Ronaldo i natt: - Har lengtet i 12 år etter dette

Portugal slo EM-verten og vant sin aller første mesterskapstittel. Men det meste handlet om Cristiano Ronaldo.

EUROPAMESTERE: Cristiano Ronaldo kan heve EM-trofeet som Portugals kaptein etter 1-0 mot Frankrike i finalen søndag kveld.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

PORTUGAL — FRANKRIKE 1-0 etter ekstraomganger

STADE DE FRANCE: Han gråt da han ble båret av banen. Og han gråt da Portugal vant nasjonens første mesterskapsgull.

I natt snakket Cristiano Ronaldo om følelsene før, under og etter EM-finalen der Portugal slo EM-vert Frankrike, etter en scoring av innbytter Eder fire minutter ut i andre ekstraomgang.

— Jeg har lengtet så mye etter dette, helt siden 2004 (tapte EM-finalen hjemme mot Hellas). Jeg har bedt til Gud om å få en ny sjanse. Nå er jeg veldig lykkelig. Portugal fortjente dette, spillerne fortjente dette. Jeg hadde uflaks i dag, men hadde likevel troen på at spillerne skulle klare det, sa Cristiano Ronaldo.

Og fortsatte:

— Dette er ett av mine lykkeligste øyeblikk i karrieren. Jeg har alltid ville vinne noe med Portugal.

Nesten to timer etter kampen dukket superstjernen opp i intervjusonen på Stade de France sammen med sønnen Cristiano Ronaldo Jr.

— Jeg vil takke spillerne, vår trener, de som har reist hit, de som har støttet oss helt siden begynnelsen. For meg er dette et helt unikt tilfelle, et uforglemmelig øyeblikk, sa han.

ENDELIG: Cristiano Ronaldo måtte av med skade, men fungerte som ekstratrener og motivator for de andre.

Frankrike deppet. Portugal feiret på Stade de France. Og midt i jubelen: Kapteinen og superstjernen Cristiano Ronaldo som opplevde marerittet da han ble båret av banen etter 23 minutter.Men han kom tilbake som motivator på benken i ekstraomgangene. Han dirigerte og pekte, han var en innpisker, han var hele tiden ute i teknisk sone og ga sine kapeinsråd.

Og da Éder scoret vinnermålet fire minutter ut i annen ekstraomgang var det han som jubet høyest.

Han forlot banen i tårer på en båre, men fikk kvelden en lykkelig slutt for mannen det meste handlet om her i Saint-Denis.

— Det var et hardt tap at han måtte forlate banen. Han er vår viktigste spiller, han er den som kan score når som helst. Men vi sa at vi skulle vinne for ham. Vi skulle kjempe for ham. Nå har vi skrevet et vakkert kapittel i boken om portugisisk fotballhistorie, fortalte banens bestemann, midtstopper Pepe, på pressekonferansen etter kampen.

— Cristiano sa til meg at jeg kom til å score vinnermålet. Han ga meg styrke og energi, fortalte matchvinner Eder.

— Cristiano er et utrolig eksempel. I dag forsøkte han å bli på banen, selv om han var skadet. Han var veldig god i garderoben, han hjalp alle guttene, han var selve definisjonen på lagarbeid, skrøt landslagssjef Fernando Santos.

ENDELIG: Cristiano Ronaldo kunne strekke armene i været og feire Portugals første tittel.

Portugal ble mestere. Vertsnasjonen Frankrike forlot nasjonalanlegget som tapere.

Angrepet av møll og Payet

Frankrike hadde et massivt overtak på tribunen. Her på Stade de France var det 70.000 franskmenn, 8000 portugisere og én million møll.

De sistnevnte angrep fra alle kanter før kampen, Cristiano Ronaldo måtte søke dekning for en sverm med møll, og vi andre følte oss ikke trygge vi heller.

Dessverre for EM-finalens største attraksjon ble han angrepet langt hardere da kampen startet.

Finalen var ikke mange minutter gammel da Cristiano Ronaldo falt i bakken etter et sammenstøt med Dmitri Payet.

Portugals kaptein vred seg i smerter og tok seg til venstre kne. Hele stadion pep, CR7 forsøkte å løpe smertene av seg, men vi så alle på løpesettet at det ikke kunne gå lenge før han måtte melde pass.

Fire mann fra Portugals støtteapparat behandlet sin stjerne mens hele stadion pep. Venstre kne ble bandasjert og 31-åringen forsøkte seg i noen minutter.

Les også

Skadesjokk i EM-finalen - Ronaldo ut på båre

Les også

Ronaldo-møllen fikk sosiale medier til å ta av: - At han ikke skrek som en stukken gris

Ny EM-finale i tårer

Så kastet han kapeinsbindet i bakken, satte seg ned, gråt åpenlyst, ble trøstet av Nani og lagkameratene, før han fullstendig sønderknust ble båret av banen.

SLUTT: Her innser Cristiano Ronaldo at EM-finalen fikk en brå slutt.

Da sluttet franskmennene å pipe. Da reiste alle seg for å klappe Cristiano Ronaldo av banen.EM-finaler er tydeligvis ikke noe for ham. Hjemme i Lisboa i 2004 gråt han etter at Hellas ble for sterke i EM-finalen. Nå forlot han en ny EM-finale i tårer.

Det var først og fremst en smell for ham. Men også for hele Portugal.

Før finalen hadde Portugal tapt 10 strake kamper mot Frankrike.

Portugal hadde fortsatt også to tapte mesterskapssemifinaler mot Frankrike i minnet da de løp ut på Stade de France: I EM 1984 og VM 2006. Nå var de altså uten sin ledestjerne allerede etter 20 minutter. Og det mot Frankrike i deres egen festning.

Tam førsteomgang

Før kampen snakket vi om at Frankrike hadde det beste laget på papiret og var favoritter. Portugal hadde landslagssjef Fernando Santos' taktikktavle og Cristiano Ronaldo. Nå hadde de bare taktikken igjen.

I en tam førsteomgang var Frankrike best. De åpnet intenst, men tempoet dalte. Og det ble med to farligheter signert Antoine Griezmann og omgangens bestemann, Moussa Sissoko.

Resten av de første 45 minuttene handlet om han som ikke kunne spille mer.

Vi merket det også på stemningen på Stade de France. Det var langt tammere og mer avventende enn Frankrikes semifinale mot Tyskland i Marseille.

LES KOMMENTARENE:

Ola Bernhus:

Les også

Det utenkelige hendte - og det var logisk

Anders Pamer:

Les også

Floppen ordnet Ronaldos største øyeblikk

Godt organisert Portugal

Propagandafotballen lot vente på seg. Det ble en innholdsløs EM-finale. Portugal var fornøyde så lenge de holdt nullen, Frankrike var for lite oppfinnsomme mot det godt organiserte motstanderlaget. Mye omtalte og utskjelte Pepe var en bauta i Portugals midtforsvar.

Frankrike ville mest, men de evnet ikke. Frankrike gikk seg fast og etter en times spill valgte landslagssjef Didier Deschamps å ta Payet av banen og legge om til 4-4-2. Midtveis i andre omgang hadde Griezmann en stor mulighet. Men headingen fra EMs toppscorer, fra svært god scoringsposisjon, traff ikke målet.

Samme mann fikk sjansen igjen kvarteret før slutt. Men keeper Patricio reddet.

EM-finalen luktet 0-0 og ekstraomganger lang vei. Noe Portugal ville være mest fornøyd med.

SÅ NÆR: André-Pierre Gignac skyter i stolpen på overtid.

To minutt på overtid kunne innbytter André-Pierre Gignac blitt den store EM-helten, men avslutningen med høyrefoten fra hjørnet av femmeteren gikk i stolpen!

Tilbake som motivator

En kjedelig finale måtte ha nye 30 minutter for å kåre en mester.

Og da klev Cristiano Ronaldo ut av garderoben. Han gikk rett bort til de portugisiske spillerne og klemmet hver og en av dem. Han var ute med skade, men tilbake som motivator. Slik en kapein skal.

Så hinket han til sin plass på den portugisiske benken.

Første ekstraomgang ble målløs. Selvfølgelig ble den det.

Portugal tok ledelsen

BANG: Éder setter inn 1-0 for Portugal.

Men fire minutter ut i den andre omgangen kom målet. For Portugal, som startet omgangen med et frispark i tverrliggeren.Minuttet etter dro Éder seg inn i feltet, avsluttet fra 17-18 meter, og plasserte ballen nede ved keeper Hugo Lloris lengste stolpe.

Portugal ledet, Cristiano Ronaldo kastet seg ut i den elleville jubelen, og måtte ta noen ekstra sekunder for seg selv bak benken med hodet gjemt i hendene.

Det var ti minutter igjen. Og det skulle holde helt inn. Cristiano Ronaldo og Portugal tok sin første mesterskapstittel.

Publisert: