Ida Eide (30) døde etter mosjonsløp – langrennsmiljøet i sorg

Ida Eide (30) døde brått i helgen. Den tidligere langrennsløperen er søsteren til landslagsløper Mari Eide (28).

Ida Eide (t.h.) døde søndag. I fjor var hun til stede da søsteren Mari (t.v.) gjorde det så bra på Beitostølen.
 • Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

LIVIGNO/OSLO: Mari Eide var på høydeleir med langrennslandslaget i Livigno da meldingen kom om at søsteren Ida hadde falt om under mosjonsløpet Norgesløpet på Jessheim.

Ida Eide døde på sykehus etter å ha fått hjertestans under mosjonsløpet, får NTB opplyst av familien:

«Det er med dyp sorg vi bekrefter at Ida Eide døde på Ullevål sykehus i går som følge av at hun fikk hjertestans under et mosjonsløp på Jessheim lørdag. Familien er svært takknemlig for all den støtten vi har fått i denne uvirkelige situasjonen og ber om forståelse for at vi ønsker å bruke tiden fremover sammen med våre nærmeste. Med hilsen familien og samboer».

Samboer er komiker Nils-Ingar Aadne som for tiden spiller i «Den spanske flue» på Oslo Nye. Den forestillingen er utsatt inntil videre.

Aadne har tidligere prøvd seg som semiproff i langrenn. Han levde som toppidrettsutøver i et år, og har også skrevet bok om det. Han og Eide hadde stor glede av å gå på ski.

Nils-Ingar Aadne og samboer Ida Eide på Idrettsgallaen i 2017.

Heiet søsteren frem

De to søstrene fra Beitostølen startet begge tidlig med langrenn. Ida har gått mange norgesmesterskap og Skandinavisk Cup. Hun valgte imidlertid å droppe satsingen for flere år siden, mens Mari Eide satset for fullt videre.

Under sesongåpningen på Beitostølen i november i fjor, der Mari Eide på flere måter fikk et gjennombrudd, var det Ida som applauderte og ga henne en varm klem etterpå.

Les også

LES SAKEN FRA BEITOSTØLEN: For ett år siden refset hun forbundet. Nå jakter hun OL-suksess.

Under løpet på Jessheim i helgen, der Ida Eide hadde meldt seg på dagen før, var det etter 3,3 km av de fem at hun hadde gått ut til siden. Da hun ble oppdaget, var hun bevisstløs. Luftambulansen fraktet henne til Ullevål sykehus, men livet sto ikke til å redde.

Therese Johaug var en av Ida Eides nære venner. Hun mottok beskjeden under treningsoppholdet i Livigno.

Langrennsmiljøet i sorg

I Livigno var det en helt spesiell stemning mandag. Løperne var ute på en to timers løpetur, og det var på forhånd varslet et mediemøte klokken halv ett. Pressemøtet ble kraftig forkortet.

– Etter det som har skjedd er alle veldig preget av situasjonen, sa landslagets medieansvarlige Gro Eide til de fremmøtte journalistene.

Veldig mange av dagens løpere i langrennsmiljøet kjente Ida Eide godt. Hun var en av bestevennene til Therese Johaug, som er på samlingen i Livigno.

Johaug er helt knust etter den tragiske nyheten og deltok ikke på pressetreffet mandag. Ida Eide var til stede da Johaug nylig feiret sin 30-årsdag, og nettopp de to er avbildet sammen på Ida Eides instagramkonto.

– Therese synes dette er helt uvirkelig. Hun tar det veldig tungt, sier landslagets medieansvarlige Gro Eide.

– Uvirkelig

Ingvild Flugstad Østberg var selv venninne med Eide og de har sammen med Therese Johaug vært på flere ferier sammen. De er fra samme område, så de har møtt hverandre på skirenn siden de var små. Hun møtte pressen mandag.

– Hele situasjonen er ufattelig og uvirkelig. Vi tenker masse på familien og samboeren hennes, og prøver å gjøre det vi kan som lagvenninner. Vi får heldigvis igjen for at vi står så bra sammen som vi gjør og er så glade i hverandre som vi er, sier Østberg.

Ingvild Flugstad Østberg (t.h.) var preget da hun snakket om dødsfallet mandag. Til venstre Ragnhild Haga og Heidi Weng.

Hun forteller at det har vært en spesiell helg i Italia.

– Dagene har vært lange, og det går litt i surr om hva som egentlig skjer. Vi har prøvd å være så mye sammen som mulig, og takle det på en best mulig måte, sier hun.

Det er enda ikke avklart om Østberg og Johaug avbryter treningssamlingen.

– Therese har hatt det ufattelig tøft, hun tar det tungt, og jeg har prøvd å være der så godt jeg kan for henne, sier Østberg.

Den olympiske mesteren Ragnhild Haga og Mari Eide er samboere med hver sin bror, og dermed har Haga flere ganger vært sammen med Ida Eide.

Dødsfallet kommer bare en drøy måned etter at Vibeke Skofterud omkom. Også det en ulykke som preget langrennsmiljøet sterkt.

Langrennslandslaget er nå samlet i Livigno. Her er Ragnhild Haga (t.v.) og Therese Johaug under trening.

Sorg på Beitostølen

Søstrene Ida og Mari Eide startet i Øystre Slidre Idrettslag, som Mari fortsatt representerer. Ida hadde ikke vært aktiv der på mange år, men var aktiv mosjonist.

Tidligere langrennsløper Ine Wigernæs, som bor på Beitostølen, forteller om en tristhet i nærmiljøet.

– Ida klarte alt, sportslig, akademisk og sosial. Da blir det fryktelig mange miljøer som er rammet, sier den tidligere landslagsløperen, som er god venninne med Idas mor, Ellen.

– Ida var bare flott og på mange arenaer en ener. Dette er utrolig trist, mange kjenner at dette ikke har noen mening i det hele tatt.

Kom med på satsingslag

Begge søstrene Eide var for ti år siden med på satsingslaget Team VitaePro, der Hilde Gjermundshaug Pedersen var lagleder og Kåre Tønne inne som en av trenerne.

Den gangen fantes det ikke så mange slike satsingslag.

Ida Eide bodde på Fornebu i Bærum, etter å ha bodd flere steder i landet, blant annet i Oslo og Meråker. På sistnevnte sted tok hun videregående, på grunn av at det var landslinje langrenn der.

Publisert:
 1. Langrenn
 2. Beitostølen
 3. Therese Johaug

Mest lest akkurat nå

 1. Grep muligheten da Berisha manglet: – Jeg fikk frysninger

 2. Hommersåk samles i sorg – igjen

 3. Marte (19) og Tor Martin (19) omkom i MC-ulykken i Gjesdal: – Dette er ufattelig og grusomt

 4. Det trengs et forbud mot bruk av robot­klippere om natten og strenge reguler­inger for bruk om dagen

 5. Minst 123 avlyste flygninger mandag

 6. Svært tunge år for rederiet Møkster, men over i pluss i år