Start-spillerne får mental hjelp i sesonginnspurten

Bård Borgersen har brukt coach og mental trener Hilde Nævestad mye for Start 2 og toppspillergruppa. Nå skal hun også involveres rundt A-laget.

Bård Borgersen (t.h.) kommer til å involvere coach og mental trener Hilde Nævestad i siste del av sesongen. Her er de to sammen etter mandagens trening på Sparebanken Sør Arena. Foto: Håvard Karlsen

 • Håvard Karlsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Kristiansand: — Jeg og Mattias (Andersson, Start-assistent, red.anm.) har jobbet tett med henne lenge i andre roller. Når vi nå har ansvaret for A-laget, er det naturlig at hun blir med å bidra på samme måte nå. Vi ønsker å få til det i en form og i en grad som vi må finne ut av, sier Starts hovedtrener Bård Borgersen.

Start tok steget bort fra nedrykksplassen med ett poeng mot Lillestrøm lørdag, men har fortsatt en stor jobb å gjøre dersom plassen i eliteserien skal reddes.

- Trenger spillerne et mentalt løft nå?

— Nei, dette har ikke noe med tilstanden vår å gjøre. Alle utøvere har en knapp som burde trykkes på for å optimalisere prestasjonen. Den mentale dimensjonen og mental trening er et litt ubeskrevet blad i fotballen, og det har et veldig stort potensial, sier Borgersen.

- Kan bli veldig bra

Lars-Jørgen Salvesen jobbet mye med Nævestad som en del av Starts toppspillergruppe forrige sesong.

— Man blir veldig bevisst på en del ting, og man jobber mye med å stabilisere prestasjonene på et høyere nivå, sier 19-åringen.

- Hvordan har hun hjulpet deg?

— Jeg hadde mye tid sammen med Hilde i fjor, der vi visualiserte og snakket sammen, og kom fram til hva jeg måtte forbedre og hvordan jeg kunne opprettholde det som allerede var bra. Dette går på det mentale, ikke på tekniske eller fysiske ting, sier Salvesen.

- Kan dette gi laget et løft i siste del av sesongen?

— Ja, selvfølgelig. Alt hjelper, og jeg ser positivt på dette i hvert fall. Mange har godt av å bli mer bevisste på det mentale, og jobbe med det å være en 24-timersutøver, sier Salvesen, som tror enkeltspillerne vil dra særlig nytte av den mentale hjelpen.

— Det vil da også gagne laget. Jeg tror dette kan bli veldig bra, forklarer Salvesen.

Mål: Få spillere i flytsonen

Den mentale treneren er allerede i gang med samtaler med Start-spillerne.

- Hva kan du bidra med her?

— Fokuset er alltid utvikling. Det ligger et potensial her, både i laget og i hver enkelt spiller. Det handler om å få det ut i mye i større grad, og da vil man få enda mer utvikling, sier Hilde Nævestad til Fædrelandsvennen.

Nævestad understreker at hennes engasjement rundt A-laget til Start nå ikke handler om krisehåndtering, med tanke på situasjonen til Start.

— Det handler om at alle har mer å ta ut på den mentale biten, sier hun.

- Hva konkret skal du gjøre?

— Det overordnede målet er å få hver enkelt spiller i flytsonen. Da jobber jeg mye med kartlegging av tanker, og det å få spillerne til å skjønne hvilken betydning tanker har for den emosjonelle biten. Det er ingen som presterer i en dårlig emosjon, sier Nævestad, og fortsetter.

— Det handler veldig mye om å ha tro på den veien du går, men også systematisk begynne å jobbe med egne tankesystemer for å ta ut mer den mentale tøffheten, og for å klare å finne den riktige spenningsreguleringen både inn mot trening og kamp.

Les også

 1. Start tok endelig poeng: Sjekk denne redningen fra Håkon Opdal

 2. Tapsrekken er slutt: Endelig poeng for Start

 3. To 17-åringer i Starts lagoppstilling

Publisert:
 1. Eliteserien
 2. IK Start

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt302631103327181
2Molde30202877364162
3Vålerenga301510551331855
4Rosenborg30157850351552
5Kristiansund301212657451248
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner

 2. Dette er den nye tv-serien du skal sjå

 3. Melby: Mutert virus gjør at full stenging av skoler ikke lenger er uaktuelt – men vil unngå det

 4. Borghild Fiskå er død

 5. Mobil- og bredbåndsnettet skal være tilbake i Sirdal

 6. – Bare dobørsten skal ha kostet 7000 kroner