Norsk skiskyttertopp kan ikke forstå hvorfor han etterforskes av politiet: – Dette er dopingrelatert

Mistanke mot IBU-president, norske Anders Besseberg, og organisasjonens generalsekretær.

IBU-president Anders Besseberg er under etterforskning av østerriksk politi.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Østerriksk politi gjennomførte en razzia hos Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) tirsdag. Politiet har også aksjonert i Norge.

Det var østerrikske medier som først meldte om saken.

Besseberg forstår det ikke

Anders Besseberg stiller seg ganske uforstående til at han nå er under politietterforskning.

– Dette er dopingrelatert. Det handler om at vi i IBU ikke har fulgt opp ulovlige blodverdier hos utøvere, og at det startet russere under VM i Hochfilzen i 2017 som hadde ulovlige medikamenter i blodet. Vi sender blodprøver til det WADA-akkrediterte laboratoriet i Oslo og får meldinger tilbake dersom det er unormale funn. Dette følger vi opp, sier Anders Besseberg.

IBU har sine hovedkontorer i den østerrikske byen Salzburg, og det var her politiet slo til tirsdag med en rettslig begjæring om husransaking. Det har også vært husransaking i Norge i forbindelse med denne saken.

Anders Besseberg ble avhørt i Norge av østerriksk politi onsdag, og han regner med at han blir kalt inn til senere avhør i Østerrike.

– Jeg har svart på alle spørsmål som ble stilt. Jeg hadde en advokat til stede, sier Besseberg.

Fikk norsk bistand

I ettermiddag sendte Økokrim Norge ut en pressemelding hvor de fortalte at de hadde gitt bistand til Østerriksk politi etterforskningen av denne saken.

– Østerrikske myndigheter mistenker nordmannen for økonomisk kriminalitet, og spørsmål om etterforskningen må rettes til østerrikske myndigheter, sier førstestatsadvokat Anna Haugmoen Mo i Økokrim i en pressemelding.

Les også

Derfor holdt Bjørndalen hjerteproblemene hemmelig: – Jeg hadde kniven på strupen

Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) bekrefter også at saken handler om doping.

Østerriksk politi – som gjennomførte razziaen i Salzburg – mørklegger imidlertid årsaken til at IBU-president Besseberg og organisasjonens generalsekretær nå er under etterforskning.

– Jeg kan ikke gi deg mer informasjon om denne saken nå, men det vil komme når vi er klare. Muligens kan vi si mer om etterforskningen torsdag morgen, sier Konrad Kmitich, påtaleadvokat hos Østerrikes Økokrim (Wirtschafts- und Korruptionsstatsanwaltschaft) i Wien.

Selv stiller Besseberg seg uforstående til de beskyldningene som er kommet mot ham og hans generalsekretær.

– Jeg personlig føler ikke at jeg har gjort noe galt. Det er klart det har vært mye oppstuss rundt dette, og jeg synes det både er ubehagelig og uheldig for IBU at vi er kommet i denne situasjonen, sier Besseberg.

Han har heller ingen god forklaring på at det er Østerrikes Økokrim som står for etterforskningen i saken.

Les også

Kristoffersen tjente dobbelt så mye på én seier enn suverene Maren Lundby gjorde hele sesongen

Kort melding på ettermiddagen

Ved 15.50-tiden ble det sendt ut en kort pressemelding fra IBU om ransakingen av kontorene til IBU i Salzburg.

– Husundersøkelsen har sammenheng med etterforskningen av IBU-president Anders Besseberg og generalsekretær Nicole Resch, heter det i pressemeldingen.

I Norges Skiskytterforbund er de overrasket, men vet lite om hva som egentlig skjer.

– Det er selvfølgelig overraskende og meget alvorlig at vår internasjonale president er under etterforskning. Men vi vet ikke mer enn det som fremkommer i mediene om dette. Vi har hatt kontakt med IBU og har fått beskjed om at vi vil få mer informasjon senere, sier presidenten i Norges Skiskytterforbund, Erlend Slokvik til Aftenposten.

Administrerende direktør i IBU, Kuchenmeister, er nå fungerende generalsekretær.

Tidligere onsdag hadde NRK.no et intervju med den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov. Han påstår at IBU har vært involvert i manipulasjon av blodpassene. Dette er blodprøver som blir tatt over tid for å sjekke om utøverne har variasjoner i blodverdiene som kan være mistenkelig og antyde bruk av dopingmidler.

Publisert: