Atle (63) fikk samme sykdom som Muhammad Ali. Nå bremser han symptomene med boksing.

Treningsformen som skal bremse symptomene er også blitt beskyldt for å føre til sykdommen.

– ALLSIDIGHET: Atle Grimstad (63) hadde aldri prøvd boksetrening før han ble diagnostisert med Parkinsons. – Jeg ønsket å bruke overkroppen mer, og her får man trent signalene fra hjernen til armer og overkropp i større grad enn ved sirkeltrening, for eksempel, sier Grimstad.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Atle Grimstad strekker ut hoppetauet med armene og fører det bak hodet. Med litt hjelp fra instruktør Stina Storebråten får han tøyd skuldrene skikkelig.

– Jeg merker at jeg er stiv i håndledd og ankler, sier Grimstad (63).

Sykdommen gjorde seg synlig ved at fingrene hans begynte å skjelve da han skrev på tastaturet, og for to år siden fikk han diagnosen Parkinsons sykdom.

Nå er han på boksetrening i Bergen for å holde sykdommen i sjakk.

Les også

– Det er kameratskapet som holder meg gående

Som skispor

– En, to, tre og hook, instruerer Storebråten.

I Fitness Firsts lokaler i Bergen har Grimstad og Rolf Nordstrønen (64) byttet ut tøying med slagkombinasjoner. Lydsignaler fra instruktøren blir omgjort til fysiske bevegelser.

– Jeg synes vi blir flinkere til å koordinere og til å adlyde instruksene vi får. Vi omsetter signalene vi får til armene som skal gjøre jobben. Det hjelper også i hverdagen, selvfølgelig, sier Nordstrønen, som fikk diagnosen for fem år siden.

– Jeg slutter meg til Rolf. Signalene fra hjernen er som skispor som må gås opp for å gå raskt. Om jeg repeterer øvelsene, opprettholder jeg gode hjernespor, sier Grimstad.

Les også

Sprekpodden: Funkygines tips til styrkeøvelser

BØY OG TØY: Treningsøkten starter med tøying av hele kroppen.

– Blant de mest effektive

I USA grunnla Scott C. Newman Rock Steady Boxing i 2006. Etter å ha blitt diagnostisert med Parkinsons, merket Newman stor forbedring av fysisk form og i dagliglivet etter intensiv boksetrening.

I dag finnes det over 500 slike treningsprogram i verden, og i overkant av 25.000 personer bruker programmet, ifølge nettstedet Rock Steady Boxing.

I Norge var Oslo først ute i 2014. Initiativtaker Rune Vethe fikk diagnosen i 2009 og har siden vært en pådriver for aktivitet for personer med Parkinsons.

– Det er ikke mulig å kurere denne sykdommen, men trening er veldig viktig. Nullkontaktboksing viser seg å være en av de mest effektive treningsformene for å motvirke symptomene, sier Vethe, som nå ser tilbudet spre seg i Norge.

TERPING: Instruktør Stina Storebråten viser og forklarer. – Her er det ikke fullkontakt, selvfølgelig, men jeg lærer bort teknikker som om de skulle gå kamp, sier Storebråten.
Les også

Cecilie Leganger ble stjerne over natten. Men oppstyret som fulgte ble for mye.

– Sofaen er verste fienden

Men hva er det som gjør at boksetrening kan motvirke symptomene ved Parkinsons? Norges Parkinsonforbund trekker frem symptomrettet trening som sentralt for å bremse sykdommen.

Er man stiv i skuldrene, bør man gjøre øvelser som bruker skuldrene. Det er her effekten av boksetreningen slår inn.

– Sofaen er den verste fienden for personer med Parkinsons, alt annet hjelper. Boksetrening er så sammensatt med utholdenhet, fotarbeid, rytme, koordinasjon og balanse. I tillegg bruker man store, eksplosive bevegelser og rotasjon. Alt i én pakke. Det er en komplett trening for å motvirke sykdommen, sier Vethe.

– Kjører dem like hardt

Bak det svarte gitteret har treningsøkten forflyttet seg bort til boksesekken. Nordstrønen holder sekken og teller til ti mens Grimstad slår så mange slag han klarer.

– Øktene er ikke så ulike de vanlige timene jeg har. Her er det ikke fullkontakt, men jeg kjører dem like hardt, sier boksetrener Storebråten.

AKTIVE: Atle Grimstad (til v.) og Rolf Nordstrønen er begge i jobb og holder seg aktive også utenom boksetreningen.

Motgang og utfordringer er ikke fremmed for de to karene. Selv om sykdommen har ført dem inn i en idrett de aldri hadde prøvd, så har de også mistet en del på veien.

– Det var skjellsettende å få diagnosen. At jeg som alltid hadde vært sprek skulle få en slik sykdom, sier Grimstad.

Les også

Hun siktet seg inn mot OL. Så fikk hun en ball i ansiktet

Måtte parkere tubaen

Nordstrønen er glad i å spille i korps, hvor tubaen var hans instrument. Fingrene lystret ikke på samme måte lenger, og leppene manglet styrke og elastisitet til å gjøre notene om til musikk.

– Det var bittert å måtte parkere tubaen. Jeg måtte også slutte med jakt, for etter hvert satt ikke skyteprøven, sier Nordstrønen.

Det finnes ingen kur mot Parkinsons sykdom, men medisiner og trening kan bremse sykdommen og gjøre hverdagen lettere.

– Det går jo bare én vei med denne sykdommen. Å sette seg ned og furte hjelper ikkje, så man må gjøre det beste ut av det, sier Nordstrønen.

FORSKNING: Det er gjort forskning som viser positiv effekt av boksetrening for personer med Parkinsons, og i Oslo har treningsprogrammet mottatt midler som blant annet skal brukes på forskning.

– Parkinsons fører til boksing

Daglig leder ved Fitness First Martial Arts Senter, Trevor Ambrose, oppdaget programmet for personer med Parkinsons under en trening i Oslo og ble overrasket.

– Det var overraskende at boksetrening kan ha en slik effekt, for det er jo en diskusjon rundt (Muhammad) Ali, som tok mange slag, sier Ambrose.

Den verdensberømte bokseren ble diagnostisert med Parkinsons, og debatten har gått på hvorvidt boksekarrieren førte til sykdommen.

– Det er ikke tvil om at boksing er en risikosport, og det kan være en sammenheng mellom hodeskader og økt risiko for å utvikle Parkinsons, men man kan drive breddeidrett uten å være proffbokser. Derfor sier vi at Parkinsons fører til boksing, ikke omvendt, sier Vethe.

Tildelt 245.000 kroner

Vethe er også prosjektleder for et samarbeid mellom Norges Bokseforbund, Oslo Bokseklubb og Oslo/Akershus Parkinsonforening som skal koordinere treningstilbudet og gjøre det tilgjengelig for flere.

Prosjektet ble nylig tildelt 245.000 kroner fra Ekstrastiftelsen for 2018.

– Det handler om å spre treningstilbudet, men her ligger også et ønske om å få til en sertifiseringsordning i Norge og å knytte oss til forskningsmiljø i idrett og fysioterapi, sier Vethe.

Man trenger kurs for å bli Rock Steady-sertifisert, som Oslo Bokseklubb er.

MUNTERT: Stemningen på trening er det ingen ting å si på. – Jeg vet ikke hvor mange som har Parkinsons i Bergen, men det hadde vært kjekt om vi ble litt flere, slik at vi fikk et miljø, sier Rolf Nordstrønen (midten).

Grimstad og Nordstrønen nærmer seg slutten av økten. Pulsen er fremdeles høy etter intervallene på boksesekken. Nå står situps for tur.

– Jeg vet ikke hvor mange som har Parkinsons i Bergen, men det kunne vært kjekt å få med noen flere, slik at vi fikk et miljø, avslutter Nordstrønen.

Publisert: