

Kroneksempelet på punkt 2 kom etter 33 minutter, da Inter Milan-hardhausen Gary Medel sparket Messi i brystet, hvorpå Messi vred seg i smerte.Manchester United-stjernen Ángel di María ble også offer for noen stygge taklinger før han måtte byttes ut. Riktignok så det ut som det var en strek som tvang kantspilleren av.

Chile skal imidlertid ha skryt for hvordan de oppfylte punkt 1. Presset mot enhver som måtte ha ballen for Argentina var nådeløst og frenetisk.

— Det var en gang Norge var nærme topplagene i fotball fysisk. De som mener vi fortsatt er det, bør se Chile-Argentina nå, skrev fotballekspert Lars Tjærnås på sin Twitter-konto.

Les også

Messi har rast ned i vekt: - Har aldri sett ham bedre

Stor Sánchez-sjanse

«Imponert hvis Chile klarer å holde tempoet oppe», skrev fotballekspert Morten Langli, og det skulle vise seg at chilerne holdt merkverdig bra.

Så bra fungerte Chiles kampplan, at selv langt utover i andre omgang hadde vi til gode å se en Messi med ballen i beina i full sprint mot chilenernes mål.

Men på overtid skulle det endre seg.

Alexis Sánchez fikk en kjempesjanse helt på slutten av første ekstraomgang, men han ble forstyrret av Argentinas Pablo Zabaleta i skuddøyeblikket.

Plutselig forserte Messi et par spillere ved midtsirkelen, og så satte Barcelona-stjernen inn støtet. Etter en lynrask sprint fremover, spilte Messi ballen ut til Ezequiel Lavezzi, som trillet ballen mot en Gonzalo Higuaín i fullt firsprang på bakre stolpe.Higuaín var akkurat litt for sent ute, og fikk kun styrt avslutningen i nettveggen.

Også den første ekstraomgangen skulle ende på dramatisk vis. Argentinas Javier Mascherano bommet på et langt utspill fra Chile-keeper Claudio Bravo, noe som ga Alexis Sánchez klar bane mot mål. Sánchez misbrukte imidlertid muligheten, og skjøt hårfint over.

Andre ekstraomgang var blottet for like store sjanser, og dermed var det duket for straffesparkkonkurranse.

Slik utspilte dramaet fra straffemerket seg:

Matías Fernández, Chile MÅL 1-0

Lionel Messi, Argentina MÅL 1-1

Finalen fikk naturligvis massiv oppmerksomhet i Chile. Her samles spillerne for nasjonalsangen i forkant av oppgjøret.

Arturo Vidal, Chile MÅL 2-1Gonzalo Higuaín, Argentina BOM 2-1

Charles Aranguíz, Chile MÅL 3-1

Ever Banega, Argentina BOM 3-1

Alexis Sánchez, Argentina MÅL 4-1

Publisert: