Kommentar: Stoppet ikke selv om avtalen stinket

<p>Hvorfor ringte ikke alarmklokkene når avtalen som lå på bordet stinket?</p>

Rbk junior - Aston VillaErik Hoftun, i pausen av kampen
Publisert: Publisert:
OSLO 20111014. Eliteserien fotball, menn. Vålerenga - Viking : Vålerengas Veigar Pall Gunnarsson etter eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Viking på Ullevaal stadion fredag. Vålerenga vant 3-0.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Rosenborg har ikke gjort noe straffbart, men klubben har viklet seg inn i en sak som minner om svindel. Veigar Páll Gunnarsson-saken stinker av juks og uærlighet. Vi trodde lenge at det var noe som foregikk mellom klubbene i hovedstaden. TV 2 fikk oss til å bråvåkne.

Avsløringen var vel det siste denne klubben trengte nå. Enda en negativ sak. RBK, av alle, bidrar til en ny ripe i lakken for norsk fotball. RBKs omdømme er allerede på et lavmål til denne klubben å være.

UEFA-president Michel Platini brukte uttrykket svindel om Veigar Páll Gunnarsson-saken. Hos Rosenborg ser det ikke ut til at alarmklokkene ringte da bud og tilbud nærmet seg det absurde. Eller hva skal man si om en prislapp på 4,25 millioner for en spiller som er på vei ut av kontrakt, mens Gunnarsson skulle koste én million? Avtalen som lå på bordet stinket.

Juridisk sett er det bra for Rosenborg at Vålerenga kom dem i forkjøpet. Rosenborgs pressmelding i går forteller at styret ikke rakk å behandle den siste og mest ytterliggående «pakken». Men de var med på leken og må tåle steken. Det er ikke veldig heroisk av klubbens ledere at de i etterkant forsøker å dytte alt ansvar over på Stabæk.

Jeg hører RBK-venner rundt meg som sukker oppgitt: Ikke dette også! Det får være grenser for hva klubben i vårt hjerte skal utsette oss for, liksom.

For meg brast enda en illusjon. Hvem hadde trodd at Erik Hoftun skulle vikle seg inn i et etisk grenseland. Jeg har alltid sett på Erik som hel ved, en man alltid kunne stole på. Her har han vært med på noe som neppe tåler dagens lys. Det forteller kanskje litt om hvilken stresset situasjon RBKs sportsdirektør har vært i.

Hoftun fikk skylden for ikke å rekruttere godt nok i vinter. Klubben var stresset av Molde og sto foran den avgjørende Europaliga-kvalifiseringen, da kampen om Veigar Páll Gunnarsson pågikk. Det forklarer noe, men duger det som unnskyldning?

Denne saken kommer på toppen av verdigranskningen som satte klubben i et grelt lys. Daglig leder Nils Skutles håndtering av saken gjorde ting vondt verre. Skutles avgang, intern korrupsjonsgranskning og ujevne resultater. Gullet glapp og nå kan bortekampen mot Tromsø avgjøre om det blir medalje og e-cup-kvalifisering neste år. Mens folk ennå sliter med å bearbeide sårene etter 3-6 for Brann på Lerkendal, så kommer dette!

Rosenborg-supportere har sannelig sitt å stri med. Det vises på de mange tomme setene på Lerkendal. Jeg foreslår at Kjernen lager sin egen versjon av Øysteins Sundes «Året det var så bratt». Humor kan være god sjelepleie i motgang. Laget har to kamper igjen til å gjenvinne publikums tillit. Det er ikke uvesentlig når neste års sesongkort skal selges.

I februar bør medlemmene stålsette seg for å møte en ny dårlig nyhet. Hvor stort blir underskuddet denne gangen? Jeg er redd vi snakker titalls millioner kroner igjen. Det kommer på toppen av tre år med gigantiske underskudd.

Den en gang så solide, selvsikre og seiersvante klubben rystes av den ene nedturen etter den andre. Nå trengs det snart noen oppmuntringer. Ikke minst for de mange flinke medarbeiderne som jobber i Rosenborgs hus.

Man kan spørre seg om klubben virkelig er så skakkjørt. Eller er det bare tilfeldigheter som gjør dette året så bratt?

Denne saken kommer på toppen av verdigranskningen som satte klubben i et grelt lys.

Fakta om Gunnarsson-saken:

  • 30. juli ble Stabæk-spiller Veigar Páll Gunnarsson offisielt klar for Vålerenga for én million kroner. Gamleklubben Nancy hadde krav på 50 prosent av den summen.
  • Overgangen viste seg å være mer omfattende da Vålerenga i samme periode sikret seg en opsjon på 15-årige Herman Stengel – for fire millioner kroner. Påtalenemnda mener dette må sees i sammenheng.
  • Tirsdag 8. november fikk TV 2 tilgang på en e-post som viser at Rosenborg la inn et lignende bud. Gunnarsson for én million og Johan Andersson for 4,25 millioner kroner.
  • Stabæk og Vålerenga risikerer strenge straffer etter at påtalenemnda har gransket saken.
  • Rosenborg er foreløpig erklært fri for skyld, men påtalenemnda har etterlyst ytterligere informasjon om noen sider av budet på pakkeløsningen.
Publisert: