For en måned siden vurderte Tiril Eckhoff å legge opp

Årsbeste er en 22. plass. Torsdag ble hun nummer 58. Likevel mener både hun og trenerne at hun er medaljekandidat i OL.

Det er lite som har fungert for Tiril Eckhoff denne sesongen. Men hun ser fremgang til tross for en 58. plass i Ruhpolding. – Jeg er medaljekandidat i OL, sier hun.
 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

RUHPOLDING: – Jeg er medaljekandidat i OL, sier Tiril Eckhoff.

– Hun er en medaljekandidat i OL, slår skiskytternes sportssjef, Per Arne Botnan, fast.

– Hun har farten til de beste, og dersom hun treffer på standplass er hun en medaljekandidat i OL, sier trener og bror Stian Eckhoff etter at 27-åringen ble nummer 58 på 15 kilometeren i Ruhpolding.

Les også

Vraker ikke Bjørndalen ennå

Sesongen ble ikke slik Tiril Eckhoff hadde sett den for seg. Med ett unntak – miksstafetten i Östersund – har det gått galt. Det har handlet om dårlig skyting. Det hele toppet seg da hun skjøt seks bom på sprinten i Hochfilzen før jul.

– Da lurte jeg på om jeg skulle legge opp.

– Hvorfor fortsetter du likevel, når det av og til er så mørkt som det kan være noen ganger?

– Fordi du lengter etter de gode opplevelsene.

Og gode opplevelser vil Tiril Eckhoff ha med seg fra Sør-Korea. Det var etter OL i Sotsji for fire år siden at Eckhoff ble hele landets Tiril. Hun kom hjem med ett gull (mixedstafett) og to bronse (stafetten og fellesstarten). Året etter tok hun to gull i VM på hjemmebane. Hun var i ferd med å bli en av landets største idrettsnavn.

Les også

Nedtur i Rupholding: Beste norske på 26. plass

Trening, trening og trening

Men det har også handlet om motgang. Ikke minst denne sesongen. Etter nedturen i Hochfilzen har hun likevel gjort alt annet enn å legge opp. 27-åringen fra Bærum har trent mer og bedre. Hele julen holdt hun seg i Mellom-Europa. Det handlet om trening. Men før det første rennet etter nyttår i Oberhof forrige helg ble hun syk.

Torsdag ettermiddag var hun tilbake foran elleville tyske tilskuere i skiskytingens tyske vugge, Ruhpolding. Det ble ingen god opplevelse dersom man bare leser resultatlisten. Hun hadde bare en norsk jente bak seg. Man måtte et stykke ned for å finne den beste norske prestasjonen (Marte Olsbu på 26. plass).

Ingrid Landmark Tandrevold ble nest beste norske i Ruhpolding torsdag. Det betyr at hun trolig er OL-klar.

– Det er kanskje litt teit å si at det er fremgang når man har skutt bare 15 treff på 20 skudd. Men med tanke på at jeg var syk i forrige uke og likevel går bra i sporet, så er det positivt. Og så får jeg bare ta med meg at jeg klarer å treffe 15 ganger selv om jeg var veldig urolig på standplass, fortalte hun etter løpet.

Hun er strengt tatt ikke kvalifisert til OL når vi ser på hva hun har prestert i individuelle renn. En seier i miksstafetten i Östersund i sesongens aller første renn er alt hun har å slå i bordet med.

Skal til OL uansett

Men til OL blir hun tatt ut uansett. I motsetning til Ole Einar Bjørndalen, så er hun en av de raskeste langrennsløperne i skiskytternes verdenscup.

– Vi må uansett ha nok løpere til et stafettlag. Det er slik at vi skal ta med potensielle medaljekandidater. Hun viser jo i dag at hun går fort på ski. Potensialet er der, og det er ikke mer enn et år tilbake at hun snudde det hele. Hun er medaljekandidat og har mye inne, sier Per Arne Botnan.

Selv vet hun ganske nøyaktig hva som er problemet på skytebanen.

– Jeg er redd, og jeg tør ikke gjøre det som jeg gjør på trening. Jeg prøver å få bort denne konsekvenstenkningen. Det er standard for en skiskytter å svare slik, men det er ikke bra å være redd for å skyte når du driver på med skiskyting, sier Eckhoff.

Det er i underkant av en måned til ilden tennes i Pyeongchang.

– Det er mer enn god nok tid til å rette opp det som ikke fungerer. Jeg har troen på det arbeidet jeg har gjort, selv om det har vært noen stunder med tvil.

Fortsatt rolig

Stian Eckhoff er sjefen for det som har vært en sesong med store oppturer tidlig og litt for mange nedturer de siste verdenscuphelgene.

– Jeg har fortsatt roen og troen. Men det er klart at det hadde vært greiere om vi presterte litt bedre. I dag var vi for dårlige. Mer er det ikke å si om det.

Publisert:
 1. Tiril Eckhoff
 2. Skiskyting
 3. OL
 4. Marte Olsbu Røiseland
 5. Ole Einar Bjørndalen

Mest lest akkurat nå

 1. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 2. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 3. Slik mener FHI-overlege at kommunene kan slå ned omikron-utbrudd

 4. FHI varsler ny risikovurdering av omikron

 5. – Dette er en suksess

 6. – Jeg reagerer på den nye «skal»-tonen fra regjeringen