Syltynt EM-håp: Slik kan Norge gå til semifinalen

Nederland banket Romania. Det betyr at mye skal til om det blir semifinale for Norge.

Thorir Hergeirsson og håndballjentene trenger hjelp for å avansere i EM.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

NEDERLAND - ROMANIA 29–24

NANCY: Nederlandske spillere jublet som gale. De tok to viktige poeng og høvlet over rumenerne.

Et nederlandsk lag som spilte for livet, gjorde akkurat det. De banket et rumensk lag som hadde vært suverent inntil da.

– Romania lignet ikke på seg selv. De var ikke i nærheten av det de har prestert i de første kampene, og spesielt mot Norge, sier Geir Oustorp, ekspertkommentator for TV3 og til daglig trener i Larvik.

Etter Nederlands seier, vil Norges vei til en eventuell semifinale bli vanskeligere. Det kan bli så jevnt at målforskjellen til slutt vil avgjøre. De to beste lagene i gruppen går til semifinale.

VG skriver søndag kveld at det finnes mange varianter for hvordan slutt-tabellen vil se ut. Her er en av veiene som kan sende Norge videre til Paris:

  • Norge må vinne mot Nederland tirsdag og Spania onsdag.
  • Romania må ikke ta mer enn ett poeng mot Spania tirsdag og Ungarn onsdag.
  • Nederland må ta poeng mot Tyskland onsdag.

Hvis disse vilkårene blir oppfylt, vil Nederland vinne gruppa, Norge får seks poeng, mens Romania og Tyskland blir slått ut.

Det finnes også en svært liten mulighet for at hele fem lag kan havne på seks poeng (alle lagene i gruppen unntatt Spania). Det har aldri skjedd før. Da vil innbyrdes oppgjør mellom de fem lagene avgjøre.

Slik er tabellen i Norges gruppe akkurat nå:

– Vi holder fokus på det vi kan gjøre noe med, nemlig å forsøke å vinne de to neste kampene. Hele gjengen er innstilt på å vise vårt beste mot Nederland og Spania, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson ifølge NTB.

– Om det holder, eller ikke, får tiden vise. Så lenge det er håp, beholder vi troen. Uansett skal vi forsøke å plassere oss høyest mulig i EM, sier han.

Skuffet over Romania

Nederland var offensiven fra start i 2. omgang, slik laget hadde vært ved pause. Fra ettmålsledelse halvveis var laget snart fire mål i føringen. Mer skulle det bli.

De oransje dundret på og ledet 23–17 da det var ti minutter igjen. Nederlenderne sprudlet, rumenerne så ut som om de tilhørte norsk 2.-divisjon.

– Nivået er veldig dårlig. Det ligner ikke på det Romania vi kjenner, sier Oustorp. Han visste at et resultat tidligere på søndagen hadde gått i Norges favør, da Ungarn slo Tyskland 26–25.

Selv sa landslagstrener Ramos Martin for Romania at han allerede hadde merket tidligere på dagen at det var noe i gjære.

– Vi tålte ikke presset. Det var for mange som snakket om hvor gode vi var.

Les også

Håndballjentene fikk hjelpen de trengte av Ungarn

Oustorp var utrolig skuffet over det rumenske spillet, som han mente var dårlig.

– Verdensklassespilleren Cristina Neagu er jo bare en skygge av seg selv, sier han om veteranen som laget tre mål på åtte forsøk i første omgang. Til slutt hadde hun scoret fire mål på 14 forsøk.

Rumenerne bommet dessuten flere ganger på åpent mål da nederlendernes keeper var tatt ut.

Allerede halvveis så det stygt ut sett med Norges øyne. Det var så jevnt som bare det, selv om Nederland gikk til pause med ledelse. 11–10

– Skulle nesten tro de hadde avtalt å spille uavgjort. Da er jo Norge ferdig, sa Geir Oustorp da.

Sterke Crina-Elena Pintea, den storvokste strekspilleren som var et megaproblem for Norge i Romania-kampen, ble stoppet og gjorde heller ikke all verden ut av seg.

Har trener fra Molde

Nederland er et lag som har fart som Norge. Moldes eliteserietrener Helle Thomsen, som er dansk, er trener der.

Hun så på forhånd at de oransje hadde alle muligheter til å sikre seg andreplass i puljen og dermed semifinale i Paris. Hun hadde lagt en plan, men opplevde også at nøkkelspiller Nycke Groot ble skadet tidlig i kampen etter å ha scoret to mål.

Det viste ikke å ha noe å si. Dirigenten Estavana Polman var jo der.

NRK-ekspert Kenneth Gabrielsen likte heller ikke det han så da lagene gikk i garderoben i pausen. Han følte seg tidlig utrygg på Norges vegne. Det hadde han all grunn til.

Etter kampen sa han:

– Vi så det allerede under oppvarmingen. Romania var helt uten entusiasme, Romania var ikke til å kjenne igjen. De manglet glød. Bakspillerne hang ikke med.

Han mener at Nederland var gode, men fikk også lov til å spille sitt eget spill.

– I tillegg redder målvakten deres, Tess Wester, syv-åtte hundreprosentsjanser.

De norske spillerne, som noen timer tidligere jublet for ungarsk seier, måtte bare konstatere at lykken ikke varer så lenge.

Norge åpnet EM med å spille sin svakeste mesterskapskamp på mange år. Tapet mot Tyskland var en blemme som kan bli svært kostbar.

– Det skal aldri gjenta seg at vi åpner så dårlig i et mesterskap. Vi har bare oss selv å takke, var kommentar fra kaptein Stine Bredal Oftedal søndag.

Hun ante da ikke hvordan Nederland-Norge-kampen skulle gå, men hun visste at det var utrygt og at landslaget var avhengig av andre.

Nederlenderne jubler for seier over Romania. Debbie Bont (nr syv) er fornøyd.

Allerede halvveis så det stygt ut sett med Norges øyne. Det var så jevnt som bare det, selv om Nederland gikk til pause med ledelse. 11–10

– Skulle nesten tro de hadde avtalt å spille uavgjort. Da er jo Norge ferdig, sa Geir Oustorp da.

Sterke Crina-Elena Pintea, den storvokste strekspilleren som var et megaproblem for Norge i Romania-kampen, ble stoppet og gjorde heller ikke all verden ut av seg.

Publisert: