Bli med inn i Johaug og stjernenes eksklusive lekegrind

På toppen av Oslo er det et hus hvor bare håndplukkede utøvere får trene på dagtid.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Se video i vinduet ovenfor

På 1000 kvadratmeter får Norges beste idrettsutøvere lov til å boltre seg. Sjelden har så mange norske stjerner vært samlet på ett og samme sted som tirsdag. Anledningen er forberedelser til OL to år frem i tid.

Les også

100 dager igjen til sommer-OL: Dobler antall sikkerhetsfolk i Rio

Norges største kombinerttalent synes det er stas å se andre storheter.

18-åringen Jarl Riiber er høyaktuell for neste vinter-OL om to år. Og tenåringen stortrives nær stjernene.

— Det er stas å være under samme tak som Ole Einar Bjørndalen, sier unggutten, som selv er på seniorlandslaget.

Les også

Angelsen mistet all pengestøtte fra Olympiatoppen

Jarl Riiber på Toppidrettssenteret.

Han ble plukket ut til OL-samling for utholdenhetsidrettene kombinert, langrenn, skiskyting og skøyter, og har trent og hørt foredrag på Olympiatoppen i to dager.Der har Norges beste utøvere i disse idrettene utfoldet seg, men for Riiber er skiskytter Bjørndalen større enn alle de andre.

— Han er en utrolig motivasjonsfaktor med alt den han har fått til. Tenk å være under samme tak som Bjørndalen, sier Riiber om 42-åringen.

Stjernespekket felt

Mens Riiber og broren Harald, som er på rekruttlandslaget, trente sammen inne på treningssenteret tirsdag, valgte Bjørndalen å ta seg en lang løpetur. Borte ble han, men det krydde likevel av stjerner inne og rett utenfor huset:

Therese Johaug, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Martin Johnsrud Sundby, Håvard Bøkko, Jarle Pedersen, Håvard Klemetsen, Niklas Dyrhaug, Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen, bare for å nevne noen.

Og selv om Olympiatoppen har flust med potensielle utøvere til OL i Pyeongchang i Sør Korea i 2018, så var det mange andre av Norges beste utøvere i flere ulike idretter som hadde sine økter blant vinterstjernene.

Roeren Kjetil Borch skal snart ut i kvalifisering til OL i Rio. Det skjer i samme båt som Olaf Tufte.

— Jeg er på denne styrkeøkten før rotrening på Årungen, forklarer vestfoldingen.

Landslagsroerne Erik Solbakken, Martin Helseth og Marianne Madsen rodde som bare fy. To timers styrkeøkt ble avsluttet med hurtigdrag på romaskin.

Denne trioen skal også delta i OL-kvalifiseringen i Luzern, Madsen i en singelbåt, de to gutta sitter sammen med to andre.

Lagspillere er med

Landslagsspiller Ingvild Stensland i fotball var å se i treningssalen, mens håndballspiller Mari Molid fikk hjelp til å gjøre en rekke øvelser riktig.

- Jeg øver på å komme fort i riktig posisjon i forsvaret, og takle uten å bruke hendene , sier spilleren som forlater Larvik om kort tid.

— Jeg hadde et år igjen av kontrakten, men fikk lov til å dra til danske Randers, legger hun til.

Topper seg på våren

Akkurat i disse dager er det mange som trener nettopp på dette senteret i hovedstaden. Vintersportsutøverne har en rekke tester nå når de starter opp mot ny sesong.

De som var på OL-samling, hadde forskjellige ting å ta tak i.

— Den som tror man er ferdig utlært, er ikke utlært, men definitivt ferdig, sier Olympiatoppens Roger Gjelsvik, sjef for denne OL-samlingen.

Han forteller at målet for samlingen er å bygge en tropp til 2018. Utøverne skal bli kjent med hverandre, og få oppfølging på noen av de områdene de trenger å få oppfølging på. De må ta tak i det de ønsker å forbedre og være i dialog med trenerne.

Og de vet hva de skal ta tak i.

Johaug i høy hastighet

— For meg gjelder det fokus på teknikk, hurtighet og taktomslag, sier Therese Johaug etter en økt på mølla. En hardøkt, skal vi tro Pål Gunnar Mikkelsplass, som kaller seg bidragsyter på teknikk for jentene.

Johaug kjørte tre minutters drag, der det gikk fortere og fortere.

— Det var en ny hastighet hvert 30. sekund, sier Mikkelsplass, mens nå avtroppende landslagsttrener Egil Kristiansen styrte maskinen.

— Målet er å få med seg teknikken når det blir større og større fart, sier Mikkelsplass, som mener at utøvere har innebygd at de alltid ønsker å utvikle seg.

— Therese er et veldig godt eksempel på det. Hun vil videre hele tiden og blir motivert av fremgang.

Selv sier langrennsutøveren: - Ja, jeg vil utvikle meg videre. Man vet jo aldri når man er på topp.

Hun berømmer initiativet – det at utøvere fra ulike idretter møtes.

— Det er veldig sosialt, og vi kan dele erfaring.

Mye å forberede

Klima, tidsforskjeller, høyde, sikkerhet, reisemuligheter og precamp. Det er mye de aktive skal tenke på, og det nytter ikke å gjøre det den dagen de er uttatt.

Derfor er de samlet nå, og det blir ytterligere minst én samling til, i mai neste år.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det drikkes champis, spilles trompet, Leicester hylles og en idiotisk regel sages:

Publisert: