Slik beskriver spillerne Norges forvandling: – Hjernevasking

Norge legger et oppløftende 2018 bak seg. Nå går de et spennende 2019 i møte. Håpet om EM er sterkt.

2018 har vært oppløftende for fotballandslaget. Mandag kveld ble gruppeseieren i Nations League sikret i kampen mot Kypros.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Kypros – Norge 0–2

NIKOSIA: Gruppeseier i Nations League. Åtte seire, én uavgjort og ett tap på ti kamper i 2018. Det beste poengsnittet på 89 år.

Landslagsspillerne hadde flere grunner til å smile på GSP Stadium på Kypros mandag kveld.

– Jeg er veldig stolt. Nå gleder jeg meg til fortsettelsen, sier Rune Almenning Jarstein.

2–0-seieren gjør at Norge er klar for Nations League-sluttspill i 2020. Der skal de konkurrere med de tre andre gruppevinnerne på det tredje Nations League-nivået om én EM-billett. Med mindre Norge kvalifiserer seg gjennom den ordinære EM-kvalifiseringen, som gjennomføres i løpet av 2019.

Gruppeseieren betyr også at Norge rykker opp til det nest øverste nivået til den neste utgaven av Nations League. Der finner vi blant annet Tyskland, som har rykket ned fra det øverste nivået.

Forvandlingen

Nations Leagues natur innebærer at Norge ikke har fått testet seg mot de beste nasjonene. Likevel er det liten tvil om at laget har tatt store steg i år.

– Vi hadde kniven på strupen mot Kypros. At vi da klarer å levere, er lenge siden for landslaget, sier Markus Henriksen til Aftenposten.

Da Lars Lagerbäck tok over Norge i 2017, ble han overrasket over det manglende «killerinstinktet».

Det året hadde landslaget et par vonde opplevelser, spesielt borte mot Nord-Irland (0–2) og Tyskland (0–6).

Lars Lagerbäck har gitt Norge et løft.

Lagerbäck mener at Norge på dette området er totalforvandlet fra i fjor. Spillerne er enige.

– Jeg tror vi har gått fra «light» til «heavy». I Skandinavia er kulturen litt at vi er snille. Vi er jo ordentlige folk. Men det er viktig at når det virkelig gjelder, må det «gå en faen» i alle sammen. Det synes jeg vi har fått frem, sier Henriksen.

Tarik Elyounoussi er inne på det samme. Han sier at alle som vil spille for Lagerbäck, må løpe til krampen tar dem.

Han mener at innstillingen i laget er en helt annen enn før.

– I starten var det litt sånn at vi ikke visste hva dette var. Jeg husker bortekampen mot Nord-Irland. Så er det sakte, men sikkert hjernevasking. Det gir resultater. Det er egentlig veldig enkelt. Korte greier. Om og om igjen.

– Det er veldig kjedelig, men det må til for at det skal sitte. Han er veldig tydelig på hva han vil, sier Tarik Elyounoussi.

Tarik Elyounoussi (t.v.) under kampen mot Kypros.

– Før var det opp og ned

– Det har vært mange møter, og det tar selvfølgelig tid. Men vi har tatt det til oss. Vi har sett på videoer at det vi snakker om, fungerer, sier Jarstein.

Han mener at laget har tatt store steg.

– Vi har spilt solid og stabilt. Det har vi ikke alltid gjort. Før har det vært litt opp og ned og litt rare resultater.

Ola Kamara (underst) ble tomålshelt da Norge vant 2–0 over Kypros.

Også Henriksen peker på stabiliteten. At der Norge før kunne være gode «én av fire kamper», kommer de solide prestasjonene tettere nå.

– Før var vi lettere å få spilt lave, og det var lettere å få hull på oss. Det defensive arbeidet er nok den største forskjellen, men i tillegg har vi i alle kamper dominert ganske stort i sjanseskaping og ballbesittelse. Det har ikke et norsk landslag gjort på veldig lenge, sier han.

Det er her spørsmålet kommer om hvordan det da vil gå mot antatt bedre motstand, der Norge må spille på en annen måte enn det de har gjort i høst.

– Fantastisk gjeng

Spillerne og Lagerbäck er imidlertid opptatt av selvtilliten de tar med seg videre etter årets resultater.

– Det er en fantastisk gjeng. Vi har opplevd mye sammen, både oppturer og nedturer. Nå har vi alt i våre hender til endelig å kvalifisere oss til et sluttspill. Fortsettelsen skal bli utrolig gøy, sier Håvard Nordtveit.

– Det ville blitt en tyngre start på det neste året om vi ikke hadde klart dette, sa Lagerbäck etter seieren over Kypros.

Publisert: