Her lever Birkir Bjarnason den store proffdrømmen

<p>For halvannet år siden var ikke Birkir Bjarnason (24) god nok for Vikings tropp. Nå imponerer han så mye for Pescara at Serie A-klubben har bestemt seg for å kjøpe ham.</p>

Birkir Bjarnason fra Stavanger og Viking er proff i Pescara, Italia Foto: Pål Christensen

 • Stig Nilssen
  Stig Nilssen
Publisert: Publisert:

birkir-nett-5

iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

PESCARA (aftenbladet.no): — Det har gått nøyaktig slik jeg håpet. Nå har jeg skrevet en kontrakt som binder meg til Pescara ut 2014-sesongen. Jeg har aldri hatt det så bra som fotballspiller, sier en veldig glad Birkir Bjarnason.

 • Se videointervju med Bjarnason øverst i saken.

Aftenbladet treffer den tidligere Viking-spilleren og Figgjo-karen på stranden i vakre Pescara. Selv om den italienske badebyen herjes av stiv kuling, høljregn og en gradestokk på vei mot null, ser Bjarnason lyst på det meste.

Han er fast på laget foran opptil 24.500 ivrige hjemmefans, har flyttet inn i en flott strandleilighet i et av byens bedre strøk og tjener 7-8 millioner kroner i året brutto dersom han spiller regelmessig.

Kontrasten fra da han ble satt ut av troppen i Viking for halvannet år siden kunne knapt vært større. De siste 18 månedene har vært en opptur selv Bjarnason ikke våget håpe på.

Betaler sju millioner

I januar i fjor signerte han for belgiske Standard Liege. Selv om han etter hvert spilte seg til plass på laget, ble ikke oppholdet helt slik 24-åringen håpet.

Sommeren 2012 spilte han et par landskamper for Island. Både mot Frankrike og Sverige viste han seg fra en god side igjen på banen. Birkir Bjarnason visste ikke at treneren og sportsdirektøren i Pescara satt på tribunen i begge kampene.

Faktisk visste han ikke engang at det var en by eller klubb som het Pescara.

Like etterpå ble han invitert over til den italienske feriebyen. I 37 graders varme en sommerkveld takket Bjarnason kjapt ja da den nyopprykkede Serie A-klubben ønsket å leie ham ut 2013-sesongen.

Pescara sikret seg samtidig opsjon på å kjøpe den islandske landslagsspilleren etter at leieperioden var over. Nå har den italienske klubben gitt beskjed om at de ønsker å gjøre alvor av opsjonen.

Etter det Aftenbladet kjenner til, betyr det at Pescara må punge ut med snaut sju millioner kroner til Standard Liege innen 1. mars.

- Jeg har funnet meg veldig godt til rette i Pescara. Italienerne elsker fotball. Standard Liege og Belgia var fint det, men heller Italia og Serie A, sier Bjarnason mens regner pisker ham i ansiktet på byens lange sandstrand.

(saken fortsetter under bildet)

IDYLLISK: Livet i Serie A og Italia er rene drømmen — selv i regn. FOTO: PÅL CHRISTENSEN

Midtpunkt

En italiener stopper bilen kontant midt i veien, smiler og vinker Bjarnason over veien mellom stranden og gamlebyen. Islendingen har allerede opparbeidet seg stor status i byen som teller 135.000 innbyggere.

Da Bjarnason var ute og spiste middag på en restaurant torsdag kveld, ble han fort omkranset av autografjegere og fans som ønsket bilder sammen med ham. 24-åringen ble midtpunktet i løpet av sekunder.

(saken fortsetter under bildet)

TRENING: Birkir Bjarnason har imponert Pescara nok til at de punger ut sju millioner kroner for den tidligere Viking-spilleren. FOTO: PÅL CHRISTENSEN

For bare halvannet år siden var han alt annet enn midtpunktet hjemme i Stavanger, i alle fall ikke i positiv forstand. På gata stoppet ikke folk ham for å få autografer eller ta bilder, men for å fortelle ham hvor feit og lat han var som Viking-spiller.

— Jeg tok det ikke til meg, jeg var jo ikke feit. Men jeg skal innrømme at det var tungt å høre de samme meldingene over en så lang periode, forklarer han.

Oppgjør med egen vekt

Samtidig innrømmer Bjarnason at han var for tung på det tidspunktet. Ikke var han på laget heller. Vinteren 2011 veide den 183 centimeter høye spilleren 82 kilo. Selv beskriver han det som seks kilo for mye i forhold til det han burde vært.

For å få tilbake løpskraften og intensiteten i spillet, innså han at det var helt nødvendig å ta et oppgjør med eget kosthold og vekt.

Under en knallhard treningsleir over tre uker med Pescara i fjor sommer, raste kiloene av. Han ble også langt mer bevisst på hva han stappet i seg av mat. Nå veier han 76 kilo og føler han kan løpe hele dagen.

— Jeg kom i veldig god form. Å føle seg så lett på fot som jeg nå gjør, har alt å si, legger han til.

Dro gratis

Bjarnason forlot Viking gratis da kontrakten hans utløp etter 2011-sesongen. Han understreker at Viking ideelt sett skulle fått penger for ham, men sier samtidig at han ikke har dårlig samvittighet for at han ikke ville skrive under ny kontrakt.

(saken fortsetter under bildet)

GATELANGS: Birkir trasker gjennom typiske Pescara-gater. FOTO: PÅL CHRISTENSEN

Drømmen har hele tiden vært å bli proff i utlandet. Da han ble satt ut av Viking-laget høsten 2011, var han redd sjansen røk. Redningen ble som nevnt godt spill for det islandske landslaget.

— I ettertid ser jeg at det var helt nødvendig for meg å være egoistisk og ikke skrive ny Viking-kontrakt. Hadde jeg gjort det, ville jeg ikke vært her i dag. Jeg var seks år i Viking og gjorde jobben jeg skulle. Samtidig er jeg glad i klubben og kommer gjerne tilbake en dag dersom de vil ha meg, understreker 24-åringen.

- Det at du nå spiller fast i en av Europas gjeveste serier, føler du det som en slags revansj med tanke på hva som skjedde i Stavanger?

— Ja, kanskje mot de som kritiserte meg og mente at jeg ikke var god nok, men ikke overfor Viking. Samtidig gir jeg egentlig blaffen i hva folk mener. Det har først og fremst vært godt overfor meg selv å bevise hva jeg kan, svarer han.

Møter Torino

I morgen er det ny kamp. Motstander er Torino. Bjarnason mener Pescara har en ypperlig mulighet til å vinne og klatre ytterligere på tabellen.

I Pescaras 77 år lange historie er årets sesong bare den sjette totalt i øverste divisjon. Klubben har tidligere slitt med finansene, og ble så sent som i 2009 reetablert etter et økonomisk havari.

- Årets store mål er å overleve i Serie A, slår Bjarnason fast – klar for å bidra til at så skjer.

Les også

 1. Se Birkir Bjarnason i Pescara

Publisert:
 1. Italiensk fotball

Mest lest akkurat nå

 1. Mistet lappen etter å ha blitt tatt i 184 km/t

 2. Boblende start på ute­livet: – Helt fan­tastisk!

 3. Butikk­ansatt på Kvadrat korona­smittet

 4. «Jeg får fysisk vondt i magen av å lese alt dere skriver om oss russ som ’egois­tiske dred­unger’»

 5. Se stor over­sikt: Her ble folk i Stavanger og Sandnes korona­smittet i april

 6. – En ny epoke for oss i Stangeland Maskin