Warholm flykter fra tvangstankene

TOKYO (Aftenposten): Karsten Warholm har ankommet OL-byen. Fredag morgen løper han. Det er likegyldig hvilke sokker han bruker i løpeskoene. Men slik har det ikke alltid vært.

Karsten Warholm fortalte om hvordan er blitt bedre på alt siden han OL-debuterte i Rio. Han har også lagt til side tvangstanker rundt bruk av underbukser og sokker. Til høyre Leif Olav Alnes.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Den 25 år gamle verdensstjernen er blitt litt bedre hvert eneste år siden han debuterte i OL for fem år siden. Da endte OL-eventyret i semifinalen. Han satte norsk rekord, men det var ikke nok.

Han og trener Leif Olav Alnes har siden hatt fokus på alle detaljer som kan gjøre ham bedre. Det handler selvfølgelig mye om å løpe og hoppe riktig og raskest mulig. Men han har også jobbet med andre ting i livet som kan ha betydning.

– Jeg prøver å unngå alle disse tvangstankene som følger med. De har jeg bare lagt fra meg de siste årene.

– Vi prøver å snakke oss selv ned så mye som mulig før konkurranser.

Samme sokker

Tvangstankene han snakker om, handler om overtroiske små ritualene som svært mange idrettsutøvere må gjennom før en konkurranse eller treningsøkt.

– Før hadde jeg veldig mye av dette. Jeg skulle springe med den samme boksershortsen, de samme sokkene og en rekke slike ting.

Karsten Warholm, verdensmester og verdensrekordholder på 400 meter hekk, har ikke tapt det dårlige humøret etter forflytning syv tidssoner østover. Onsdag ettermiddag, lokal tid, snakket han og trener Leif Olav Alnes i en halv time med media.

Det er med et smil han legger ut om frigjøringen fra akkurat den boksershortsen og de sokkene. Det finnes ingen vinnerbokser eller vinnersokker i bagasjen hans lenger.

– Jeg har valgt å ha minst mulig av disse tingene. Jeg kan jo risikere at det går hull i den bokseren eller akkurat den sokken. Man har alle disse tingene som kan gjøre det mer uforutsigbart for seg selv. Jeg vil ikke henge meg opp i ting som er uvesentlig, sa han mens trener Alnes nikket bifallende fra hans venstre side opp på podiet.

Karsten Warholm i intervju med Discovery to dager før han skal i aksjon på friidrettsbanen.

Snakker seg ned

Warholm er en av Norges største gullfavoritter i Tokyo-lekene. Det er kanskje grunnen til at han og trener Alnes prøver å dempe forventningene.

– Vi prøver å snakke oss selv ned så mye som overhodet mulig og forsøker ikke å legge så veldig mye i dette før det virkelig blir snakk om de viktigste løpene. Vi har vært med i flere VM og store konkurranser før. Det er uansett en jobb som skal gjøres, sier han og siterer ett av trener Alnes’ mantra.

– Det er bedre å gjøre det enn å si det.

Warholm har vært i Fukuoka på precamp i halvannen uke allerede. Nå er han vant med både varme og tidsforskjellen. Han ankom deltagerlandsbyen tirsdag, har ingenting imot senger av papp og munnbind i alle varianter. Onsdag formiddag hadde Warholm og Alnes muligheten til å besøke stadion. Akkurat det droppet han.

– Det har jeg en veldig god forklaring på. Jeg skulle dit i dag, og vi sto i kø for å rekke bussen, men jeg har aldri sett så mange friidrettsutøvere på samme sted før. Du vet den følelsen du får når du er på shoppingsenteret med dama, og du står der og venter. Jeg fikk den følelsen i beina, og så startet det å boble, og så kjente jeg at nei, jeg driter i dette, fortalte han

Dermed ble det at Alnes tok en for laget og reiste alene.

Publisert: