Kristoff skylder på Boasson Hagen etter VM-skuffelsen

Nordmennene ødela for hverandre på VM-fellesstarten.

Skuffede norske ryttere etter målgang.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

DOHA/OSLO: Alexander Kristoff mente Edvald Boasson Hagen ødela gullsjansene hans.

De er like gamle og har kjempet mot hverandre i alle år. Edvald Boasson Hagen blomstret først og var sykkelsportens nye "wonderboy". De siste årene har Alexander Kristoff tatt plassen som den store i norsk sykkelsport. Nå har de prøvd å jobbe sammen i to VM på rad. Det har ikke gått bra.

Det var 40 varmegrader i ørkenen, men enda hetere i toppen på Alexander Kristoff.

Noen minutter etter at Peter Sagan på mesterlig vis hadde forsvart VM-gullet fra i fjor, trillet en oppgitt Kristoff bort til den norske pressen. Kapteinen på laget ble nummer syv, slått av sin egen spurtopptrekker som tok sjetteplassen.

— Bare kluss

— Jeg føler meg litt sveket. Vi hadde en plan om at Edvald skulle gå til da det var 400 meter til mål, men det gjorde han ikke. Han ventet og ventet. Tilslutt så måtte jeg prøve å gå forbi. Men da gikk han til også. Da måtte jeg stoppe å tråkke. Jeg mistet litt balansen og det ble bare kluss. Jeg følte han ikke gjorde det vi hadde planlagt. Jeg følte han spurtet selv fra 250 meter. Vi skulle vært i front på 400 meter, men vi var aldri helt i front, sa Kristoff.

— Jeg mistet kanskje en gullmedalje. Jeg følte meg bra, men så mistet jeg rytmen helt. Jeg føler at han gikk for egne sjanser, la han til.

Kristoff mener Boasson Hagen sviktet planen.

- Ja, kanskje litt. Jeg er litt skuffet også, jeg må se det selv. Han ventet og ventet til det var for sent, sier Kristoff.

TV 2-ekspert Johan Kaggestad kritiserte hvordan Norge fremstod på de siste hundre meterne.

— På meg virker det som at Edvalds spurtgener slo inn, at han glemte rollen sin.

Les også

Beste norske på 11. plass da dansk jente tok overraskende VM-gull

Edvald: – Jeg prøvde

Edvald Boasson Hagen avviste at han spurtet for seg selv:

— Jeg prøvde å kjøre opptrekk. Det ble bare for sent. Jeg prøvde ikke å snyte ham for plassen.

- Hørte du han rope bak deg?

— Det var så mye kaos at det hørte jeg ikke.

— Jeg skjønner hans frustrasjon. Men jeg føler ikke at jeg tok fra ham gullmedaljen. Da kunne han tatt Sagans hjul eller noen andres. Jeg spurtet ikke for eget resultat. Skulle jeg gjort det, ville jeg funnet meg et hjul selv.

- Hvordan skværer man opp?

— Det koker jo i toppen. Da er det naturlig å være sint. Vi er begge vinnere, og jeg var ganske sint i fjor. Men dette var ingen hevnaksjon!

Det kunne heller ikke landslagssjef Stig Kristiansen tro:

— Jeg kan ikke i min villeste fantasi tro at de skal gjøre slik mot hverandre med vilje. Nå må jeg få dem sammen i et rom, og så må vi snakke ut om hva som skjedde. Etter å ha kjørt så bra hele dagen er det litt gåteaktig at de skal forkludre det på de siste 300 meterne, sukket Kristiansen.

Les også

40 grader i Doha: - Varmeste rittet jeg har kjørt

— Lignet ikke på noe

— Det der lignet ikke på et spurtopptrekk i det hele tatt, fastslo Kurt Asle Arvesen, selv verdensmester i U23-klassen, mangeårig proff og nå sportsdirektør i Team Sky.

— En opptrekker skal ikke komme i mål som nummer seks. Hans mållinje ligger hundre meter foran den egentlige mållinja. Han skal egentlig komme sist inn i den gruppen. Edvald vet jo hvordan dette skal gjøres. Han er spurter selv og har dratt opp før for bla. Mark Cavendish, sa Arvesen om sin tidligere lagkamerat i Team Sky.

— Men når jeg nå har kritisert Edvald, må jeg legge til at Kristoff ikke så like skarp ut som han er på sitt beste.

Ville ikke vunnet

Det siste var også Thor Hushovds trener Atle Kvålsvoll inne på:

— I min bok blir det helt feil av Kristoff å si at han mistet gullet. De første var jo klart best. Edvald skulle startet tidligere, men det virket helt klart som om ingen av dem hadde en sjanse.

Heller ikke Thor Hushovd selv mener Kristoff hadde "vinnerben":

— Hvis han hadde hatt det, hadde han klart å komme seg forbi Edvald. Men det så uansett ikke bra ut. Edvald vet med seg selv at han åpnet for sent, forklarte verdensmesteren fra 2010. Neste år er det VM på hjemmebane i Bergen. Da skulle Kristoff "betale tilbake" ved å hjelp Boasson Hagen.

— Vi må jo bare prøve å få det til. Jeg er ikke langsint, men i dag føler jeg at vi taper et gull.

Les også

Boasson Hagen ble lovet 80.000 kroner for å hjelpe Kristoff. TV 2-ekspert mener Kristoff burde tilbudt enda mer

Forsvarte VM-tittelen

Slovakeren Peter Sagan var overlegen og forsvarte VM-tittelen fra i fjor.

— Det er utrolig. Jeg er veldig glad, sier Sagan på TV 2 sin sending.

Sykkelsportens "rockestjerne" hadde en utrolig avslutning og knep dermed seieren foran Mark Cavendish og Tom Boonen.

Les også

Viktig Kristoff-hjelper mister sykkel-VM med sykdom

Mannefall i varmen

Det ble dramatikk allerede fra start i varmen i Qatar. De fleste hadde spådd at det skulle kjøres hardt i sidevinden. Slik ble det også.

De norske satt fint med da feltet begynte å sprekke opp tidlig i det 257 kilometer lange VM-rittet. Da sidevinden satte inn splittet feltet seg i flere grupper. I den fremste av gruppene satt flere av de største kanonene, blant andre Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og litt mindre merriterte Truls Korseth.

De tre norske gjorde alt rett fem til finalen. Boasson Hagen og Kristoff sparte mest mulig krefte, mens Koseth gjorde jobben i feltet.

Bak gruppa med de tre nordmennene slet konkurrentene. Én etter én måtte bryte i varmen.

Publisert: