OL-vinner anklager idrettstopper for mobbing. Får full støtte fra Helleland

WADA-visepresident Linda Hofstad Helleland er opprørt over at Beckie Scott nylig skal ha blitt utsatt for ufin behandling av styremedlemmer i antidopingbyrået.

Oppførselen canadiske Beckie Scott skildrer, er uakseptabel, mener Linda Hofstad Helleland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

I september anbefalte WADAs compliance review comittee å ta Russland inn i varmen igjen. Beslutningen skapte rabalder i idrettsverdenen. Utøverrepresentant Beckie Scott trakk seg fra komiteen i protest.

I et intervju med BBC hevder nå den tidligere langrennsløperen at hun ble behandlet respektløst på et WADA-møte. Scott - som fortsatt er leder av utøverkomiteen i WADA - skal ha blitt utsatt for «upassende» kommentarer og gester. Canadieren kaller oppførselen for «mobbing».

På spørsmål om hvem som står bak, svarer hun «medlemmer av den olympiske bevegelsen som er medlemmer av WADA-styret».

– Jeg følte et intenst press da jeg gikk inn i det møtet. Det oppsto latter da jeg leste listen over utøverorganisasjoner som gikk imot Russland-beslutningen, sier OL-vinneren fra 2002 til BBC.

Beckie Scott var én av verdens beste langrennsløpere. Her feirer hun sølvmedaljen fra lagsprinten i Torino-OL sammen med lagvenninnen Sara Renner.

Helleland: – Ikke akseptabelt

Møtet Scott snakker om fant sted på Seychellene i september. Det var på dette møtet WADA-styret bestemte seg for å slippe Russland inn i varmen igjen.

I en uttalelse gitt til den britiske allmennkringkasteren vedgår WADA at «det gikk hett for seg» på det aktuelle møtet, og at de sterke meningene partene forfektet «påvirket tonen og atmosfæren».

Linda Hofstad Helleland gir Beckie Scott støtte.

Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland er også visepresident i det internasjonale antidopingbyrået WADA. Helleland var til stede på møtet og gir Beckie Scott full støtte. På Twitter skriver Helleland følgende:

– Slik oppførsel er aldri akseptabel. Nå er det tid for å vise lederskap. Det er tid for å forstå én av grunnene til hvorfor WADA-styret eksisterer: For å respektere og beskytte utøverne. Og lytte til deres synspunkter. Det finnes ikke rom for mobbere.

– Snakker på vegne av majoriteten

I intervjuet sier Scott at behandlingen hun fikk var et uttrykk «for en generell holdning om å avfeie og underminere utøvernes stemme».

Dette avviser WADA. De er klare på at utøvernes stemme ble hørt i diskusjonen.

Sjefen i USAs antidopingbyrå USADA, Travis Tygart, støtter Scott.

– Beckie Scott snakker på vegne av det enorme flertallet, det stille flertallet, av utøvere og fans når hun sier at tilliten til WADA aldri har vært lavere. Det er nå en merkbar og øredøvende lyd fra det internasjonale utøvermiljøet om endring, sier Tygart i en kommentar til BBC.

FIKK DU MED DEG DETTE? Idrettsprofiler skremt av nye avsløringer: – Uskyldige utøvere kan plutselig bli beskyldt for doping.

Én av WADAs mest profilerte kritikere, USADA-sjef Travis Tygart, mener Beckie Scott snakker på vegne av «det enorme flertallet» av utøvere.

Led nederlag

Den norske WADA-visepresidenten var i likhet med Beckie Scott svært kritisk til å ta Russland inn i varmen igjen, men ble nedstemt på styremøtet på Seychellene.

– Jeg er veldig skuffet på vegne av rene utøvere og alle som tror på en ren idrett. Dette kaster en mørk skygge over troverdigheten til antidopingbevegelsen, sa Helleland etter at avgjørelsen var tatt.

Visepresidenten mente det var feil å ønske russerne velkommen tilbake før de fullt og helt hadde oppfylt kravene som ble stilt da det russiske antidopingbyrået ble utestengt.

WADA-styret valgte likevel å lempe på to av kravene, slik at Russland allerede nå kunne gjeninnsettes som fullverdig medlem.

(©NTB/AFTENPOSTEN)

Publisert: