Brannfakkel fra VM-leiren: Norske lag vil aldri få ferdighetene til å styre fotballkamper

Landslagsspiller Solveig Gulbrandsen tror aldri Norge vil få ferdighetene som trengs hverken på herre— eller kvinnesiden, og at det er like greit å innse fakta.

Solveig Gulbrandsen scoret ett av målene i Norges seier over Elfenbenskysten.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Elfenbenskysten – Norge 1-3 (0-1)

MONCTON — Jeg har alltid håpet at vi kan være litt Barcelona, det hadde jo vært fint det.

Solveig Gulbrandsen smiler, vel vitende om at det ikke var så mye katalansk tiki-taka over det hverken kvinnelandslaget presterte i 3-1-seieren mot Elfenbenskysten eller det herrelaget serverte i 0-0-kampen mot Aserbajdsjan på Ullevaal.

Ikke akkurat to stormakter innen fotballverden.

Les også

Enkel norsk seier i svak VM-forestilling

Gulbrandsen mener resultatene beviser at Norge har mange steg igjen før nasjonen er klar for å styre og dominere fotballkamper.

Landslagssjef Even Pellerud og Norge er videre til åttedelsfinalen i VM.

— Når du blir eldre så har du blitt litt hjernevasket. Jeg mener at det skal ekstremt mye til å ta igjen de nasjonene som har sommer hele året. Vi har cherrox i barnehagen seks måneder i året. Vi har en annen kultur, og jeg tror ikke vi kan ta igjen det, sier 34-åringen, som scoret sitt 54. landslagsmål i karrieren.Det første kom for 16 år siden i USA-VM.

Heller ikke den gangen var det høyt ballinnehav og utallige trekk i laget før målene som sikret norsk suksess. Gulbrandsen tror ikke det er løsningen for norsk fotball i tiden fremover heller.

— Vi må bruke det vi er gode på, og det er lagfølelse, samhandling og struktur. Da kan vi slå også mange av de beste lagene her.

Viser til islandsk suksess

Kanskje ikke helt politisk korrekt med kunstgressgenerasjonen på vei opp og frem og med Martin Ødegaard stasjonert blant verdensstjernene i Madrid. Hun tror likevel ikke at norske lag kommer til å mestre det å styre kampene internasjonalt.

— Nei, jeg tror ikke det. Vi har Ødegaard, og vi skaper spillere som Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg. Men ser du nedover i systemet på herre- og damesiden - vi må ha hele pakken om vi skal utvikle oss. Vi må ha spillende midtstoppere, vi må ha dritgode backer. Vi må ha veldig mye mer, sier Gulbrandsen, og viser til suksessen Island har på herresiden.

I den kanskje aller vanskeligste EM-kvalifiseringsgruppen er den lille sagaøya på vei mot EM.

— Men jeg tror ikke de gjør det med å spille som Barcelona. Det er viktig å innse fakta, sier Gulbrandsen.

Kaller utfordringen «norsk fotballs svøpe»

Problemet med å styre fotballkamper har vært «norsk fotballs svøpe», sier Even Pellerud.

Både på herre- og kvinnesiden, på klubb- og landslagsnivå. Han mener laget i perioder mandag viste at de klarer det, men at det også var trøblete i en del perioder.

Han er ikke sikker på hva grunnen er.

— Det kan være store kulturpolitiske svar på det, men også det at vi ikke er vant til å gjøre det. Og kanskje er vi ofte er best når vi kommer fra underdogsituasjon.

Pellerud mener Norge har gått mer tilbake til basis inn mot VM. Han trakk likevel frem det han kaller «tidvis spennende indreløperspill».

— Spesielt når vi får tredd gjennom Solveig, og også med Lene (Mykjåland) som anker.

Mot Tyskland leverte Norge en skrekkelig førsteomgang, men fikk mer fasong i annen da en gammel kjenning ble hentet frem – langpasningene.

Det er imidlertid ikke sikkert at det er løsningen i hver kamp videre.

— Det kommer an på kampens klima. Vi så mye av det i annenomgangen mot Tyskland, men i dag er det mer rom for å gå gjennom midtbaneleddet. Men skal vi få til det trenger vi mer nøyaktighet.

Burde klart det mot Elfenbenskysten

Å innse fakta og lagets situasjon mener Gulbrandsen Norge er gode på, og sier spillerne henter det frem når det gjelder som mest.

Hun gjentar det hun har sagt tidligere i mesterskapet, Norge kan irritere enhver motstander. Derfor gleder hun seg også til neste kamp. Nå er det vinn eller forsvinn, og det eneste som betyr noe er resultatene.

— Jeg mener vi burde klart å spille ut Elfenbenskysten, for det var rom og muligheter for det. Litt som Norge-Aserbajdsjan, kanskje. Det er litt samme grei. Du har muligheten, men vi klarer det ikke, sier hun.

Gulbrandsen var sist, nest sist og tredje sist på Norges tre scoringer mot «elefantene».

Norge kan struktur

Gulbrandsen mener det norske laget er ekstremt gode i gjenvinningsfasen, og at laget har en veldig god struktur i bunnen. I dette verdensmesterskapet har hun sett mange lag som er veldig hissige i førsteforsvarsspillet, men om man først klarer å spille seg forbi første pressledd så er det null struktur og forsvaret bak er helt ute og kjøre.

Som andremålet mandag, da Gulbrandsen fikk ballen i mellomrommet, og Ada Hegerberg hadde et helt hav å boltre seg i mellom de ivorianske stopperne. Da pasningen fra Gulbrandsen var perfekt, var løp og avslutning fra spissen det samme.

Skulle gjerne hatt ballen mye mer

Assistenttrener Roger Finjord sier tidvis skuffende prestasjoner mot Thailand og Elfenbenskysten ikke får noe å si for hvordan Norge vil spille i kampene videre i mesterskapet.

Da er det en annen type mostander, og Norge er ikke ventet å styre spillet på samme måte.

— I dag skulle vi ønske at vi var bedre til å styre kampene. Vi skulle gjerne hatt 20-25 prosent mer ballinnehav. Vi klarer ikke det i dag, og det har jo vært en norsk utfordring. Vi ønsker å utvikle oss på det, når vi spiller mot et lag som Elfenbenskysten skal vi klare å ha ballen klart mest.

— Vi klarer å ha tre-fire pasninger i laget, men hadde vi klart fire til i de fasene så hadde vi klart å spille dem ned. Det kommer altfor lite opp i mellomrommet på en trygg måte.

Publisert: