Han huskes ennå i Tyskland, men vil lære av Island

Arne Larsen Økland spilte tre sesonger i Bundesliga og beundrer tysk fotball. Men om han blir visepresident i NFF, vil han lære av Island.

Få om noen i norsk fotball har breiere erfaring enn eksproffen, ekstreneren, eksdirektøren og styrevervinnhaveren Arne Larsen Økland. Her med et minne fra tiden i Bayer Leverkusen og Bundesliga der han fortsatt nevnes med ære, blant annet for fair play og hat trick mot Bayern München.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

BRYNE: Arne Larsen Økland hoppet av som direktør for Viking i 2015, ante at et langt, tett samliv med fotballen var over, men klarte ikke si nei da han ble spurt om å bli visepresident i Fotballforbundet etter Bjarne Berntsen.

Les også

Tidligere Viking-topp erstatter Bjarne Berntsen i NFF

– Jeg hadde egentlig lagt opp, sier en smilende Larsen Økland til Aftenbladet.

– Men jeg er bare 63 år, har ikke tenkt å dø og har du vært i fotballen, så er du der, legger han til.

Livsvarig interesse

– Interessen er livsvarig, og da forespørselen kom om å stille som visepresident, ble det litt som sirkushesten.

– Jeg har mye å bidra med, og tror det kan bli gøy. Norsk fotball bør ta steget opp noen klasser sportslig, jeg har tanker om hvordan. Det er bare å se til Island, der har vi mye å lære, der har jeg mange gode kontakter etter tiden i Viking.

Les også

Kåre Ingebrigtsens klare beskjed til Viking: – Gjør dette, ellers kommer dere ikke tilbake som topplag

Arne Larsen Økland snakker med lidenskap om idretten som har preget livet hans fra de første knotteskoene kom på i moderklubben Bremnes til han avsluttet som administrerende direktør for Viking.

Han tok Norge til to sluttspill

– Det hadde vært utrolig kjekt å få oppleve et nytt sluttspill med A-landslaget, sier mannen som headet inn 1–0 mot daværende Vest-Tyskland i Baunatal og sendte Norge til OL i Moskva 1980 uten å få delta (norsk boikott).

14 år senere var han Egil Drillo Olsens assistenttrener for landslaget som kvalifiserte seg til VM i USA 1994; for første gang på 56 år.

Få om noen i Fotball-Norge har breiere erfaringsbakgrunn enn Larsen Økland. Det kommer også frem i valgkomiteens begrunnelse for å innstille ham som visepresident:

Arne Larsen Økland fra sin suksessrike periode i Bayer Leverkusen.
Les også

Dette blir Viking-direktørens største utfordring

"Arne Larsen Økland (63 år) har en meget bred og unik erfaring innen alle spekter av norsk fotball – lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Hans lange erfaring innen fotball, kombinert med hans kompetanse innen styrearbeid, forretningsvirksomhet og strategiprosesser, gjør at han vil styrke forbundsstyret innenfor flere felt. Valgkomiteen har også vektlagt kontaktskapende evner og gode samarbeidsrelasjoner."

Lars Økland kommer fra Bømlo, etter et kort mellomspill i Haugesund og Vard, gjorde han og familien seg i 1976 til brynebuer.

Med unntak av fem og et halvt år som proff i Tyskland og Frankrike har adressen vært Pastellgata 6 på Bryne.

Les også

Stort intervju med Bjarne Berntsen: - Dette er min tøffeste Viking-jobb

Blir ikke glemt i Tyskland

Hans navn nevnes den dag i dag i Tyskland, for Arne Larsen Økland er spissen og spilleren som annullerte sitt eget mål i kamp mot giganten Bayern München i Bundesliga–sesongen 1980/81.

På jobb som Viking-direktør.

Han hadde laget hat-trick for Bayer Leverkusen som ledet 3–0 da dommeren godkjente scoring nummer fire, en ball som gikk i nettveggen.

Larsen Økland feiret ikke, dommeren la likevel ballen på midten for avspark. Først da nordmannen protesterte, omgjorde kamplederen, tok spissen i hånden og takket for hans ærlighet.

Det gjorde også Bayern og Tysklands legendariske kaptein, spielführer Karl-Heinz Rummenigge (nåværende styreleder i Bayern München).

