Rosenborg leverte sambatakter – slovensk motstand venter

TRONDHEIM (VG) (Rosenborg-FH Hafnarfjördur 4–1, sammenlagt 6–1) Rosenborg brukte en omgang på å få hull på byllen, men så løsnet angrepsspillet for alvor.

Publisert: Publisert:

Rosenborg hadde to mål å gå på fra bortekampen mot islandske FH Hafnarfjördur og eks-Rosenborger Matthias Vilhjálmsson. I et gjesp av en første omgang imponerte Åge Hareides kompani ingen, men i andre ble det straks mer fart på sakene.

– Når man møter lag som ligger lavt og satser på kontringer, tar det tid å bryte dem ned. Jeg var mest glad for at vi ikke fikk kontringer imot. Vi visste at de ville bli slitne. Slik kan det være i Europa. Det gjelder å være tålmodig, sier Hareide til VG etter kampen.

I den grad det var noen tvil om at avansementet til tredje kvalifiseringsrunde i Uefas duggfriske europeiske turnering, Conference League, var trygg, sørget Dino Islamovic og Stefano Vecchia for å fjerne all spenning.

Først ble svenskmontegrineren revet ned innenfor 16-meteren fire minutter ut i andre omgang, og fikset straffe. Straffen banket RBK-spissen selv i mål, og sendte hjemmelaget på god vei mot sin femte strake seier, og avansement til tredje kvalifiseringsrunde.

Dette er Europa Conference League: – Veldig attraktivt

Ceide hylles

Fem minutter etterpå viste Vecchia hvorfor Rosenborg hentet ham før 2021-sesongen. 70 dager etter at svensken spilte sin forrige Rosenborg-kamp, banket han ballen i mål fra 16 meter, etter at bortelaget hadde laget en klønete indirekte frispark.

– Det var et indirekte frispark som Holse hælet til meg. Jeg pleier å gjøre noen slike mål, så det var godt å lykkes igjen. Nå handler det om å bli frisk i ryggen og hjelpe laget, sier Vecchia på pressekonferansen etter kampen.

Rosenborg gjorde én endring på laget som vant 2–0 på Island; nevnte Vecchia kom inn for skadde Rasmus Wiedesheim-Paul. Før kampen var Hareide klar på at det aller viktigste var å avansere, men at han håpet at spillerne ville benytte anledningen til å øve seg på angrepsspill, og det som skal komme.

Innbytter Emil Konradsen Ceide tok Hareides formaning på alvor, og et kvarter etter at han kom inn på banen, satte han opp kampens beste angrep. Ceide fikk ballen fra Tettey, satte opp et veggspill med den alltid like livlige Edvard Tagseth, og fikk ballen tilbake. Ceide satte på storfarten, og banket ballen i hjørnet fra 18 meter.

LEVERTE VARENE: Emil Konradsen Ceide (nest lengst til høyre) gjorde et godt innhopp mot Hafnarfjördur. Her gratuleres han av blant andre tvillingbroren Mikkel Konradsen Ceide (i midten) etter 4–1-scoringen.

– Etter det første målet begynte han å gjøre det vi har snakka med ham om. Det er frustrerende noen ganger når han ikke lykkes når vi vet hvor mye han har inne. Han kan nå veldig langt; han har enorm styrke, fysikk og fart, sier Hareide.

Da virket også hjemmefansen fornøyd, som svarte med å synge «Rosenborg-samba» idet himmelen åpnet seg over Lerkendal. Det så ikke ut til å plage hjemmelaget nevneverdig, og ti minutter scoret Ceide sitt andre for dagen.

– Det var godt å høre. Det har ikke vært folk her, men nå var Kjernen bak oss. Det var godt å høre, og det var kjekt, sier RBK-treneren.

Vålerenga ute

Dermed venter slovensk motstand i neste runde for Rosenborg etter at Domzale slo finske FC Honka 2–1 sammenlagt. Slovenias fjerde beste fotballag i forrige sesong er neste hinder på veien mot nytt europeisk gruppespill for Rosenborg.

Med norsk seier der, skal Rosenborg ut i det aller siste play off-steget. Kampene spilles 5. og 10. august, den første på Lerkendal.

– Jeg kikka litt på Honka og Domzale, og jeg var nesten sikker på at vi ville møte Honka, sier Hareide.

– Ville du helst møtt Honka?

– Nei, det er egentlig ett fett. Det er greit at det ble Domzale. De vil sikkert vinne, og det vil vi også. Vi må gå ut høyt og henrette dem på hjemmebane. Vi håper vi kan nå gruppespillet.

Bodø/Glimt tok seg enkelt videre i Conference League etter å ha knust Valur Reykjavik 6-0 over to kamper. Ulrik Saltnes og Brede Moe satte inn kampens to første mål, før Elias Hagen satte inn det tredje – hans første mål for Bodø/Glimt. I neste runde venter Prishtina fra Kosovo.

Vålerenga jobbet hardt, men klarte ikke å snu firemåls-tapet fra Belgia forrige uke. Osmane Sahraoui ga Vålerenga håp etter ti minutter og Ivan Näsberg doblet helt på tampen av kampen. Flere mål ble det ikke, og dermed er Vålerenga ute av kvalifiseringen til Conference League etter 2–4 mot Gent sammenlagt.

Molde tapte sin kamp mot sveitsiske Servette 0–2, men gikk likevel videre med 3–2 sammenlagt. I neste runde venter tyrkiske Trabzonspor.

Publisert:
 1. Europa Conference League
 2. Rosenborg BK
 3. Norsk fotball
 4. Bodø/Glimt
 5. Vålerenga Fotball

Mest lest akkurat nå

 1. - Vant til å omstille meg

 2. Renaa: – Fantastisk! Det er så kjekt å få så mange flinke kokker hit til byen

 3. Hadde mistet troen på Kroatia-turen, men så gikk flyet likevel

 4. Dødsulykke i Bodø: Politiet frigir navnet på omkommet Sandnes-kvinne

 5. Bjarne Berntsen svært kritisk etter ydmykende hjemmetap: – Elendig og flaut

 6. Hakk i plata, næringsminister?