Byggingen av Putins prestisjearena er blitt et ti år langt mareritt. Prislapp: 6,4 milliarder kroner.

Korrupsjonsbeskyldninger, store konstruksjonsfeil og anklager om nordkoreanske slavearbeidere er blant problemene knyttet til VM-arenaen i St Petersburg.

Vladimir Putin har lagt mye prestisje i neste sommers fotball-VM. Åtte av kampene skal spilles i hans barndomsby, St Petersburg.
 • Odd Inge Aas
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Når Vladimir Putin ønsker verden velkommen til Fotball-VM neste sommer, får han et av verdens aller mest attraktive utstillingsvinduer for sitt Russland.

I hjembyen St Petersburg har imidlertid byggingen av det storslåtte VM-stadionet – en av juvelene i mesterskapet – utviklet seg til en ti år lang farse.

Presidenten måtte i fjor sommer publisere et dekret på Kremls hjemmesider, hvor han ba de ansvarlige om å få opp farten. Da hadde overskrifter om vannlekkasjer, bevegelser og sprekker i konstruksjonen, korrupsjon, vraking av hovedentreprenør, sparking av politiske topper og stadige utsettelser forfulgt prosessen.

– Det er en av de mest moderne arenaer i verden, sa Ivor Albin, byens viseguvernør nylig til Financial Times om anlegget som er formet som en UFO.

Hans siste anslag er at den endelige prislappen blir på 6,4 milliarder kroner. Det er syv ganger mer enn det opprinnelige budsjettet var da grunnsteinen ble lagt i 2007.

Tanken da var at Zenit Arena skulle stå ferdig i desember året etter.

Nå er det under en måned til prøve-VM (Confederations Cup) skal sparkes i gang, men fortsatt er det ikke trygt å spille på gressteppet.

17. mai måtte byens storlag spille hjemmekampen på sitt gamle stadion, siden store gressflekker løsnet underveis i de to kampene som foreløpig er unnagjort på arenaen. Det til tross for at den fikk godkjentstempelet av FIFA i desember i fjor.

Da hadde observatører tidligere på høsten slått fast at bevegelsene i grunnen under gresset var for store til fotballspilling.

Går alt etter planen skal syv VM-kamper, blant annet semifinalen, spilles i Russlands nest største by neste år.

Les også

Sjeiken kalles en av verdens mektigste idrettstopper. Nå er han blitt symbolet på at FIFA-krisen ikke er over.

Et lysshow gleder de fremmøtte etter at den første kampen ble spilt på nye Zenit Arena 22. april i år.

Anklager om «moderne slaveri»

16. mai sendte Norges Fotballforbund (NFF) et bekymringsbrev til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) sammen med tre andre nordiske forbund i forbindelse med byggingen av stadionet.

Bakgrunnen er en artikkel i Josimar tidligere i år, hvor det kom beskyldninger om at nordkoreanske migrantarbeidere har jobbet under vilkår som minner sterkt om moderne slaveri.

– Vi har henvendt oss til FIFA og bedt dem undersøke fakta og komme med en tilbakemelding om hva de finner og hvordan de forholder seg til det. Om det stemmer er det sterkt i strid med våre nordiske verdier, sier fotballpresident Terje Svendsen til Aftenposten.

Det vekket sterke reaksjoner da Russland og Qatar i 2010 ble tildelt hvert sitt verdensmesterskap. I tillegg til anklager om bestikkelser i forkant av tildelingen, har menneskerettighetssituasjonen i begge landene blitt angrepet.

– Det nye regimet i FIFA har sagt at menneskerettighetene og arbeidernes rettigheter skal være sentralt i fremtidige søknadsprosesser for VM. Dessverre er det slik at tildelingene til Russland og Qatar er irreversible, sier Svendsen.

Migrantarbeiderne i Russland er sårbare for utnyttelse fordi prosedyrene for å få bosteds- og oppholdstillatelse er så omstendelige og tidkrevende, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International Norge.

– Mange jobber derfor uten registrering, og er med dette sårbare for utnyttelse og utpressing. Uten registrering og oppholdstillatelse har de heller ikke til offentlige helsetjenester – noe som også er et stort problem, fortsetter hun.

Udyktighet hos statlige byråkrater

Albin fikk jobben etter Marat Oganesyan. Sistnevnte ble i oktober i fjor arrestert fordi han skal ha lagt til rette for bestikkelser på 7,3 mill. kr fra en underleverandør.

Den tidligere toppolitikeren er ikke den eneste som er anklaget for å ha beriket seg selv på veien.

Myndighetene anslår nå at over 100 millioner kroner har havnet i feil lommer.

– Korrupsjon, udyktighet hos de statlige byråkratene til å styre store byggeprosjekter og deres stadige innblandinger i prosessen er blant grunnene til at det har tatt så lang tid, sier Dmitrii Sukharev ved Transparency Internationals kontor i St Petersburg til Aftenposten.

Han forteller at tre store konseptendringer har vært et fordyrende element. Det samme var det kraftige fallet i verdien på rubelen i desember 2014.

– Dessuten har korrupsjon helt klart påvirket sluttsummen, sier Sukharev.

Les også

Bildene i sosiale medier avslørte ham. Her pågripes dørvakten, mistenkt for å bruke anabole steroider

Vladimir Putin og Gianni Infantino ser frem til VM i Russland neste sommer.

– Korrupsjonen kan judo

Sukharev sier at korrupsjon i tilknytning til store, offentlige byggeprosjekter er et stort problem.

– I Russland har vi en spøk: «Det er vanskelig å overvinne korrupsjonen her, for korrupsjonen kan judo». Problemet er at den gjennomsyrer hele maktstrukturen. Den er i rettssystemet, i politiet og på alle politiske nivåer, sier han.

Han mener VM blir et svært viktig politisk virkemiddel for Putin.

– Den politiske ledelsen må fra tid til annen vise folket et eller annet som på en kunstig måte kan fremkalle stoltheten. Du hadde OL i Sotsji, anneksjonen av Krim, nå har du Fotball-VM, sier Sukharev, som mener landet mangler fremskritt innen andre felt som økonomi, vitenskap og medisin.

Han sier det er økende forskjell mellom fattige og rike, og at de siste tallene viser at 23 millioner russere lever under fattigdomsgrensen.

– På en eller annen måte må man styre disse menneskene, sier Sukharev.

De russiske myndighetene utvidet nylig VM-budsjettet med 2,7 milliarder kroner.

Den totale rammen er nå på 84 milliarder kroner. Det er imidlertid nesten fem ganger mindre enn hva sluttregningen ble på Sotsji-OL i 2014.

I St Petersburg går den kraftige budsjettsprekken imidlertid ut over det offentlige tilbudet til lokalbefolkningen, siden byen – i motsetning til de andre VM-vertene i Russland – betaler for byggingen selv.

Det første arbeidet med arenaen i St Petersburg startet i 2007. Ti år senere er den snart klar til bruk.

Infantino: – Vil bli et fantastisk VM

I en uttalelse til Aftenposten sier en talsperson for FIFA at etter flere inspeksjoner og etter å ha fulgt arrangementsprøvene og kampene i St Petersburg de siste månedene, er FIFA og den lokale arrangørkomiteen fornøyd med hvor klar arenaen er blitt før sommerens prøve-VM.

– Sammen med våre russiske kolleger jobber vi hardt for å tilby fans god service og en imøtekommende atmosfære, heter det videre.

Under et besøk hos Putin i Moskva i april sa FIFA-president Gianni Infantino at han er sikker på at neste års mesterskap vil bli spektakulært.

– Etter det jeg har sett er jeg veldig sikker på at vi vil organisere et fantastisk arrangement som blir det beste i fotballens historie. I 2017 og 2018 vil verden se til Russland, og sammen vil vi sørge for at det blir veldig bra, sa han.

Putin understreket at forberedelsene til mesterskapet har den største prioritet for myndighetene.

Til Josimar uttalte en talsperson for den russiske VM-arrangøren at helsen og sikkerheten til arbeiderne på VM-arenaene var svært viktig for både FIFA og dem.

Samtidig ble det opplyst om at det på det meste i fjor var 4200 arbeidere samtidig på anlegget. I februar i år var 55 prosent av dem migrantarbeidere.

Talspersonen sier at det ble gjennomført en stor arbeidsundersøkelse i fjor. Den skal ikke ha avslørt alvorlige mangler, men de som ble funnet skal ha blitt fulgt opp.

Publisert:
 1. FIFA
 2. Vladimir Putin
 3. Russland
 4. Fotball-VM

Mest lest akkurat nå

 1. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 2. FHI varsler ny risikovurdering av omikron

 3. Slik mener FHI-overlege at kommunene kan slå ned omikron-utbrudd

 4. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 5. – Jeg reagerer på den nye «skal»-tonen fra regjeringen

 6. Traktor + julelys = sant