Snart 40 år etter blir episoden jevnlig trukket frem i tyske medier.

Les også

Drillo anbefaler Henning Berg som ny Viking-trener

Fordømmer ingen

– Jeg har alltid vært ærlig på at om jeg ikke hadde fått tid til å tenke før dommeren skulle blåse for avspark, kunne målet blitt stående. Forvirringen var stor, i ettertid er jeg glad jeg fikk tid til å ta den rette beslutningen, sier Larsen Økland i dag.

Arne Larsen Økland kom hjem og avsluttet karrieren med cupgull som Bryne-kaptein i 1987, for øvrig med Bjarne Berntsen som trener.

Han har blitt spurt flere ganger opp gjennom årene om kommentarer til andre kontroversielle situasjoner, han har alltid honorert fair play, men balanserer uten å fordømme de som ikke har handlet "politisk korrekt".

Det blir også en del av rollen som visepresident.

Han kommer fra toppfotballen, men vil vekte rollen som representant for topp og bredde.

Arne Larsen Økland blir ikke visepresident med samme funksjon som Bjarne Berntsen i vervet gjennom seks år.

Nytilsatt Viking-trener Berntsen var (og er) styreleder for Norsk Toppfotballforening, NTF, og hadde et tydelig toppfotballperspektiv i forbundsstyret. Nå blir det et større skille. Det er påtroppende og avtroppende enige i.

Les også

Viking fikk inn 13 millioner

Vervet skilles fra NTF

– For forbundsstyret er det bra at visepresidenten er uten bindinger, samtidig er det viktig og spennende å få inn Arne sammen med Gunhild Lerum. Begge er opptatt av toppfotball. Ellers handler styrearbeidet mest om planer og prioriteringer. Bare ved kriser blir det mer hektisk, sier Berntsen.

Larsen Økland hadde ikke takket ja til valgkomiteen dersom vervet hadde medført samme oppgaver som de Berntsen har hatt.

– Du kan risikere konflikter mellom NTF og NFF, og med verv i begge styrene, ville du som visepresident kunne bli sendt på gangen. Det er ikke holdbart.

– Nå skal visepresidenten stå som representant for bredde og topp, men klart jeg tenker mye på hvordan vi skal få Norge mer slagkraftig med A-landslaget.

Les også

Da familiebedriften var i ferd med å gå under, fikk Martin Andresen beskjed om å slutte å leke og begynne å jobbe

– Vi har ikke resultater internasjonalt som vi kan forvente, men vi har en relativt ny, spennende landslagstrener, og vi har gode resultater på aldersbestemte landslag. Det jobbes godt, men vi har en stor og interessant utfordring:

– Hva kan vi lære av Island?

– Våre 16-, 17- og 18-åringer er på topp i Europa, men ikke når de er 22 år. Hvorfor? Det er et vesentlig spørsmål, mener Larsen Økland som blant annet vil se til Island for å finne oppskriften.

– Jeg hadde nær kontakt med islandsk fotball under tiden i Viking, og kunne ikke annet enn å bli imponert, sier den påtroppende visepresidenten.

– Det er ikke plent et spørsmål om topping av lag. Island skiller seg særlig på et punkt: Kompetente trenere ned til de aller minste. Vi har flinke ledere, men kanskje ikke like flinke trenere, tenker Arne Larsen Økland.

Turid Storhaug fra Klepp sitter allerede i forbundsstyret og er innstilt til en ny toårsperiode. Blir Larsen Økland valgt, vil Rogaland fortsatt være godt representert.

Innstilling til styre under tinget 3. og 4. mars:

  • Terje Svendsen, president, Rosenborg BK (Gjenvalg 2 år).
  • Mette Christiansen, visepresident 1, Valdres FK (Gjenvalg 1 år).
  • Arne Larsen Økland, visepresident 2 , Viking FK (Ny 1 år).
  • Hans Olav Karde, styremedlem, Tromsø IL (Gjenvalg 1 år).
  • Gunhild Lærum, styremedlem Lillestrøm SK (Ny 2 år).
  • Turid Storhaug, styremedlem, Klepp IL (Gjenvalg 2 år).
  • Silje Vaadal, styremedlem, FK Ørn-Horten (Gjenvalg 1 år).
  • Leon Aurdal, styremedlem, Aalesund FK (Gjenvalg 2 år).
Publisert: