«Viking har fått kilevink etter kilevink. Nå er ydmykelsen total»

Det er lov å felle en tåre for Viking, skriver Ola Bernhus.

Publisert: Publisert:

Viking har gått fra nedtur til nedtur denne Eliteserie-sesongen. Her sitter Kristoffer Haugen og fortviler etter tapet for Molde i september. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over to år gammel

Viking-Vålerenga 1-7

Er det lov å beklage nedrykk for et lag som tuller seg bort så grundig? Ja, når det er Viking så.

Sesongen har vært en lang reise fra håp til håpløshet. Det begynte allerede i vinter. Økonomiske problemer, smal spillerstall, nedrykksprat i mars. Men ingenting av dette preget vikingene i årets første seriekamp.

Motstander var nettopp Vålerenga på Ullevaal. Viking-spillerne gikk til kampen med en freidighet vi ikke tiltrodde dem. De spilte ganske kvalifisert fotball, satte favoritt Vålerenga under stadig press og hadde fortjent de tre poengene.

Les også

Dette Liverpool-tallet er det verste på 53 år: – Amatørmessig!

Ørefik på ørefik

Men så gikk det ikke slik. Bård Finne headet inn et seiersmål for Vålerenga, og Viking fikk allerede 3. april den første av mange kilevinker.

Mange av dem som kom senere, traff i kampenes sluttminutter. Poeng som egentlig var fanget i håven, tippet utfor kanten i det de skulle sikres.

Gang på gang. Men de holdt motet oppe, pussig nok, og den godmodige og muligens godtroende treneren Ian Birchnall falt aldri ut av stilen - selv om han i stolthetens navn burde ha gitt seg for mange kamper siden.

Aftenpostens sportskommentator Ola Bernhus.

Mangler noe viktig

Egentlig har Viking sett ut som et nedrykkslag i hele år. Seieren mot Kristiansund sist kunne ikke ses som annet enn et lite røkk, knapt nok egnet til trøst. For veien var så altfor langt opp til fornyet plass i Eliteserien.

Den mangel på faglig dyktighet som har preget laget i hele sesongen, slo til for fullt mot Vålerenga. 0-4 før 34 minutter uten at keeperen var så mye svakere enn de andre, fortalte alt.

Begredeligheten ble understreket av at André Danielsen ble utvist i sin kamp nummer 500 for klubben.

Les også

Sensasjonelle sifre da Vålerenga herjet: – Ser ut som Barcelona

En virkelig storklubb

Egentlig skal man ikke beklage at dårlige fotballag rykker ned. Men det er Reidar Kvammens, Sverre Andersens og Olav Nilsens klubb som nå tar en elitepause, for første gang siden 1986.

Viking er laget med åtte seriemesterskap, fem NM-gull og flest sesonger i norsk toppdivisjon, 57. Den nest største klubben i norsk fotball, etter Rosenborg.

Nå venter Fotball-Norge et raskt opprykk. Vanskjøtselen av denne flotte klubben må vel ta slutt en gang. Det vil være synd ellers, for oss alle og for Stavanger. Nå har ishockeylaget sluttet å vinne også.

En Deila-bragd

Men i hvert fall har Vålerenga fått sving på det, selv om det tok tid. Det er likevel vanskelig å skryte hemningsløst etter seieren mot Viking, for motstanderen var allerede ferdig ødelagt.

Likevel – det står nå så bra til i Vålerenga at det ikke trenger å stanse på den sjuendeplassen laget har nå. Snakker vi om en liten trenerbragd?

Ingenting er vanskeligere i idrett enn å snu langvarig motgang til en seiersrekke. Ødelagt selvfølelse skal repareres, ofte viser det seg umulig.

Nå løper VIF-spillerne rundt med en selvtillit som ingen ville tiltrodd dem for en måned siden. Trener Deila gleder seg allerede til neste sesong.

Publisert: