Forhold på frysepunktet

Roy Keane var lenge Sir Alex Fergusons fremste våpendrager, men de siste ti årene har de to vært bitre fiender. Hva skjedde mellom de to United-legendene?

RIVALER: Roy Keane og hans gamle sjef Sir Alex Ferguson fra da Keane var Sunderland-manager i 2007.
 • Bt
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Kommer du noen gang til å tilgi Ferguson?

Da Roy Keane lanserte sin nye bok, "The Second Half", i Dublin tidligere i høst, peilet journalistenes spørsmål raskt inn på hans forhold til Sir Alex Ferguson. Etter at Keane forlot Manchester United høsten 2005, har han og Ferguson hatt et iskaldt forhold. Det har hovedsakelig bestått av at de to har kommet med beskyldninger mot hverandre i media, og kommentarene har flydd begge veier. Det ble ikke bedre da Ferguson lanserte sin selvbiografi i fjor høst.

Keane var så provosert over deler av innholdet i boken, at han i flere intervjuer gikk rett i strupen på Ferguson. Spesielt et av utsagnene til Keane er blitt gjengitt mange ganger. Han ble spurt om hva den fremste egenskapen til Ferguson var, og svarte: "Hensynsløshet".

En kveld i Torino

Men det har ikke alltid vært slik. Keane kom til Manchester United fra Brian Cloughs Nottingham Forest i 1993. Han erstattet den aldrende og skadeutsatte Bryan Robson på midtbanen, og markerte seg fra første dag på Old Trafford. Han ble imidlertid ikke kaptein før i 1997, da Eric Cantona plutselig la opp.

Keane og Ferguson var lenge en nesten uslåelig duo.

— Ferguson hadde funnet sin perfekte kaptein. Da Keane hadde spilt en av sine beste kamper for United, Champions League-semifinalen borte mot Juventus i treble-sesongen -99, sa Ferguson om Keane:

— Roy ville heller dødd av utmattelse enn å tape den kampen. Han inspirerte alle rundt seg.

Les også

Nå vil Keane skvære opp med Ferguson

På begynnelsen av 2000-tallet var det imidlertid flere hendelser som fikk media til å spekulere i hvordan forholdet mellom Keane og Ferguson egentlig var.

Da United tapte mot Bayer Leverkusen i semifinalen i Champions League i 2002, gikk Keane ut mot egne lagkamerater. Han mente at mange av spillerne hadde glemt hva fotball egentlig handlet om, at de ikke lenger var sultne og var mest opptatt av Rolex-klokker, fine biler og store hus.

Senere samme år fikk Keane 150.000 i bot av Ferguson etter å ha brukt albuen mot Sunderlands Jason McAteer.

Begeret fullt

18. september 2005 løper Keane ut på Anfield Road som Manchester Uniteds selvskrevne kaptein. Han hilser på Liverpool-kaptein Steven Gerrard, mens Liverpool-fansen på The Kop holder opp et banner hvor det står skrevet ”European Cup Owners”.

Keane må ut med skade mot slutten av kampen, som ender 0-0. Det er ikke et minneverdig oppgjør mellom de to rivalene, men det er én ting som gjør at kampen har fått en aldri så liten plass i historiebøkene: Det er Keanes siste kamp for Manchester United. Men det er det ingen som vet da.

Seks uker senere, når Manchester United skal spille borte mot Middlesbrough, er Keane fortsatt skadet. Han blir invitert til å kommentere kampen for MUTV, Manchester Uniteds egen TV-kanal. United blir overkjørt borte mot Middlesbrough og taper 4-1. Keane er ikke nådig mot sine medspillere etter kampen. Han mener det ikke finnes noen lederskikkelser igjen på banen, og kritiserer spillere som Alan Smith, John O’Shea og Darren Fletcher. Men verst går det utover Rio Ferdinand:

— Bare fordi du blir betalt 120.000 pund i uken og spiller bra i 20 minutter mot Tottenham, betyr ikke det at du er noen superstjerne, sa Keane om den fortsatt unge midtstopperen.

Les også

Keane: - Jeg vil skjelle ut Ferguson om jeg møter ham

— Jeg var redd Keane

Intervjuet ble aldri sendt av MUTV, men kraftsalven fra Keane ble fort omtalt i pressen. Noen dager senere bestemte Ferguson at alle spillerne skulle se og høre hva Keane hadde sagt om dem.

Keane og Ferguson forteller to forskjellige versjoner om hva som skjedde før og under denne seansen. Keane hevder at han hadde sagt unnskyld til alle spillerne, og at ingen hadde problemer med det han hadde sagt. De hadde jo spilt en elendig kamp.

Ferguson, derimot, mener Keane var i ferd med å ødelegge hele garderoben og samholdet blant spillerne. På kontoret til Ferguson ender Keane opp med å skjelle ut både Ferguson og hjelpetrener Carlos Queiroz foran hele spillergruppen.

— Jeg var redd, og jeg er fra Glasgow, sier Ferguson om hendelsen i sin biografi.

Noen dager senere sitter Keane i bilen sin og gråter. Han er ferdig i Manchester United.

– Har det kun i kjeften

Keane følte at han ble sviktet av Ferguson, at han hadde fortjent bedre etter tolv år i klubben. Men Ferguson hadde ikke bruk for Keane lenger, derfor syntes han at det beste for Manchester United var å bli kvitt den temperamentsfulle iren. Da fikk det heller være at det ble en uverdig avskjed.

34 år gamle Keane hadde plutselig ingen klubb å spille for, og det var flere måneder til overgangsvinduet åpnet.

Keane selv mener noen i klubben må ha lekket videoen til pressen, at noen så en mulighet til å bli kvitt ham da de hørte hva han hadde sagt. Men Ferguson og United ble definitivt ikke kvitt Keane da han forlot klubben. Med sin gjentatte og – fra supporternes ståsted – ofte poengterte kritikk av klubben, har han tidvis vært et mareritt for United-ledelsen.

I sin biografi sier Ferguson at den "hardeste delen på kroppen til Keane er tungen" – at han først og fremst har det i kjeften.

Men når den kjeften åpner seg, da blir det som oftest bråk.

Kilder: "The Second Half" (Roy Keane/Roddy Doyle), "My Autobiography" (Sir Alex Ferguson), The Guardian og The Telegraph.

Les også

 1. Sint Keane oppsøkte spiller hjemme etter rykteflom

 2. Keane ferdig i Aston Villa

 3. Keane under etterforskning etter anklager om slåsskamp

Publisert:
 1. Engelsk fotball
 2. Alex Ferguson
 3. Manchester United

Mest lest akkurat nå

 1. Bil kjørte av veien og havnet i vannet

 2. Slik skal kommunene klare å vaksinere alle over 65 før jul

 3. Strand: – Wirak er redd folke­meningen i Forsand

 4. Dansk politi holder fortsatt på nordmannens bil

 5. – Dette ser ut som et skikkelig startskudd for Vassfast

 6. Slet lenge etter hodeskade – nå har han fått ny kontrakt